ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Καλεί τις ΗΠΑ σε διάλογο για τις νέες ρωσικές κυρώσεις

Γερμανία: Καλεί τις ΗΠΑ σε διάλογο για τις νέες ρωσικές κυρώσεις
REUTERS/Michael Kappeler/Pool

Με αιχμή την αγωνία της για τις επιπτώσεις που ίσως έχουν οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, η Γερμανία καλεί την Αμερική σε διάλογο με την Ευρώπη για το θέμα.

«Η απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες να τιμωρήσουν επίσης ευρωπαϊκές εταιρείες με τις αποκαλούμενες εξωχώριες κυρώσεις δεν γίνεται αποδεκτή», δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Μπριγκίτε Τσίπρις.

«Θα επιθυμούσαμε πολύ η κυβέρνηση των ΗΠΑ να καθίσει μαζί μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεργασθεί για την εξεύρεση μίας λύσης αποδεκτής από όλες τις πλευρές», πρόσθεσε σχολιάζοντας την κλιμάκωση των διπλωματικών κινήσεων «tit for tat» που πυροδότησε η απόφαση του Κονγκρέσου για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας μονομερώς και οδήγησε τη Μόσχα στην περικοπή κατά 60% του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ στη χώρα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επικυρώσει το σχετικό νομοσχέδιο, που προβλέπει νέο πακέτο κυρώσεων σε απάντηση στην ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ και στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ότι τα αμερικανικά μέτρα θα πλήξουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, κυρίως εκείνες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα.

Ειδικά η γερμανική κυβέρνηση και στελέχη του επιχειρηματικού τομέα θεωρούν ότι οι νέες κυρώσεις θα εμποδίσουν γερμανικές εταιρίες να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατασκευής αγωγών που θεωρούν ότι είναι κρίσιμα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ