ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Πούτιν τίμησε τους νεκρούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υπό καταρρακτώδη βροχή (pics&vid)

Ρωσία: Ο Πούτιν τίμησε τους νεκρούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υπό καταρρακτώδη βροχή (pics&vid)
Sputnik/Alexey Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Φόρο τιμής στους νεκρούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου απέτισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν στη Ρωσία. Ο Πούτιν, υπό καταρρακτώδη βροχή, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη που βρίσκεται στον Κήπο του Αλεξάνδρου.

Η σημερινή «Ημέρα Μνήμης και Πένθους'» έχει καθιερωθεί επίσημα ως η ημέρα έναρξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (ή Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου όπως είναι γνωστός στη Ρωσία) του 1941-1945.

Στην τελετή που έλαβε χώρα στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κατέθεσε στεφάνι ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, ενώ παρέστησαν μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και της Ρωσικής Δούμας όπως και οργανώσεων Βετεράνων πολέμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επ' ευκαιρία της επετείου, το ρωσικό υπουργείο Αμύνης έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα διαβαθμισμένα έγγραφα που έχει στα αρχεία του, τα οποία αναφέρονται σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις πρώτες μέρες του πολέμου, τα οποία έχουν προκαλέσει επί δεκαετίες άπειρες συζητήσεις, στους κύκλους των ιστορικών αλλά και της κοινής γνώμης εν γένει, στις οποίες κυριαρχούσε το ερώτημα «ήταν η όχι έτοιμη η Σοβιετική Ένωση να αντιμετωπίσει την επίθεση της χιτλερικής Γερμανίας;».

Πρόκειται για τον πρώτο κύκλο διαβαθμισμένων εγγράφων, που υπερβαίνει τις 100 σελίδες, στις οποίες καταγράφονται οι αναμνήσεις για τις πρώτες μέρες του πολέμου σοβιετικών ανωτάτων αξιωματικών, μεταξύ των οποίων και ο στρατάρχης της Σοβιετικής Ένωσης Ιβάν Μπαγκραμιάν.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, σε ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Αύριο θα γινόταν πόλεμος», αναφερόμενο στα έγγραφα αυτά, αναφέρει ότι υπήρχαν εκτιμήσεις που υποστήριζαν ότι δεν υπήρχε στρατιωτική απειλή από μέρους της ναζιστικής Γερμανίας και οι οποίες κυριαρχούσαν έως τις πρώτες μέρες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα επισημαίνει αναφερόμενο στην πρωτοβουλία του ρωσικού υπουργείου Αμύνης ότι στο εν λόγω αφιέρωμα υπάρχουν ντοκουμέντα και φωτογραφίες, που δείχνουν το πως οι φιλοδοξίες της τότε πολιτικής ηγεσίας στοίχισαν την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ