ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ προτίθεται να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Ο Τραμπ προτίθεται να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
REUTERS/Jonathan Ernst

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ανυποχώρητος στις θέσεις του περί κλιματικής αλλαγής καθώς φέρεται να έκανε γνωστή σε στενούς του συνεργάτες την πρόθεσή του να αποσύρει την Αμερική από την Συμφωνία του Παρισιού.

Το εν λόγω θέμα ήταν το πλέον μελανό σημείο των διαπραγματεύσεων της Συνόδου G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας, όπου ο πλανητάρχης αρνήθηκε να δεσμευθεί στις δεσμεύσεις της Συμφωνίας.

Όπως αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος τρεις πηγές, ο Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει επανειλημμένα να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού, είπε κατ' ιδίαν σε πολλούς συνεργάτες του που ασχολούνται με το θέμα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency, EPA) Σκοτ Προύιτ, ότι σχεδιάζει να αποσύρει τη χώρα από τη Συμφωνία.

Η Συμφωνία του Παρισιού συνήφθη το 2015 μεταξύ 194 χωρών και σύμφωνα με τον Τραμπ η πλήρης συμμόρφωση της χώρας του με τους όρους της θα μείωνε το ΑΕΠ κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία και έχει εξηγήσει πως αυτό θα σήμαινε πως θα «έκλειναν εργοστάσια σε όλη τη χώρα».

Η επίσημη θέση του προέδρου των ΗΠΑ είναι πως θα ανακοινώσει την απόφασή του για το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ