Ερντογάν: Θα υπάρξει σχέδιο Β ή Γ για την Κύπρο
Πηγή: REUTERS/Axel Schmidt

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάν, την ώρα μάλιστα που το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας επιρρίπτει την ευθύνη του αδιεξόδου εξ ολοκλήρου στην Τουρκία.

Διαβάστε επίσης

«Όπως γνωρίζετε η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα στη Κύπρο. Αναζητούμε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Αμβούργο.

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, περιμένουμε την ίδια στάση από όλους εμπλεκόμενους», τόνισε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας ωστόσο:

«Αν όχι πιθανότατα ένα σχέδιο Β ένα σχέδιο Γ θα έρθει στο τραπέζι».

Δριμεία επίθεση από το ελληνικό ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς, στην επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το τουρκικό ΥΠΕΞ κατά του υπουργού Νίκου Κοτζιά, αποκαλύπτει σκληρές αλήθειες και γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο πλαίσιο των συνομιλιών και ειδικότερα στο κρίσιμο δείπνο της 6ης Ιουλίου, όπου έκλεισε τελεσίδικα η αυλαία των διαπραγματεύσεων.

Απευθύνει έκκληση προς όλα τα μέρη της Διάσκεψης «να δείξουν υπευθυνότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και αυτοσυγκράτηση» και τονίζει ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται ανυποχώρητα με όλα τα μέσα που διαθέτει, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ «προσήλθε στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά αποφασισμένη να συμβάλει με όλους τους δυνατούς τρόπους στη λύση του Κυπριακού και με την ελπίδα ότι όλοι θα ενεργήσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση», επισημαίνοντας ότι «η συμπεριφορά της Τουρκίας διέψευσε όλους όσους είχαν ελπίσει ότι κάτι θα άλλαζε στη στάση της. Η Τουρκία, όπως εγκατέλειψε την πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης, έτσι τίναξε στον αέρα και τη δεύτερη».

18169454

(ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακόμη το υπουργείο προσθέτει: «Η Τουρκία οδήγησε τη διάσκεψη του Κραν Μοντανά σε αδιέξοδο. Χαρακτηριστικότατο γεγονός αυτής της στάσης της ήταν η αποκαλυπτική συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου, όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε την πρόθεσή του να αποτυπώσει εγγράφως τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί. Στόχος του ήταν να διαμορφώσει ένα πλαίσιο συμφωνίας, προκειμένου να συνεχιστούν και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, οι καταληκτικές διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό διότι όταν ήρθε η στιγμή της κρίσης για τη Διάσκεψη, η Τουρκία καθέτως αρνήθηκε να επιτρέψει τη γραπτή καταγραφή σειράς υποσχέσεων που είχε κάνει στον Γενικό Γραμματέα».

Περιγράφοντας περαιτέρω την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε σημειώνει ότι «η τουρκική πλευρά αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποδεχθεί την κατάργηση των ανύπαρκτων παρεμβατικών «δικαιωμάτων» που επικαλείται. Κατάργηση που λίγο πριν, σε διμερή της συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποδεχόταν στο δείπνο που ακολουθούσε. Και αυτό διότι γνώριζε ότι όλοι οι συμμετέχοντες πέραν της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απαιτούσαν την κατάργησή τους».

18171673

(ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τρεις μέρες πριν, υπενθύμισε στη συνέχεια το ΥΠΕΞ, «ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε ωμά αποκαλύψει τη θέση της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα «χρειάζεται τα δικαιώματα αυτά προκειμένου να μπορεί να επεμβαίνει σε όλη την Κύπρο, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο». Όπως «αποκάλυψε επίσης η τουρκική πλευρά, κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου ότι θέλει να συνεχίσει τις παραβιάσεις στο όνομα της Συνθήκης Εγγυήσεων, να διασφαλίσει και να διαιωνίσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο. Και όλα αυτά, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις που είχε δώσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το απόγευμα της Πέμπτης 6ης Ιουλίου. Υποσχέσεις που εκ των υστέρων αποκαλύπτονται ως προσπάθεια δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων ότι ήταν δήθεν διατεθειμένη να διαπραγματευτεί. Όμως το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια και η αλήθεια βρίσκει πάντα δρόμο να αποκαλύπτεται».

«Μόλις η Τουρκία βρέθηκε ενώπιον της πρότασης του Γενικού Γραμματέα για δεσμευτική γραπτή καταγραφή των εν δυνάμει συμβιβασμών, αναγκάστηκε να αποκαλύψει και παραδεχτεί τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις της» αποδεικνύοντας αφενός ότι «καθ' όλη τη διάρκεια των πολυμερών διαπραγματεύσεων, δεν είχε καμιά πρόθεση να συμβιβαστεί» και αφετέρου ότι «με τη στάση της επεδίωκε να εξαπατήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», με αποτέλεσμα «αμέσως μετά από αυτές τις αποκαλυπτικές εξελίξεις ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναγκάστηκε να κηρύξει, άνευ κάθε χρονοτριβής, το τέλος της Διασκέψεως».


Διαβάστε επίσης

Ερντογάν: Αδέρφια μου, μετατρέψτε τα ευρώ και τα δολάριά σας σε τουρκικές λίρες

Συνελήφθησαν 26 Τούρκοι πριν περάσουν στην Ελλάδα μέσω Έβρου

Στην Κύπρο ο διαγωνισμός της Eurovision το 2019;

Tουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παρέχει άσυλο σε προδότες