ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ έριξαν τη «μητέρα όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ έριξαν τη «μητέρα όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ έριξαν μία πανίσχυρη βόμβα, τη λεγόμενη και "μητέρα όλων των βομβών" (Massive Ordnance Air Blast MOAB GBU-43) στο Αφγανιστάν. Όπως αναφέρει ο αμερικανικός στρατός, είναι η πρώτη φορά που αυτού του είδους βόμβα χρησιμοποιείται σε μάχη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στόχος της βόμβας, η οποία είναι η μεγαλύτερη μη πυρηνική, ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Άνταμ Σταμπ, η ρίψη της βόμβας έγινε από αεροσκάφος MC-130. Ο στρατός αυτή την ώρα κάνει εκτίμηση της κατάστασης. Όπως μεταδίδει το CNNi, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν John Nicholson, ενέκρινε τη χρήση της βόμβας.

Η Πολεμική Αεροπορία «πήρε όλα τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM)

H μητέρα όλων των βομβών είναι κατευθυνόμενη με GPS και είναι η πιο ισχυρή βόμβα στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ βάρους 9.500 κιλών και μήκους περίπου 10 μέτρων. Οι ΗΠΑ εξέτασαν για πρώτη φορά τη χρήση τους το 2003 στον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ επιβεβαίωσε κατά την ενημέρωση των συντακτών ότι στόχος της βόμβας ήταν οι σήραγγες που χρησιμοποιούνται από το Ισλαμικό Κράτος.

«Παίρνουμε την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους πολύ σοβαρά», είπε επί λέξει.

Ο χάρτης της περιοχής όπου έπεσε η βόμβα:

Η πρώτη αντίδραση του Τραμπ

«Ήταν μια ακόμα πολύ επιτυχημένη επιχείρηση», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του αντίδραση μετά της ρίψης της πανίσχυρης βόμβας, της λεγόμενης «μητέρας όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν.

Ο Τραμπ δήλωσε περήφανος για τον στρατό της Αμερικής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «‘Έχουμε τον καλύτερο στρατό στον κόσμο. Έκαναν τη δουλειά τους ως συνήθως». Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι ο στρατός εκτέλεσε άψογα τις εντολές που τους δόθηκαν.

«Αν δείτε τι έγινε τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, σε σύγκριση με τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε τεράστια διαφορά», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ