ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Γαλλία: Πρώτος ο Μακρόν, συντριβή των Σοσιαλιστών και αποχή ρεκόρ

Εκλογές Γαλλία: Πρώτος ο Μακρόν, συντριβή των Σοσιαλιστών και αποχή ρεκόρ
REUTERS/Christophe Petit Tesson/Pool

Με το συντριπτικό ποσοστό του 32,32% των ψήφων το κόμμα του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, Republique en Marche και το συνεργαζόμενο MODEM κατέλαβαν την πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές της χώρας. Το κόμμα του Μακρόν ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων (LR-UDI-DVD) με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%. Αναλυτές και πολιτικοί, πάντως, σημειώνουν ότι αυτό που ξεχωρίζει είναι το ποσοστό αποχής, που έφτασε στο 48,6%.

Στον δεύτερο γύρο της Κυριακής 18 Ιουνίου περνούν ακόμη, η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα που συγκέντρωσαν 13,74%. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα PS-PRG-DVG συγκέντρωσε το 9,51%.

Πέντε από τους έξι υπουργούς του Εμανουέλ Μακρόν που ήταν υποψήφιοι/ες στον πρώτο γύρο, πέρασαν στον δεύτερο γύρο με ισχυρές πιθανότητες νίκης, με εξαίρεση την Ανίκ Ζιραρντέν. Συγκεκριμένα οι: Ρισάρ Φεράν, υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών, κέρδισε την πρωτιά με το 34%, Μπρουνό Λε Μερ υπουργός Οικονομίας βγήκε πρώτος με 45%, Κριστόφ Καστανέρ κυβερνητικός εκπρόσωπος συγκέντρωσε 44% και κατέκτησε την πρώτη θέση, η Μαριέλ ντε Σαρνέζ υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων βγήκε πρώτη με 40%, ο Μουνίρ Μαζουμπί υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής πήρε 37% και την πρωτιά, η Ανίκ Ζιραρντέν υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών με 41,5% ισοψήφησε στην πρωτιά με υποψήφιο του κόμματος Αρχιπέλαγος Αύριο.

france

(REUTERS/Eric Gaillard)

Συντριβή για το Σοσιαλιστικό κόμμα

Το μέχρι πρότινος κραταιό κόμμα του πρώην προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, PS, κατέγραψε συντριπτική ήττα, με τα ποσοστά του να μην θυμίζουν σε τίποτα το 29,3% του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών του 2012 που του είχε επιτρέψει να καταλάβει 300 έδρες.

Τα αποτελέσματα αυτά πρέπει «να τα δούμε με νηφαλιότητα και θα πρέπει να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα την επομένη του δεύτερου γύρου, για να ανοικοδομήσουμε την αριστερά της κυβέρνησης σε υγιείς και ανανεωμένες βάσεις», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ.

Πριν από τις εκλογές, ο επικεφαλής των σοσιαλιστών για τις βουλευτικές εκλογές διαβεβαίωνε πως δεν πίστευε «στην εξαφάνιση του διαχωρισμού δεξιά-αριστερά». Σήμερα όμως διαπιστώνει πως ο πρόεδρος Μακρόν πέτυχε το στοίχημά του να αποδιοργανώσει το πολιτικό τοπίο κονιορτοποιώντας τα παραδοσιακά κόμματα.

Ο πρώτος γύρος «σηματοδοτήθηκε από τη χωρίς προηγούμενο οπισθοχώρηση της αριστεράς στο σύνολό της και ιδιαίτερα του PS», παραδέχθηκε ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. Ο ίδιος ηττήθηκε από τον πρώτο γύρο από έναν υποψήφιο της προεδρικής πλειοψηφίας στην περιφέρειά του στο Παρίσι, της οποίας ήταν βουλευτής από το 1997.

france copy

Μεγάλη ήττα και για την Λεπέν

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν σημείωσε μια ακόμη ήττα μέσα σε ένα μήνα, καθώς μετά την αποτυχία της απέναντι στον Μακρόν για τις προεδρικές εκλογές, το κόμμα της δεν κατάφερε να κεφαλοποιήσει την απογοήτευση του κόσμου.

Tο Εθνικό Μέτωπο κέρδισε το 13,20% των ψήφων, ποσοστό που δεν θα του προσφέρει τις 15 έδρες που ήλπιζε. Το ποσοστό αυτό είναι ελάχιστα πάνω από την επίδοση του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές πριν από πέντε χρόνια και υπολείπεται πολύ των επιδόσεών του στις περιφερειακές, τις ευρωπαϊκές και τις προεδρικές εκλογές των τριών τελευταίων ετών.

Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι οι προβολές δείχνουν πως μπορεί να κερδίσει ακόμη και μόνο μία έδρα στην 577μελη Εθνοσυνέλευση στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία βρίσκεται η ίδια σε καλή θέση για να εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής αφού κέρδισε στον πρώτο γύρο το 46% των ψήφων, κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην απόσχουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Άλλοι αξιωματούχοι του Εθνικού Μετώπου, περιλαμβανομένου του υπαρχηγού της Φλοριάν Φιλιπό και του γενικού γραμματέα Νικολά Μπε, παραδέχθηκαν ότι είναι «απογοητευμένοι».

Η διάσπαση της Αριστεράς

Η ριζοσπαστική αριστερά πλήρωσε βαρύ τίμημα για τη διάσπασή της σημειώνοντας μια επίδοση πολύ κατώτερη από εκείνη του Ζαν-Λικ Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές, η οποία δεν του επιτρέπει να ελπίζει σε περισσότερες από 20 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

Μολονότι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, με 34,3% των ψήφων, βρίσκεται ο ίδιος σε καλή θέση για να κερδίσει στη Μασσαλία, όπου θα μονομαχήσει στον δεύτερο γύρο με την Κορίν Βερσινί του προεδρικού κόμματος Republique en Marche (REM) (22,7%), η κατρακύλα της Ανυπότακτης Γαλλίας ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις θα θεωρηθεί ήττα του πρώην υποψηφίου για την προεδρία, του οποίου η στρατηγική μετά τις 23 Απριλίου μπέρδεψε πολλούς από τους ψηφοφόρους του.

Ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν ότι ορισμένοι δεν κατάλαβαν ούτε την άρνησή του να ζητήσει να ψηφιστεί ο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών --είχε αρκεστεί να δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει το Εθνικό Μέτωπο-- ούτε τις δραστικές προϋποθέσεις που έθετε στα άλλα κόμματα της αριστεράς πριν από οποιαδήποτε συμμαχία στις βουλευτικές εκλογές.

gallia

(REUTERS/Eric Gaillard)

Ο Μελανσόν έκανε λόγο για ένα «καλό αποτέλεσμα» λέγοντας πως «δεκάδες υποψήφιοι» του κόμματός του περνούν στον δεύτερο γύρο. «Η τεράστια αποχή δείχνει πως δεν υπάρχει πλειοψηφία για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας, για να μειωθούν οι δημόσιες ελευθερίες ούτε για την οικολογική ανευθυνότητα ούτε για να καλοπιάνονται οι πλούσιοι», δήλωσε από τη Μασσαλία.

Αυτή τη φορά κάλεσε μάλιστα αμέσως τους ψηφοφόρους του «να μην επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση την εκλογή υποψηφίου του Εθνικού Μετώπου».

Για τον ιδρυτή της, η Ανυπότακτη Γαλλία, «μια εντελώς καινούρια πολιτική κίνηση», «ανταμείβεται με την επιβεβαίωσή της στην εξέχουσα θέση που κατέλαβε στις προεδρικές εκλογές».

Ο Μελανσόν δεν είπε λέξη για τον περιορισμό σχεδόν στο μισό της εθνικής επίδοσής του σε ψήφους σε σχέση με την 23η Απριλίου, όταν είχε κερδίσει 19,6% των ψήφων. Ούτε για τη συντριβή άλλων κομμάτων της αριστεράς, ασφαλώς του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά επίσης του πρώην συμμάχου του, του Κομμουνιστικού Κόμματος, που είχε καλέσει τους ψηφοφόρους του να τον ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ