ΚΟΣΜΟΣ

H κυβέρνηση Γερμανίας ενέκρινε την απόσυρση στρατιωτών από την βάση του Ιντσιρλίκ

H κυβέρνηση Γερμανίας ενέκρινε την απόσυρση στρατιωτών από την βάση του Ιντσιρλίκ
Reuters

Επισημοποιήθηκε η απόφαση από πλευράς Γερμανίας να αποσύρει τους στρατιώτες της από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, με το υπουργικό συμβούλιο της χώρας να εγκρίνει το σχετικό σχέδιο της υπουργού Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την μετακίνηση και ανάπτυξή τους στην Ιορδανία. Η απόφαση έρχεται να «κλειδώσει» την προαναγγελία του γεγονότος από τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος το είχε ανακοινώσει κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία. Η απόσυρση είναι ακόμη ένα «χτύπημα» στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

Το ζήτημα εγέρθηκε μετά την απόφαση της Άγκυρας να μην επιτρέψει σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν αυτή τη βάση του ΝΑΤΟ, όπου έχουν αναπτυχθεί περίπου 260 στρατιώτες της Μπούντεσβερ στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ. Αφού η Τουρκία δεν μετακινήθηκε από την αρχική της θέση, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε την τελική απόσυρση, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Κατά συνέπεια η Γερμανία αναμένεται να αναστείλει για δύο μήνες τις πτήσεις των αναγνωριστικών αεροσκαφών της τύπου Τορνέιντο που έχουν τη βάση τους στο Ιντσιρλίκ, ώστε να δοθεί χρόνος προκειμένου να καταστούν επιχειρησιακά στην Αζράκ στην Ιορδανία, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία.

Οι αποστολές του αεροσκάφους ανεφοδιασμού εν πτήσει θα διακοπούν για δύο έως τρεις εβδομάδες, αναφέρει το DPA, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Η απόφαση για την αποχώρηση των γερμανών στρατιωτών λαμβάνεται μετά την αποτυχία της αποστολής συμφιλίωσης στην Τουρκία του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

2017 05 15T134636Z 2055608567 RC1EC6CB5F60 RTRMADP 3 TURKEY GERMANY

(Επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας στην βάση του Ιντσιρλίκ/REUTERS/Tobias Schwarz/Pool)

Κομβική η επίσκεψη Γκάμπριελ στην Τουρκία

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Τουρκία, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατά την διάρκεια των συνομιλιών το θέμα της βάσης στο Ιντσιρλίκ πρωταγωνίστησε, όμως η Άγκυρα όχι απλώς δεν υπαναχώρησε από τις θέσεις της, αλλά αντιθέτως επέμεινε, επικαλούμενη θέματα εσωτερικής πολιτικής, και επιπλέον ζήτησε και την έκδοση ατόμων που σχετίζονται με το πραξικόπημα στη χώρα του.

Εκτός αυτού, πηγές από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη με τον Γκάμπριελ ακυρώθηκε εξαιτίας «του γεμάτου προγράμματος» του πρωθυπουργού.

Καμία υπαναχώρηση από την Τουρκία

Ειδικότερα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν Τσαβούσογλου και Γκάμπριελ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών μπορεί να επισκεφθεί τη βάση του ΝΑΤΟ στο Ικόνιο, όχι όμως και τη βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία.

Εκτός αυτού, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών ότι χρησιμοποιούν ως πράκτορές τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην Τουρκία, ενώ κάλεσε το Βερολίνο να εκδώσει όσους Τούρκους έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία και συνδέονται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

2017 06 05T121233Z 233850348 RC1C772CD4B0 RTRMADP 3 TURKEY GERMANY

(Η συνέντευξη Τύπου Γκάμπριελ - Τσαβούσογλου/REUTERS/Umit Bektas)

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι αν εξομαλυνθούν οι συνθήκες, τότε οι Γερμανοί βουλευτές θα μπορέσουν να επισκεφθούν το Ιντσιρλίκ, όπως μετέδωσε το Ρόιτερς.

Η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποσύρει τις δυνάμεις της από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ είπε με τη σειρά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

«Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι, για λόγους εσωτερικής πολιτικής, δεν μπορεί να εγκρίνει την επίσκεψη όλων των βουλευτών», επεσήμανε ο Γκάμπριελ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να μεταφέρουμε τα στρατεύματά μας από το Ιντσιρλίκ», υπογράμμισε. «Το γερμανικό κοινοβούλιο θα ζητήσει από την κυβέρνηση να βρει ένα άλλο σημείο για (να μεταφερθούν) οι Γερμανοί στρατιώτες που είναι στο Ιντσιρλίκ», κατέληξε ο Γκάμπριελ.

2017 06 05T104728Z 2007791433 UP1ED650TZ3OX RTRMADP 3 TURKEY GERMANY

(REUTERS/Umit Bektas)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ