ΚΟΣΜΟΣ

Στο «μικροσκόπιο» του FBI ο γαμπρός του Τραμπ για τις επαφές του με Ρώσους

Στο «μικροσκόπιο» του FBI ο γαμπρός του Τραμπ για τις επαφές του με Ρώσους
REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Στο στόχαστρο του FBI, που διερευνά τις σχέσεις μελών της αμερικανικής κυβέρνησης με τη Ρωσία και το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, μπήκε και ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.

Το FBI ερευνά τον ρόλο του Κούσνερ, τόσο στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, όσο και στην ομάδα των συμβούλων του αμερικανού προέδρου, δεδομένου ότι πλέον ο σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ είναι άμισθος ανώτατος σύμβουλος στον Λευκό Οίκο.

Ειδικότερα, το Ομοσπονδιακό γραφείο Ερευνών, έχει βάλει στο «μικροσκόπιό» του, τη σχέση του Κούσνερ με τον πρώην σύμβουλο Εθνικής ασφαλείας Μάικλ Φλιν, αλλά και τις επαφές που είχε ο ίδιος με Ρώσους, καθώς και στοιχεία ανάλυσης δεδομένων από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Πληροφορίες θέλουν, τόσο τον Κούσνερ, όσο και την σύζυγό του Ιβάνκα, να προωθούν τον Μάικλ Φλιν για τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, αν και πηγή προσκείμενη στον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ το αρνείται.

Επιπλέον ο Κούσνερ φαίνεται να είχε συναντήσεις τόσο με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, όσο και με τον επικεφαλής μιας ρωσικής τράπεζας, «ραντεβού» που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον του FBI.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Κούσνερ έπραξε κάτι παράνομο, ενώ δεν είναι σαφές αν το FBI σκοπεύει να τον καλέσει για ακρόαση, ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι σε θέση να δώσει σημαντικές πληροφορίες και να βοηθήσει στην διερεύνηση της υπόθεσης.

2017 05 25T231449Z 791333814 RC1BA21B1430 RTRMADP 3 USA TRUMP RUSSIA KUSHNER


Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Ο ίδιος δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να γνωρίζει ότι έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του FBI για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ούτε έχει προσεγγισθεί από τους ερευνητές, όπως σημειώνει πηγή προσκείμενη στον γαμπρό του αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με το CNNi.

Το ενδιαφέρον του FBI για τον ρόλο του Τζάρεντ Κούσνερ, στην υπόθεση που έχει ταράξει τα νερά στην Ουάσινγκτον, έφεραν στο φως της δημοσιότητας το NBC και η Washington Post, ενώ ο δικηγόρος του δήλωσε πως ο πελάτης του είναι πρόθυμος να μιλήσει με το FBI εφόσον του ζητηθεί.

«Ο κ. Κούσνερ είχε εθελοντικά προσφερθεί να μοιραστεί με το Κογκρέσο όλα όσα γνωρίζει για αυτές τις επαφές. Θα πράξει το ίδιο αν του γίνει αίτημα», είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του, Τζέιμι Γκόρελικ.

Το FBI έχει συγκεντρώσει δεδομένα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν στοιχεία που «δείχνουν» ότι η Ρωσία σχετίζεται με την προώθηση μέσω Facebook και άλλων social media αρνητικών πληροφοριών για τη Χίλαρι Κλίντον και θετικών για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ομοσπονδιακοί ερευνητές ερευνούν εξονυχιστικά τα δεδομένα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για τα οποία ήταν υπεύθυνος ο Κούσνερ, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν αν Ρώσοι χρησιμοποίησαν ανθρώπους από την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ, με τη θέλησή τους ή όχι για να κάνουν πράξη τα σχέδιά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ