ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Υποχώρηση της κυβέρνησης για το επίμαχο διάταγμα

Ρουμανία: Υποχώρηση της κυβέρνησης για το επίμαχο διάταγμα
REUTERS/Stoyan Nenov

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας απέσυρε το αμφιλεγόμενο διάταγμα το οποίο προβλέπει την αποποινικοποίηση ορισμένων αδικημάτων διαφθοράς και το οποίο έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Την απόσυρση του διατάγματος ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Σορίν Γκριντεάνου.

«Αύριο Κυριακή, θα συνεδριάσουμε εκτάκτως προκειμένου να καταργήσουμε το διάταγμα, να το αποσύρουμε, να το ακυρώσουμε..., καταλαβαίνετε, και να βρούμε ένα νόμιμο τρόπο προκειμένου να διασφαλίσομε ότι δεν θα εφαρμοστεί» επισήμανε ο επικεφαλής της ρουμανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια ενός διαγγέλματος που απηύθυνε, όπου τόνισε ότι δεν επιθυμεί να «διχάσει τη Ρουμανία» κι ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατακλύζουν καθημερινά τους δρόμους μετά την έγκριση του κειμένου, την Τρίτη.

Λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό, την απόσυρση του διατάγματος είχε κάνει γνωστή ο Καλίν Ταριτσεάνου, επικεφαλής του κόμματος ALDE, κυβερνητικού εταίρου των Σοσιαλδημοκρατών.Όπως επισήμανε ο Ταριτσεάνου μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RomaniaTV, «αυτό συμβαίνει, διότι δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε».

Νωρίτερα ο αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος θεωρείται ότι ηγείται της κυβερνητικής πολιτικής, είχε δηλώσει πως το διάταγμα θα αποσύρονταν "αν ο πρωθυπουργός το επιθυμεί".

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο συγκεκριμένο μέσο ο ίδιος δήλωσε: "Νιώθω ότι δεν μπορώ να τη συγκρατήσω άλλο...την πίεση από τις περιφερειακές οργανώσεις που μπορούν να βγάλουν ένα εκατομμύριο ανθρώπους στους δρόμους του Βουκουρεστίου". "Ως εκ τούτου, αποφάσισα να συναντηθώ με τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού για να προτείνω μια λύση να αρθεί το αδιέξοδο".

Το PSD διαθέτει στο κοινοβούλιο πλειοψηφία μαζί με τον επι μακρόν εταίρο του, το κόμμα ALDE.

Το διάταγμα για την αποποινικοποίηση ορισμένων εγκλημάτων διαφθοράς θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις στην πορεία των μεταρρυθμίσεων από τότε που η Ρουμανία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007 και σε περίπτωση που επιβάλλονταν θα αποποινικοποιούσε αδικήματα όπως η κατάχρηση εξουσίας που θα αφορούν ποσά μικρότερα των 48.000 δολαρίων.

Από το μεσημέρι σήμερα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στο Βουκουρέστι για μια πορεία προς το κοινοβούλιο.

Οι διαδηλώσεις συγκεντρώνουν καθημερινά περίπου 200.000 ανθρώπους σε ολόκληρη τη Ρουμανία, μια χώρα με πληθυσμό 20 εκατομμύρια κατοίκους, συνηθισμένη στις πολιτικές ταραχές έπειτα από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος πριν από 27 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ