ΚΟΣΜΟΣ

«Λουκέτο» στο Al Jazeera απαιτούν τα αραβικά κράτη από το Κατάρ για την άρση του εμπάργκο

«Λουκέτο» στο Al Jazeera απαιτούν τα αραβικά κράτη από το Κατάρ για την άρση του εμπάργκο
REUTERS/Naseem Zeitoon

Το περιεχόμενο της λίστας με τα 13 αιτήματα των τεσσάρων αραβικών χωρών, που παραδόθηκε νωρίτερα την Παρασκευή στο Κατάρ, προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός του μικροσκοπικού εμιράτου, το οποίο κατηγορείται ότι παρέχειυποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις,έρχεται σταδιακά στο φως.

Σάλος έχει προκληθεί από την βασική απαίτηση των τεσσάρων χωρών, που αφορά στο κλείσιμο του δικτύου Al Jazeera, όλων των θυγατρικών του, καθώς και μιας σειράς άλλων μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το Κατάρ, μεταξύ των οποίων και το πασίγνωστοMiddle East Eye -το οποίο αντέδρασε μ' ένα χαρακτηριστικό tweet: "Ε, Σαουδάραβες και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν μας χρηματοδοτεί το Κατάρ και έχουμε έρθει για να μείνουμε".

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος έδωσαν δέκα ημέρες διορία στη Ντόχα, να συμμορφωθεί με το περιεχόμενο της λίστας, ώστε να επιλυθεί η κρίση που έχει διχάσει τον αραβικό κόσμο.

Ωστόσο, υπάρχει ο φόβος η λίστα αιτημάτων να εξαγριώσει το Κατάρ και να απομακρύνει κάθε ελπίδα για την εξεύρεση λύσης και άρσης του αποκλεισμού.

Σημεία «κλειδιά» της λίστας των αραβικών κρατών

2017 06 08T133228Z 688644751 RC193F2E8B80 RTRMADP 3 GULF QATAR JAZEERA


Πηγή: REUTERS/Naseem Zeitoon

-Να κλείσει το δίκτυο Al Jazeera και οι θυγατρικές του.

-Να σταματήσει η ανάπτυξη μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ.

-Να μειωθούν οι διπλωματικοί δεσμοί με το Ιράν.

-Να κοπούν οι δεσμοί με τρομοκρατικές οργανώσεις.

-Να σταματήσει (το Κατάρ) να αναμιγνύεται στις σχέσεις των τεσσάρων αραβικών χωρών (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Αίγυπτος)

-Να σταματήσει η παροχή υπηκοότητας του Κατάρ σε υπηκόους των τεσσάρων αυτών αραβικών κρατών.

-Να αποζημιωθούν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν, για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα συγκεκριμένα κράτη εξαιτίας των πολιτικών του Κατάρ.

Στο κείμενο των αιτημάτων σημειώνεται ακόμη πως η συμμόρφωση του Κατάρ με αυτά θα παρακολουθείται στενά με μια διαδικασία που θα περιλαμβάνει μηνιαίες αναφορές, κατά τον πρώτο χρόνο, οι αναφορές θα γίνονται ανά τρίμηνο τον δεύτερο χρόνο, ενώ για τα επόμενα δέκα χρόνια προβλέπονται ετήσιες αναφορές.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την πλευρά του μικροσκοπικού, αλλά πολύ πλούσιου Εμιράτου.

Τον κατάλογο των αιτημάτων, που συνέταξαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέϊν, ανέλαβε να παραδώσει στο Κατάρ το Κουβέιτ, μια χώρα που έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή σε αυτή την κρίση που έχει διχάσει τον Περσικό Κόλπο.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος έχουν διακόψει τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις από τις 5 Ιουνίου, ισχυριζόμενες ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί τρομοκράτες, κάτι το οποίο αρνείται κατηγορηματικά το Κατάρ.

Την ύπαρξη του καταλόγου είχε αποκαλύψει μία μέρα νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος είχε απευθύνει και κάλεσμα στις αραβικές χώρες να την παραδώσουν στο Κατάρ το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επίλυση της κρίσης.

Ο αμερικανός υπουργός είχε κάνει λόγο για έναν κατάλογο "λογικών και πρακτικών απαιτήσεων", μόλις μία μέρα μετά την αμφισβήτηση από την πλευρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των κινήτρων της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για τον αποκλεισμό του Κατάρ, κάνοντας λόγο για «μυστήριο», σχετικά με το γιατί οι χώρες του Κόλπου δεν δημοσιοποίησαν τα παράπονά τους εναντίον της γειτονικής τους χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ