ΚΟΣΜΟΣ

Σε αυτό το δωμάτιο θα φιλοξενηθεί ο «Φάκελος της Κύπρου» (pic)

Σε αυτό το δωμάτιο θα φιλοξενηθεί ο «Φάκελος της Κύπρου» (pic)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε δωμάτιο υψίστης ασφαλείας, γνωστό και ως strong room, που βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου της κυπριακής Βουλής, θα φιλοξενηθεί ο «Φάκελος της Κύπρου» που θα διαβιβαστεί από την ελληνική Βουλή.

Πρόκειται για ένα ογκωδέστατο υλικό που περιλαμβάνει 139 επιμέρους φακέλους και περίπου 90 μαρτυρικές καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή που διενήργησε η Βουλή την περίοδο 1986 - 1988 για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974. Στον λεγόμενο «Φάκελο της Κύπρου» περιλαμβάνονται και απόρρητα έγγραφα που δεν είναι προσβάσιμα χωρίς την έγκριση των Προέδρων της Ελληνικής και Κυπριακής Βουλής μέρος των οποίων αναμένεται να αποχαρακτηριστούν στο επόμενο διάστημα.

Η εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου βρέθηκε στο χώρο όπου θα φιλοξενηθούν τα έγγραφα. Στη κυπριακή Βουλή και συγκεκριμένα στο υπόγειο του κοινοβουλίου υπάρχουν δύο δωμάτια υψίστης ασφαλείας. Το ένα περιέχει απόρρητα έγγραφα και αρχεία γενικότερα, μεταξύ των οποίων και οι δηλώσεις πόθεν έσχες. Στο δεύτερο μέχρι τώρα φυλάσσονται όλα τα έγγραφα, μαρτυρίες και πρακτικά που συγκέντρωσε η Κυπριακή κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου. Από την Τρίτη ωστόσο τα έγγραφα αυτά τακτοποιήθηκαν στη μια πλευρά του δωματίου έτσι ώστε να γίνει χώρος για όσα θα παραληφθούν την Παρασκευή. Εξάλλου ο χώρος που απαιτείται σήμερα για τη φύλαξη εκατοντάδων φακέλων της Ελληνικής Βουλής, στο υπόγειο της οδού Ζαλοκώστα 2, είναι τρία κλειδωμένα δωμάτια.

Capture

(Πηγή: politis.com.cy)

Το strong room είναι ένα δωμάτιο 4Χ6 μέτρα περίπου, το οποίο είναι διαμορφωμένο εσωτερικά ως ένα μεγάλο χρηματοκιβώτιο το οποίο ασφαλίζει το περιεχόμενό του από όλους τους πιθανούς κινδύνους, της πυρκαγιάς συμπεριλαμβανομένης. Για να μπει κάποιος στο δωμάτιο το οποίο αποτελείται από ειδικά ράφια που επεκτείνονται θα πρέπει να βάλει κωδικό ασφαλείας και να ξεκλειδώσει περισσότερες από δύο κλειδαριές ασφαλείας, αλλά και συρόμενου κάγκελου που τοποθετήθηκε αμέσως μετά την πόρτα εισόδου. Τονίζεται πως κανένας αξιωματούχος ή υπηρεσιακός δεν μπορεί να εισέλθει μόνος του στο δωμάτιο αφού κανείς δεν διαθέτει είτε όλα τα κλειδιά ή τον κωδικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ