ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙ ΗΠΑ προειδοποιούν την Βόρεια Κορέα με στρατιωτικά πλήγματα

ΟΙ ΗΠΑ προειδοποιούν την Βόρεια Κορέα με στρατιωτικά πλήγματα
REUTERS/KCNA

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν με στρατιωτικά πλήγματα την Βόρεια Κορέα εάν η Πιονγκγιάνγκ αποφασίσει να προχωρήσει σε μια νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στην περιοχή δύο αντιτορπιλικά ικανά να εκτοξεύουν πυραύλους Τόμαχοκ και το ένα από αυτά απέχει 482 χιλιόμετρα από ένα πεδίο δοκιμών της Βόρειας Κορέας, όπως μετέδωσε το δίκτυο NBC News, επικαλούμενο αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι θεωρεί πως το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αποτελεί πρόβλημα και αυτό θα διευθετηθεί. Ο ίδιος πρόσθεσε πως περιμένει από την Κίνα να ασκήσει πίεση στην Πιονγκγιάνγκ για να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμφωνίες για τα πυρηνικά όπλα. Σε αυτό το σημείο, ο αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε ότι θα λύσει το πρόβλημα αν η Κίνα δεν συμβάλει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τα σχόλια αυτά λίγες ώρες αφού οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν στο Αφγανιστάν -για πρώτη φορά- μια βόμβα τεράστιας ισχύος, την «μητέρα όλων των βομβών», όπως αποκαλείται από αμερικανούς στρατιωτικούς η η οποία είχε ως στόχο ένα σύστημα υπόγειων στοών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τραμπ είπε ακόμη πως δεν τον ενδιαφέρει αν η ρίψη της MOAB στο Αφγανιστάν έστειλε ένα μήνυμα στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας.

Δεν επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο

Το αμερικανικό Πεντάγωνο από την πλευρά του απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες που μετέδωσε το NBC News περί ενδεχόμενης ανάληψης προληπτικής στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας ότι η πολιτική του είναι να μη συζητά δημόσια σχετικά με μελλοντικές επιχειρήσεις ή «να κάνει δημόσια υποθέσεις για πιθανά σενάρια».

«Οι διοικητές πάντοτε εξετάζουν το πλήρες φάσμα των επιλογών για την προστασία μας έναντι οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης», ανέφερε η Ντέινα Γουάιτ, μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε ανακοίνωσή της σημειώνοντας:

Η δέσμευσή μας στην υπεράσπιση των συμμάχων μας, συμπεριλαμβανομένων της Κορέας και της Ιαπωνίας, εναντίον δυνητικών απειλών, παραμένει ακλόνητη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ