ΚΟΣΜΟΣ

Παράταση 48ωρών στο τελεσίγραφο των αραβικών κρατών προς το Κατάρ

Παράταση 48ωρών στο τελεσίγραφο των αραβικών κρατών προς το Κατάρ
REUTERS/Naseem Zeitoon/File Photo

Παράταση 48ωρών αποφασίστηκε να δοθεί στο Κατάρ, προκειμένου να απαντήσει στο τελεσίγραφο της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, σχετικά με τη λίστα των 13 αιτημάτων, έπειτα από σχετικό αίτημα του Κουβέιτ, που έχει το ρόλο διαμεσολαβητή στην κρίση αυτή του Κόλπου.

Σύμφωνα με μια κοινή ανακοίνωση την οποία μετέδωσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος δέχθηκαν να παραταθεί το τελεσίγραφο μετά την ανακοίνωση του Κατάρ ότι θα στείλει σήμερα στον εμίρη του Κουβέιτ την απάντησή του στις απαιτήσεις τους — ανάμεσα στις οποίες είναι να ανασταλεί η λειτουργία του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, να κλείσει μια στρατιωτική βάση όπου σταθμεύουν δυνάμεις της Τουρκίας, καθώς και να υποβαθμιστούν οι σχέσεις ανάμεσα στη Ντόχα και το Ιράν.

Το ζήτημα του Κατάρ πάντως πρόκειται να απασχολήσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, που θα συναντηθούν στο Κάιρο μεθαύριο Τετάρτη.

«Κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, θα γίνει μια συνάντηση (...) των υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν στο Κάιρο την Τετάρτη 5η Ιουλίου για να συζητηθεί η εξελισσόμενη κατάσταση όσον αφορά τις σχέσεις με το Κατάρ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ Άχμεντ Αμπού Ζέιντ.

Οι τέσσερις χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και επέβαλαν ταξιδιωτικούς και οικονομικούς περιορισμούς στο Κατάρ τον περασμένο μήνα, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι υποστηρίζει «την τρομοκρατία» και αποτελεί σύμμαχο του Ιράν στην περιοχή του Κόλπου. Το Κατάρ απορρίπτει τις κατηγορίες.

Απείλησαν να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις εάν το Κατάρ δεν συμμορφωθεί προς έναν κατάλογο 13 αιτημάτων που υπεβλήθη στη Ντόχα μέσω του Κουβέιτ πριν από 10 ημέρες. Το Κατάρ απέρριψε τις απαιτήσεις των γειτόνων του. Η προθεσμία που είχαν ορίσει για την πλήρη συμμόρφωση της Ντόχας εξέπνευσε αργά το βράδυ χθες Κυριακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ