ΚΟΣΜΟΣ

Η ξεκούραση των πολεμιστών: Οι φωτογραφίες με τους Πορτογάλους πυροσβέστες που έγιναν viral

Η ξεκούραση των πολεμιστών: Οι φωτογραφίες με τους Πορτογάλους πυροσβέστες που έγιναν viral
facebook

Για πέντε μέρες έδωσαν σκληρή «μάχη» για να θέσουν υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα που μετέτρεψε σε στάχτη τεράστιες εκτάσεις στην Πορτογαλία, ενώ στοίχισε και τη ζωή περισσότερων από 60 ανθρώπων.

Οι πυροσβέστες, που από το Σάββατο ως και την περασμένη Τετάρτη κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σβήσουν τις καταστροφικές φλόγες, έγιναν viral, εξαιτίας δύο φωτογραφιών που αποτυπώνουν με τον πλέον συγκλονιστικό τρόπο την εξάντλησή τους από τον υπεράνθρωπο αγώνα τους.

Ο άνθρωπος που απαθανάτισε την... ξεκούραση των πολεμιστών, είναι ο Pedro Brás, επίσης πυροσβέστης, ο οποίος μόλις ανήρτησε τις εικόνες στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook τις είδε να κάνουν τον γύρο του κόσμου, σε χρόνο μηδέν.

«Μετά από μια νύχτα και μια μέρα μάχης με την πυρκαγιά στο δάσος του Góis, πήραμε την άδεια να ξεκουραστούμε για 25 λεπτά στην όχθη του ποταμού, η οποία ήταν ακόμη πνιγμένη από καπνούς».

Με αυτά τα λόγια συνοδεύει την ανάρτηση των φωτογραφιών των εξαντλημένων συναδέλφων του ο Pedro Brás, ο οποίος μιλώντας στην ισπανική ιστοσελίδα El Pais Verne, ανέφερε πως τράβηξε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες στο χωριό Alvares, στην περιοχή Góis. «Κοιμόμασταν ενώ τα οχήματα γέμιζαν τα ρεζερβουάρ με νερό», διευκρίνισε...

Στις εικόνες, φαίνονται οι πυροσβέστες, ξαπλωμένοι στο γρασίδι, κατάκοποι, εξαντλημένοι, βυθισμένοι σε βαθύ ύπνο, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθούν κάθε ένα από τα 25 λεπτά που τους προσφέρθηκε για ξεκούραση, πριν ριχτούν ξανά, δυναμικά στη μάχη με τις φλόγες.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο φωτογραφικός φακός αποτυπώνει την εξουθένωση των πυροσβεστών που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις κατάσβεσης φωτιάς.

Είχε προηγηθεί μια αντίστοιχη ανάρτηση, από το Λονδίνο, στην οποία απεικονίζονται οι βρετανοί πυροσβέστες σε ένα "διάλλειμα" από την αγωνιώδη προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που κατέστρεψε τον Πύργο Γκρένφελ και στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ