ΚΟΣΜΟΣ

Νίκι Χέιλι: Όλοι γνωρίζουν πως υπήρξε ρωσική παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ

Νίκι Χέιλι: Όλοι γνωρίζουν πως υπήρξε ρωσική παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ
REUTERS/Joshua Roberts

Παρά το καλό κλίμα της συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και τις υποσχέσεις αμφοτέρων για οικοδόμηση καλύτερων σχέσεων, η Αμερικανίδα πρέσβης του ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, καταφέρθηκε εναντίον του Κρεμλίνου τονίζοντας πως όλοι γνωρίζουν πως υπήρξε «ρωσικός δάκτυλος» στην προεδρική εκλογική μάχη της χώρας της.

Μιλώντας στο CNNi η Χέιλι εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετική. «Η Ρωσία προσπαθεί να γλιτώσει από τον εξευτελισμό, αλλά δεν μπορεί, δεν μπορεί», είπε με στόμφο.

«Όλοι γνωρίζουν πως η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές μας. Όλοι γνωρίζουν πως δεν παρεμβαίνει μόνο στις εκλογές των ΗΠΑ. Το κάνει σε διάφορες ηπείρους και το κάνει με σκοπό να επιφέρει χάος σε πολλές χώρες».

Ερωτώμενη για το παρασκήνιο της συνάντησης Τραμπ-Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20, η Χέιλι τόνισε πως ο πλανητάρχης αντιμετώπισε με σθένος τον συνομιλητή του και ο Πούτιν έκανε αυτό που όλοι περίμεναν, αρνήθηκε τα πάντα.

2017 07 07T144254Z 188295204 RC16225F2E70 RTRMADP 3 G20 GERMANY TRUMP PUTIN

(REUTERS/Carlos Barria)

Ο πρόεδρος Τραμπ ήθελε να δει τον Πούτιν στα μάτια, είπε στο CNNi. «Έθεσε αμέσως το θέμα της ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές και είχε λόγο που το έκανε», συμπλήρωσε. «Ήθελε να τον δει στα μάτια για να καταλάβει (ο Πούτιν) πως ‘Ναι, ξέρουμε πως παρενέβης στις εκλογές. Ναι, ξέρουμε ότι το έκανες. Σταμάτησέ το’. Και νομίζω πως ο πρόεδρος Πούτιν έκανε αυτό ακριβώς που πιστεύαμε ότι θα κάνει, αρνήθηκε τα πάντα».

Η πρέσβης του ΟΗΕ υπερασπίστηκε τον πρόεδρο Τραμπ και όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ δημόσια μια τέτοια θέση για το θέμα. «Όλοι λεπτολογούν σχετικά με το τι λέει και τι δεν λέει, αλλά το να μιλάς είναι ένα πράγμα, και οι πράξεις είναι άλλο». «Αντιμετώπισε τον Πούτιν. Αυτό ήταν το πρώτο θέμα που έθεσε. Και νομίζω πως από δω και πέρα πρέπει να δούμε πως θα κινηθούν τα πράγματα».

2017 07 07T123951Z 1199578027 RC1F8DE6A020 RTRMADP 3 G20 GERMANY TRUMP PUTIN

(Steffen Kugler/Courtesy of Bundesregierung/Handout via REUTERS)

Να υπενθυμίσουμε πως και ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ είχε, μέσω twitter, αποκαλύψει λεπτομέρειες της συνομιλίας του με τον Πούτιν και αναφερθεί στο θέμα της ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές.

«Πίεσα αρκετά τον πρόεδρο Πούτιν, δύο φορές, για την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές μας. Το αρνήθηκε με στόμφο. Έχω ήδη εκφράσει την άποψή μου... Διαπραγματευτήκαμε για την παύση πυρός σε περιοχές της Συρίας, όπου υπάρχουν ακόμη κάτοικοι. Τώρα, είναι ώρα να προχωρήσουμε και να εργαστούμε εποικοδομητικά με τη Ρωσία», είχε γράψει χαρακτηριστικά.

Με πληφορορίες από: Haley: 'Everybody knows that Russia meddled in our elections' , By Miranda Green, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ