ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Λονδίνο: Έρευνες στη σκιά της κλιμακούμενης τρομοκρατικής απειλής

Επίθεση στο Λονδίνο: Έρευνες στη σκιά της κλιμακούμενης τρομοκρατικής απειλής
REUTERS/Peter Nicholls

Η σκιά της τρομοκρατίας απλώνεται πάνω από το Λονδίνο, που έγινε για δεύτερη φορά από την αρχή του έτους φόντο αιματηρής επίθεσης, κι ενώ οι πληγές που άφησε η επίθεση στο Μάντσεστερ δεν έχουν ακόμη επουλωθεί. Επτά νεκροί και 48 τραυματίες, μεταξύ των οποίων κι ένας Έλληνας, είναι ο απολογισμός της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην «καρδιά» της βρετανικής πρωτεύουσας και φέρει τη «σφραγίδα» του Ισλαμικού Κράτους, που ανέλαβε την ευθύνη. Μάλιστα ένας εκ των δραστών, παρουσιάζεται από τα βρετανικά μέσα ως ο τζιχαντιστής της διπλανής πόρτας...

Η βρετανική αστυνομία, που ερευνά την επίθεση του Σαββάτου στη Γέφυρα του Λονδίνου, εργάζεται για να εντοπίσει αν οι δράστες είχαν υποστήριξη από άλλους. Ωστόαο αίσθηση έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι ένας από τους δράστες είχε πάνω του ιρλανδική ταυτότητα, σύμφωνα με τον Independent.

«Πολύ υψηλή προτεραιότητα είναι προφανώς για μας να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αν εργάζονταν μαζί με κάποιον άλλον, αν οποιοσδήποτε άλλος εμπλέκεται στον σχεδιασμό αυτής της επίθεσης, και να βρούμε το υπόβαθρό της», δήλωσε η Κρεσίντα Ντικ στην τηλεόραση του BBC. «Πραγματοποιήσαμε έρευνες σε πολλά μέρη στο ανατολικό Λονδίνο και κατασχέσαμε τεράστια ποσότητα ιατροδικαστικού υλικού, έτσι εργαζόμαστε πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.

Η αρχηγός της λονδρέζικης αστυνομίας δήλωσε επίσης πως οι τρεις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τους τρεις τελευταίους μήνες από ισλαμιστές στη Βρετανία οργανώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο εσωτερικό της χώρας και το μεγαλύτερο μέρος της απειλής που αντιμετωπίζει η Βρετανία δεν κατευθύνεται από το εξωτερικό. «Πιστεύω πως όλες οι πρόσφατες επιθέσεις έχουν ένα πρωταρχικά εγχώριο κέντρο βάρους», δήλωσε η Κρεσίντα Ντικ, αυτή τη φορά στο ραδιόφωνο του BBC.

«Έχουμε αποτρέψει πέντε και αυτές οι τρεις πρόσφατες επιθέσεις, σε κάποιες απ' αυτές υπάρχουν αναμφίβολα διεθνείς διαστάσεις. Πάντα εξετάζουμε αν κάτι κατευθύνθηκε από το εξωτερικό, όμως θα έλεγα πως το μεγάλο μέρος της απειλής που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να κατευθύνεται από το εξωτερικό», πρόσθεσε η ίδια.

Η αύξηση των εξακριβωμένων απειλών για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια «κλίμακα χωρίς προηγούμενο», καθώς έχουν αποκαλυφθεί οκτώ συνωμοσίες τρομοκρατών μέσα στις τελευταίες εβδομήντα ημέρες, ανέφερε χθες Κυριακή η αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC, επικαλούμενη μια κυβερνητική πηγή.

Συγκριτικά, συνολικά 13 συνωμοσίες τρομοκρατών αποκαλύφθηκαν μεταξύ του 2013 και του Μαρτίου του 2017, όπως έγραψε η Λόρα Κούνσμπεργκ στον λογαριασμό της στο Twitter, επικαλούμενη μια πηγή στο Γουάιτχολ.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκαλεί σήμερα συνεδρίαση της έκτακτης κυβερνητικής επιτροπής για την ασφάλεια για να συζητηθεί η απάντηση σ' αυτή την τρίτη επίθεση που πραγματοποιείται στη Βρετανία μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Έρευνες και επιφυλακή από τις βρετανικές Αρχές

Η βρετανική αστυνομία που ερευνά τις επιθέσεις του Σαββάτου στο Λονδίνο έθεσε υπό κράτηση «αριθμό προσώπων» αφού πραγματοποίησε νωρίς το πρωί επιδρομές σε δύο ιδιοκτησίες στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας πραγματοποίησαν επιδρομές στις ιδιοκτησίες και οι έρευνες συνεχίζονται σε σχέση με τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε επτά ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό άνω των 50 το βράδυ του Σαββάτου.

Οι βρετανικές Αρχές, σημειώνουν πως τα ονόματα των τριών ανδρών που πραγματοποίησαν την επίθεση, θα δοθούν στη δημοσιότητα «αμέσως μόλις είναι επιχειρησιακό δυνατό» κάτι τέτοιο.

Οι άνδρες αυτοί έριξαν ένα φορτηγάκι πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και κατόπιν μαχαίρωσαν ανυποψίαστους ανθρώπους το βράδυ του Σαββάτου πριν πέσουν νεκροί από πυρά αστυνομικών. Δώδεκα πρόσωπα συνελήφθησαν στο ανατολικό Λονδίνο χθες στο πλαίσιο των ερευνών για την επίθεση.

Σύμφωνα με την αστυνομία ένας άνδρας αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθεί ουδεμία κατηγορία, όμως τέσσερις άνδρες και επτά γυναίκες παραμένουν υπό κράτηση βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Οι πολίτες «μπορούν να αναμένουν ότι θα βλέπουν περισσότερους αστυνομικούς—τόσο οπλισμένους όσο και άοπλους—σε όλη την πρωτεύουσα, όπως θα περίμενε κανείς σε αυτές τις περιστάσεις», ανέφερε ο Μαρκ Ρόουλι, ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας, ο οποίος περιέγραψε και την αντίδραση των αστυνομικών στο τρομοκρατικό χτύπημα: «Οκτώ ένοπλοι αστυνομικοί άδειασαν τα όπλα τους... Η πρωταρχική μας εκτίμηση είναι ότι έριξαν πενήντα βολές, στο σημείο, οι οκτώ αυτοί αστυνομικοί πυροβόλησαν 50 φορές. Οι τρεις δράστες έπεσαν νεκροί».

Οι αρχές έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στη διαδικασία της ταυτοποίησης των τριών δραστών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά στο ανατολικό Λονδίνο. Η αστυνομία έχει προβεί σε 12 συλλήψεις στο Μπάρκινγκ του ανατολικού Λονδίνου σε σχέση με την επίθεση.

Ο Ρόουλι δήλωσε ακόμα ότι οι δράστες φαίνονταν πως ήταν βομβιστές αυτοκτονίας που φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικές ύλες. Όπως, όμως αποδείχθηκε στη συνέχεια, τα γιλέκα αυτοκτονίας δεν ήταν αληθινά. «Τρεις ένοπλοι άνδρες φορούσαν κάτι που φαίνονταν ως γιλέκα αυτοκτονίας. Είχαν ήδη επιτεθεί και σκότωσαν πολίτες, έπρεπε να τους σταματήσουμε αμέσως» τόνισε ο Μαρκ Ρόουλι.

londino

Οι περισσότεροι αστυνομικοί στη Βρετανία δεν φέρουν όπλα και είναι ασυνήθιστο για τους αστυνομικούς να πυροβολούν. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση «η κατάσταση με την οποία ήταν αντιμέτωποι ήταν κρίσιμη: επρόκειτο για ζήτημα ζωής και θανάτου».

londino 2

Βίντεο ντοκουμέντο με τους τρεις δράστες

Στο μεταξύ, ένα βίντεο ντοκουμέντο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Express δείχνει τους δράστες να περπατούν απόλυτα ψύχραιμοι στο Μπόροου Μάρκετ, λίγα μέτρα από τη Γέφυρα του Λονδίνου, την ώρα που φέρνουν σε πέρας το σχέδιό τους. Το βίντεο με τις ψύχραιμες κινήσεις των δραστών καταγράφει με το κινητό του ένας πολίτης που έχει κρυφτεί για να μην τον δουν.

Ο ένας δράστης φορά μια παλιά εμφάνιση της Άρσεναλ, ένας άλλος μια μπλούζα με ρίγες και ο τρίτος ένα σκούρο φούτερ με κουκούλα.

Ο δρόμος, που μερικά λεπτά νωρίτερα ήταν γεμάτος κόσμο που διασκέδαζε, έχει πλέον ερημώσει, αφού οι πολίτες έχουν τρέξει να βρουν καταφύγιο σε παμπ, εστιατόρια και όπου αλλού μπορούσαν για να σωθούν.

londino 3
londino 14

Οι τρεις δράστες οδήγησαν το βαν που είχαν ενοικιάσει εναντίον των πεζών στη Γέφυρα του Λονδίνου και κατόπιν έτρεξαν προς την περιοχή του Μπόροου Μάρκετ όπου μαχαίρωσαν πολλούς ανθρώπους.

Όπως έγινε γνωστό από τον Ρόουλι, το φορτηγάκι που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είχε πρόσφατα ενοικιαστεί από έναν από τους δράστες.

londino 4
londino 15

Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας τόνισε ότι οι αρχές είναι ολοένα και πιο πεπεισμένες ότι η επίθεση διαπράχθηκε από τρία πρόσωπα, χρειάζεται ωστόσο να επιβεβαιωθεί εάν εμπλέκονται και άλλοι στον σχεδιασμό της.

Ο Ρόουλι επισήμανε επιπλέον ότι οι αρχές επανεξετάζουν τα μέτρα ασφαλείας ενόψει των προσεχών εκδηλώσεων και οι πολίτες ενδέχεται να δουν επιπλέον αστυνομικούς, ένοπλους κι άοπλους, στην πρωτεύουσα.

londino 5
londino 12

«Θα δείτε επίσης αυξημένη παρουσία αστυνομικών προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών στις γέφυρες του Λονδίνου» τόνισε.

"Ως εδώ", διαμηνύει η Τερέζα Μέι

«Είναι καιρός να πούμε "ως εδώ"» δήλωσε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

«Αν και αυτές οι επιθέσεις δεν συνδέονται, ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός ενώνει τους δράστες. Είναι μία ιδεολογία που ισχυρίζεται ότι οι αξίες μας δεν είναι συμβατές με το ισλάμ. Η ήττα της είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Δεν θα ηττηθεί με μία αντιτρομοκρατική επιχείρηση και με στρατιωτική δράση. Θα γίνει μόνο αν πειστούν οι άνθρωποι ότι οι αξίες μας είναι καλύτερες», ανέφερε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

londino 6

Γυναίκα σώθηκε από θαύμα

"Μαχαιρώθηκα στο λαιμό, πονάω αλλά θα επιζήσω". Αυτά είναι τα πρώτα λόγιας της 31χρονης από την Αυστραλία που έπεσε θύμα της μανίας των τρομοκρατών στην επίθεση στο Λονδίνο.

Η Candice Hedge παραλίγο να βρει τραγικό θάνατο ενώ έπινε ένα ποτό με τον φίλο της, όταν ένας εκ των δραστών πήγε από πίσω της, της άρπαξε το κεφάλι και της κάρφωσε το μαχαίρι στο λαιμό. Η νεαρή η οποία κατάγεται από τη Μπρίσμπεϊν, αναρρώνει στο νοσοκομείο του Στ. Τόμας. Όπως είπε, γλίτωσε γιατί το μαχαίρι δεν έφτασε στις κύριες αρτηρίες της.

londino 7
londino 11

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες μαχαίρωσαν ανθρώπους στον δρόμο, μέσα σε παμπ και σε εστιατόρια.

Οι Λονδρέζοι τους φρόντιζαν με ό,τι έβρισκαν πρόχειρο, σε μερικές περιπτώσεις ρίχνοντας εναντίον τους καρέκλες και τραπέζια.

Στον δρόμο, ο Κρις, ένας οδηγός ταξί, τρόμαξε στη θέα ενός νεαρού κοριτσιού μαχαιρωμένου στο στήθος και προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη. «Είπα στον πελάτη μου πως θα προσπαθήσω να τον χτυπήσω με το αυτοκίνητο. Έκανα αναστροφή και προσπάθησα, αλλά με απέφυγε».

londino 8
londino 13

Ο Άλεξ Σέλουμ βρισκόταν στην παμπ Mudlark με τφίλους όταν στις 22:00 μπήκε μέσα μια γυναίκα που αιμορραγούσε από τον λαιμό. «Της είχαν κόψει τον λαιμό και κάποιοι προσπαθούσαν να σταματήσουν την αιμορραγία», αφηγήθηκε στο BBC.

Άλλος μάρτυρας περιέγραψε πως είδε έναν άνδρα ντυμένο στα κόκκινα που μαχαίρωνε έναν άνδρα με μια λεπίδα η οποία του φάνηκε πως είχε μήκος γύρω στα 25 εκατοστά.

londino 9

Οι πολίτες έτρεχαν στους δρόμους προσπαθώντας να προστατέψουν την ζωή τους, σα να βρίσκονταν σε εμπόλεμη ζώνη. Η ίδια η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου είχε στείλει ένα σαφές μήνυμα:

"Τρέξε. Κρύψου. Μίλα". Αυτό ανέφερε σε tweet που αναρτήθηκε και έδινε τις εξής ρητές οδηγίες:

"Πρέπει να:

---> ΤΡΕΞΕΙΣ - σε ένα ασφαλές μέρος. Αυτή είναι καλύτερη επιλογή από το να παραδοθείς ή να διαπραγματευτείς. Αν δεν έχεις κάπου να πας, τότε...

---> ΚΡΥΨΟΥ - Βάλε το κινητό σου στο αθόρυβο και απενεργοποίησε την δόνηση. Θωρακίσου κάπου εσωτερικά αν μπορείς.

---> ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ- στην αστυνομία καλώντας το 999 όταν είναι ασφαλές να μιλήσεις".

londino 10

ΔΗΜΟΦΙΛΗ