ΚΟΣΜΟΣ

Νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα
KCNA/via REUTERS/φωτογραφία αρχείου

Στην εκτόξευση τουλάχιστον ενός πυραύλου, μικρής ακτίνας δράσης προχώρησε τη Δευτέρα η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό αλλά και αμυντικούς κύκλους της Νότιας Κορέας.

Η σημερινή πυραυλική δοκιμή, είναι η τελευταία μιας σειράς δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων, και για άλλη μια φορά παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πύραυλος που εκτιμάται ότι ήταν τύπου Scud, εκτοξεύθηκε από μια περιοχή κοντά στην Γουονσάν και διένυσε απόσταση 450 χιλιομέτρων, με χρόνο πτήσης περίπου έξι λεπτά πριν πέσει στη θάλασσα στα ανοικτά των ανατολικών αρχών της χώρας.

Σύμφωνα με την Ιαπωνία, ο πύραυλος έπεσε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, μια περιοχή που εκτείνεται στα 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές της.

«Η εκτόξευση αυτή βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αεροπλάνων και των πλοίων, ενώ ξεκάθαρα παραβιάζει τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Οι επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας, είναι απαράδεκτες», σημειώνεται σε ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης.

2017 05 29T013737Z 1730856966 RC1738909C60 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES


Πηγή: REUTERS/Kim Hong-Ji

«Προκειμένου να αποτρέψουμε τη Βόρεια Κορέα, θα αναλάβουμε από κοινού δράση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και πρόσθεσε πως «θα παραμείνουμε σε εγρήγορση, σε συνεργασία με τη Νότια Κορέα και τη διεθνή κοινότητα και θα λάβουμε όλα τα πιθανά μέτρα για την ασφάλεια του λαού της Ιαπωνίας.

Την εκτόξευση πυραύλου καταδίκασε και ο Μουν Τζάε Ιν, που ανέλαβε στις αρχές του μήνα τα καθήκοντα του προέδρου της Νότιας Κορέας.

Η σημερινή εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα ήταν η τρίτη σε διάστημα τριών εβδομάδων. Είχε προηγηθεί η πραγματοποίηση δύο επιτυχημένων πυραυλικών δοκιμών μεσαίας και μακράς ακτίνας δράσης, γεγονός που κλιμάκωσε περαιτέρω την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η είδηση της εκτόξευσης μεταδόθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης άμεσα, και διαδόθηκε κυρίως μέσω των social media.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ