ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Έπεσε η κυβέρνηση έπειτα από πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού

Ρουμανία: Έπεσε η κυβέρνηση έπειτα από πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού
REUTERS/Stoyan Nenov/File Photo

Σε νέα περίοδο αναταραχής εισέρχεται η Ρουμανία, που είδε την Τετάρτη την κυβέρνησή της να καταρρέει, όπως όμως ήταν αναμενόμενο, μετά και την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού, Σορίν Γκριντενάου.

Η πρόταση μομφής, που είχε καταθέσει το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ρουμανίας κατά του πρωθυπουργού και στελέχους του κόμματος, πέρασε, δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας εκ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το Reuters υπέρ της μομφής προς τον πρωθυπουργό τάχθηκαν 241 βουλευτές και μόλις 7 τάχθηκαν κατά.

Βάσει του κανονισμού του κοινοβουλίου, χρειάζονταν 233 ψήφοι για να εγκριθεί η πρόταση μομφής κατά του Σορίν Γκριντενάου, ο οποίος αρνήθηκε να παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα, ακόμη κι όταν το υπουργικό του συμβούλιο έχασε την υποστήριξη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που ηγείται του κυβερνητικού σχηματισμού.

Ο Γκριντενάου ανέλαβε τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα στις αρχές του έτους, όμως από νωρίς βρέθηκε αντιμέτωπος με μαζικές αντιδράσεις και πολυπληθείς διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας, Βουκουρέστι.

Τον Φεβρουάριο η Ρουμανία «φιλοξένησε» τις μαζικότερες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μετά την ανατροπή του κομμουνιστή ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου (1989). Αφορμή στάθηκε το προεδρικό σχέδιο για τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος για το κυβερνητικό διάταγμα τροποποίησης του ποινικού κώδικα, κάτι που ανακάλεσε η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ