ΚΟΣΜΟΣ

«Ναι» από το Ευρωκοινοβούλιο στις κόκκινες γραμμές για το Brexit

«Ναι» από το Ευρωκοινοβούλιο στις κόκκινες γραμμές για το Brexit
REUTERS/Vincent Kessler

Με ευρεία πλειοψηφία υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις «κόκκινες γραμμές» των διαπραγματεύσεων του Brexit, αρνούμενο ότι μία συμφωνία για την μελλοντική, κυρίως εμπορική, σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επιτευχθεί πριν το Λονδίνο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ευρωβουλευτές συνήλθαν σε ολομέλεια στο Στρασβούργο και υιοθέτησαν, με 516 ψήφους υπέρ και 133 κατά, απόφαση η οποία καθορίζει τις κόκκινες γραμμές των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, μήνυμα προς την Βρετανία για τη διαδικασία του Brexit έστειλε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Όσο πιο γρήγορα συμφωνήσουν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες επί των αρχών μίας συντεταγμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, τόσο το νωρίτερο θα είναι σε θέση να αρχίσουν οι προετοιμασίες μίας εμπορικής συμφωνίας» ανέφερε ο κ. Μπαρνιέ.

Παράλληλα στην επιστολή με την οποία έδωσε την εκκίνηση για το Brexit, η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι δήλωνε την επιθυμία της για παράλληλες διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ και τη μελλοντική σχέση ΕΕ-ΗΒ.

«Πρέπει να κάνουμε τα πράγματα με τάξη», είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές οι οποίοι καλούνται να ψηφίσουν σήμερα απόφαση που θα περιορίζει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου.

«Όσο πιο γρήγορα συμφωνήσουμε επί των αρχών μίας συντεταγμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου», τόσο το νωρίτερο θα μπορέσουμε να ορίσουμε τις μελλοντικές μας σχέσεις», είπε ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής τονίζοντας με έμφαση ότι πρόκειται για μία διαπραγμάτευση σε πολλές φάσεις, πρώτα για την αποχώρηση, στη συνέχεια για τη «μελλοντική σχέση», πράγμα που αποτελεί αναγκαίο όρο για «να μεγιστοποιήσουμε μαζί τις πιθανότητες να φθάσουμε από κοινού σε μία συμφωνία (για το Brexit) σε δύο χρόνια, που αποτελεί μία βραχεία χρονική περίοδο».

«Το σενάριο 'μη ύπαρξης συμφωνίας' δεν είναι δικό μας. Πρέπει να επιτύχουμε, όχι κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά μαζί του», δήλωσε επίσης ο Μισέλ Μπαρνιέ κατά την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ