ΚΟΣΜΟΣ

Υπό έρευνα οι προειδοποιήσεις που είχαν οι βρετανικές Αρχές για τον Σαλμάν Αμπεντί

Υπό έρευνα οι προειδοποιήσεις που είχαν οι βρετανικές Αρχές για τον Σαλμάν Αμπεντί
REUTERS/Neil Hall

Έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν από τις Αρχές οι πληροφορίες που προειδοποιούσαν για την «απειλή» Σαλμάν Αμπεντί, πρόκειται να διεξάγουν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, την ώρα που οι συλλήψεις υπόπτων συνεχίζονται, όπως και οι αποκαλύψεις σχετικά με τον εκρηκτικό μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε στην Μάντσεστερ Αρένα, ο οποίος ήταν πανομοιότυπος με αυτούς που σκόρπισαν τον θάνατο στο Μπατακλάν και τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης της έρευνας θα ηγηθεί η MI5, προκειμένου να διαπιστώσει αν και γιατί υποβαθμίστηκαν οι πληροφορίες, με αποτέλεσμα ο Σαλμάν Αμπενί να προχωρήσει ανενόχλητος στο τρομοκρατικό χτύπημα της περασμένης Δευτέρας.

Ειδικότερα η ΜΙ5 θα ερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι οι βρετανικές Αρχές ασφαλείας είχαν ενημερωθεί τουλάχιστον τρεις φορές από αμερικανούς αξιωματούχους για τον 22χρονο βομβιστή, τόσο για τις εξτρεμιστικές του απόψεις, όσο και για τον σχεδιασμό επίθεσης, νωρίτερα αυτή τη χρονιά.

Τα ερωτήματα σχετικά με την αντίδραση των βρετανικών Αρχών στις προειδοποιήσεις και οι ευκαιρίες που χάθηκαν για να σταματήσουν τον Σαλμάν Αμπεντί πριν κάνει πράξει τα φονικά του σχέδια, μεγαλώνουν, με την υπουργό Εσωτερικών Άμπερ Ραντ να ξεκαθαρίζει πως θα διερευνηθεί αν υπήρξαν ενδείξεις για την δράση του Αμπεντί που αγνοήθηκαν.

2017 05 28T100737Z 1745251784 RC1117C35370 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY MANCHESTER


Πηγή: REUTERS/Phil Noble

Η ίδια προειδοποίησε παράλληλα για το ενδεχόμενο να υπάρχουν μέλη του τρομοκρατικού δικτύου που παρείχε στήριξη στον Αμπεντί για το φονικό χτύπημα, που κυκλοφορούν ελεύθερα, σε μια χρονική στιγμή που το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας υποβαθμίστηκε σε «σοβαρό» από «κρίσιμο».

Έρευνα διεξάγεται και για να διαπιστωθεί αν υπήρξε κενό ασφαλείας το μοιραίο βράδυ στη Μάντσεστερ Αρένα, με τις Αρχές να προσπαθούν να εξακριβώσουν πώς κατάφερε να περάσει απαρατήρητος ο Σαλμάν Αμπεντί και να κάνει πράξη το φονικό του σχέδιο.

Νέα σύλληψη και έρευνες στη γειτονιά του Αμπεντί

Πάντως οι βρετανικές Αρχές συνεχίζουν πυρετωδώς τις έρευνες για το τρομοκρατικό χτύπημα σε όλη τη χώρα και τη Δευτέρα συνελήφθη στο Σάσεξ της νότιας Αγγλίας ένας 23χρονος που θεωρείται ύποπτος για σχέσεις τρομοκρατία.

Αυτή είναι η 16η σύλληψη που γίνεται για την επίθεση στο Μάντσεστερ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι. Δυο εκ των συλληφθέντων έχουν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ 14 παραμένουν υπό κράτηση και ανακρίνονται.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ την ίδια ώρα συνεχίζει τις έρευνες σε κατοικίες σε ολόκληρη την πόλη, προκειμένου να εντοπίσει στοιχεία για το δίκτυο των τρομοκρατών στο μέλος του οποίου εκτιμάται ότι ήταν ο Σαλμάν Αμπεντί. Στο στόχαστρο των Αρχών έχει μπει η περιοχή Μοσάιντ του Μάντσεστερ στην οποία ζει η οικογένεια του νεαρού βομβιστή.

Όμοια με αυτή του Μπατακλάν ήταν η βόμβα που έσκασε στο Μάντσεστερ

Οι έρευνες των βρετανικών Αρχών έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς, καθώς εκτιμάται πως έχουν ήδη εντοπίσει το τρομοκρατικό δίκτυο που εκπαίδευσε και προμήθευσε με εκρηκτικά τον Αμπεντί. Σύμφωνα με την Deutsche Welle η βόμβα που χρησιμοποιήθηκε στο Μάντσεστερ, παρασκευάστηκε εκτός Βρετανίας με υλικά που είναι εύκολο να βρει κανείς στο λιανικό εμπόριο και ήταν πανομοιότυπη με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στο Μπατακλάν στο Παρίσι, αλλά και στις Βρυξέλλες.

2017 05 27T114019Z 709146547 RC1F547F7500 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY MANCHESTER


Πηγή: REUTERS/Phil Noble

Γι’ αυτό το λόγο οι βρετανικές Αρχές βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις διωκτικές αρχές του Βελγίου και της Γερμανίας, αναζητώντας πιθανές διασυνδέσεις του Αμπεντί με άτομο στο Βέλγιο, που φέρει το ψευδώνυμο «Ομπάιντα» και πιστεύεται ότι είναι ο ενδιάμεσος κρίκος πανευρωπαϊκού δικτύου που φυγαδεύει τους υπόπτους για τρομοκρατία και διευκολύνει την είσοδο μαχητών του ISIS σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Στις έρευνες συμμετέχει και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Γερμανίας η οποία ερευνά την ύπαρξη δικτύου σε Ντίσελντορφ και Φρανκφούρτη, δύο πόλεις τις οποίες είχε επισκεφθεί πρόσφατα ο τρομοκράτης του Μάντσεστερ.

Στη Λιβύη επικεντρώνονται οι έρευνες

Οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στον αποκαλούμενο λιβυκό παράγοντα, καθώς μετά την υποχώρηση σε Συρία και Ιράκ, ο ISIS έχει μεταφέρει το κέντρο βάρους των επιχειρήσεών του στη Λιβύη, με απώτερο στόχο την μεταφορά του ασύμμετρου πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Μάλιστα η βρετανική Telegraph αποκάλυψε πως ο μικρότερος αδελφός του βομβιστική του Μάντσεστερ, ο οποίος έχει ήδη συλληφθεί, σχεδίαζε βομβιστική επίθεση εναντίον του γερμανού επιτετραμμένου του ΝΑΤΟ στη Λιβύη Μάρτιν Κόλμπερ, αρχές του χρόνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ