ΚΟΣΜΟΣ

G7: Αγεφύρωτες οι διαφορές για την κλιματική αλλαγή

G7: Αγεφύρωτες οι διαφορές για την κλιματική αλλαγή
REUTERS/Jonathan Ernst

Η τήρηση των δεσμεύσεων για τις κλιματολογικές αλλαγές ήταν το πιο μελανό σημείο της διάσκεψης της G7, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Ταορμίνα της Σικελίας, με την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να δεσμευθεί στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, να αναδεικνύει τις αγεφύρωτες οι διαφορές ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο και τους υπόλοιπους έξι ηγέτες της G7.

Όλες οι χώρες-μέλη της ομάδας, εκτός των ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν «την ουσιαστική δέσμευσή τους» στην εφαρμογή της αναφερόμενης συμφωνίας, σημειώνεται στο τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης της ομάδας των 7, στο οποίο γίνεται μια... ασυνήθιστη παραδοχή για το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελλα Μέρκελ έκανε λόγο για «μία απογοητευτική» συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, ενώ εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την Συμφωνία του Παρισιού. Κατά την άποψή της Μέρκελ, η αναφερόμενη συμφωνία είναι τόσο σημαντική, που δε θα πρέπει να γίνει ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός για την εφαρμογή της.

Η ίδια, αναφέρθηκε και στην σκληρή συζήτηση των ηγετών για τον εμπόριο, τονίζοντας ότι βρέθηκε κοινό έδαφος σύγκλισης των απόψεων, μέσω της δέσμευσης στους εμπορικούς κανόνες του διεθνούς συστήματος, αλλά και την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

2017 05 27T102332Z 707151589 RC123A2FD9F0 RTRMADP 3 G7 SUMMIT copy


Πηγή: REUTERS/Alessandro Bianchi

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είπε στον Αμερικανό πρόεδρο πως επιβάλλεται, τόσο για την φήμη όσο και για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, να υποστηρίξει την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Ο ίδιος, τόνισε τις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και των λοιπών κρατών-μελών της διάσκεψης G7, αναφορικά με την τήρηση της συμφωνίας.

2017 05 27T141434Z 927485896 RC13E672E1D0 RTRMADP 3 G7 SUMMIT


Πηγή: REUTERS/Philippe Wojazer

Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, η Γαλλία θα εξακολουθήσει ν' ασκεί πιέσεις, αλλά και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ζητήματα που άπτονται της αλλαγής του κλίματος, δήλωσε ο Μακρόν, ο οποίος δεν θέλησε να διακινδυνεύσει μία πρόβλεψη για την απόφαση του προέδρου Τραμπ αναφορικά με την στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ στην εφαρμογή ή μη της Συμφωνίας του Παρισιού. Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι ρεαλιστής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν εντός του πλαισίου εφαρμογής της αναφερόμενης συμφωνίας.

2017 05 27T100815Z 1174169183 RC1BE193C8C0 RTRMADP 3 USA TRUMP G7


Πηγή:REUTERS/Alessandro Bianchi

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαδικασία αναθεώρησης των πολιτικών τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη Συμφωνία του Παρισιού και έτσι δεν είναι σε θέση να συμμετάσχουν στη συναίνεση που επιτεύχθηκε για τα θέματα αυτά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τελικό ανακοινωθέν, με τον αμερικανό πρόεδρο να «απαντά» μέσω Twitter, σημειώνοντας πως θα λάβει την τελική του απόφαση για την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την επόμενη εβδομάδα.

Το... χάσμα παραδέχθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την λήξη του G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας.

«Είχαμε πραγματική συζήτηση. Κύριο πρόβλημα που προέκυψε, είναι πολιτικές για το περιβάλλον», ομολόγησε ο Τζεντιλόνι και πρόσθεσε: «Έξι στις επτά χώρες επιβεβαίωσαν τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο Παρίσι, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ακόμη σε φάση αναθεώρησης της πολιτικής τους. Μια φάση η οποία ελπίζω να ολοκληρωθεί γρήγορα και θετικά».

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα του «η απόσταση αυτή να καλυφθεί τις επόμενες εβδομάδες» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι το G7 της Σικελίας υιοθέτησε έναν οδικό χάρτη για την απάλειψη των ανισοτήτων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, και σχέδια δράσης για την επαγγελματική κατάρτιση και την κατάρτιση νέων αφρικανών επιχειρηματιών.

2017 05 26T093657Z 1208643222 RC1E103C4E00 RTRMADP 3 G7 SUMMIT


Πηγή: REUTERS/Dylan Martinez

«Η χθεσινή διακήρυξη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Οι ηγέτες υπογράμμισαν την σχέση του εξτρεμισμού και την πρόληψη που μπορεί να γίνει από τους παρόχους υπηρεσιών του διαδικτύου», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε, δε, ότι υπήρξε συμφωνία σε ότι αφορά ειδικές κρίσεις όπως της Λιβύης, της Συρίας και της Βόρειας Κορέας. «Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, ελήφθησαν δεσμεύσεις άμεσου και πιο βραχυπρόθεσμού χαρακτήρα» είπε ο κ. Τζεντιλόνι, εξηγώντας πως πρέπει να συνδυαστεί η ανθρωπιστική υποδοχή, οι πολιτικές ασφάλειας και η επίγνωση ότι πρέπει να αναπτυχθεί ουσιαστική συνεργασία με την Αφρική, σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές.

2017 05 26T131951Z 544912468 RC1183521E70 RTRMADP 3 USA TRUMP G7


Πηγή:REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σημειώθηκε πρόοδος σε ότι αφορά το διεθνές εμπόριο. «Απομακρύναμε την ιδέα ότι όποιος θέλει να βοηθήσει τις κοινωνικές κατηγορίες που πλήττονται περισσότερο από την παγκοσμιοποίηση, πρέπει να υποστηρίζει με ολοκληρωτικό τρόπο τον προστατευτισμό», είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, προσθέτοντας ότι «η όλη συζήτηση θα συνεχισθεί, αλλά σήμερα επιτεύχθηκε μια ισορροπία».

Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των κρατών-μελών της ομάδας G7: αναφέρει την ετοιμότητα των κρατών που συμμετέχουν στην αναφερόμενη ομάδα προκειμένου “να εφαρμοστούν νέα περιοριστικά μέτρα” κατά της Ρωσίας, εάν το απαιτήσουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ επιβεβαιώνει την τήρηση των δεσμεύσεων συναλλαγματικής ισοτιμίας, όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της αναφερόμενης ομάδας χωρών, που προηγήθηκε.

Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο υπάρχει η δέσμευση των χωρών-μελών για τη μείωση των ανισοτήτων και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ηγέτες της G7, δεσμεύονται επίσης για την ελευθερία των αγορών, αλλά και για “την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού,” ενώ παράλληλα δηλώνουν την αντίθεσή τους, στην υιοθέτηση μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών.

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών-μελών της ομάδας G7 αναφέρεται ακόμη ότι η Βόρεια Κορέα “εξελίσσεται σε ουσιαστική απειλή” για την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. Παράλληλα, εκφράζεται η ετοιμότητα της G7 για την ενίσχυση των μέτρων εμπορικού και οικονομικού περιορισμού κατά της Βόρειας Κορέας, εκτός κι αν εγκαταλείψει το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της.

Η ομάδα G7 εκφράζει επίσης, την ανησυχία της για την κατάσταση της κλιμακούμενης έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα, καλώντας για την αποστρατικοποίηση των “αμφισβητούμενων περιοχών.”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ