ΚΟΣΜΟΣ

Απορρίπτει την τουρκική θέση περί προκλήσεων στην ΑΟΖ η Λευκωσία

Απορρίπτει την τουρκική θέση περί προκλήσεων στην ΑΟΖ η Λευκωσία
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Έντονη ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας στις τουρκικές θέσεις που χαρακτήρισαν «προκλητική» ενέργεια από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης την παραχώρηση άδειας για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Κορνήλιος Κορνηλίου δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως τα όσα αναφέρονται στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου «είναι μια επανάληψη της πάγιας θέσης της Τουρκίας, την οποία βεβαίως απορρίπτουμε» και πρόσθεσε πως «οι δικές μας αντιδράσεις θα συνεχιστούν όπου δει».

Στην επιστολή ημερομηνίας 12 Απριλίου 2017, ο κ. Σινιρλίογλου εκφράζει «μεγάλη ανησυχία σε σχέση με την προκλητική», κατά την έκφρασή του, «ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης να παραχωρήσει άδεια υπεράκτιων ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων» για το τεμάχιο 6, μέρος της οποίας, όπως αναφέρει βρίσκεται εντός των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Σινιρλίογλου αναφέρει επίσης πως η άδεια αυτή που δόθηκε για το τεμάχιο 6 στις 6 Απριλίου 2017 δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επί των ipso facto and ab initio κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της για σκοπούς ερευνών και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της. Επίσης, αναφέρει πως η Τουρκία είναι δεσμευμένη στην προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να διεξάγουν «χωρίς εξουσιοδότηση δραστηριότητες, που αφορούν τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της, όπως υπογραμμίστηκε κατά έντονο τρόπο σε πολλές δηλώσεις για το θέμα από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, και πιο πρόσφατα στις 6 Απριλίου 2017».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ