ΚΟΣΜΟΣ

Με «απελάσεις» και κατασχέσεις απαντά η Ρωσία στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Με «απελάσεις» και κατασχέσεις απαντά η Ρωσία στις κυρώσεις των ΗΠΑ
REUTERS/Carlos Barria

Άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας στις νέες κυρώσεις εναντίον της που ψηφίστηκαν από την αμερικανική Γερουσία. Έδωσε στις ΗΠΑ περιθώριο ενός μήνα για να περικόψει τον αριθμό των διπλωματών που εργάζονται σε ρωσικό έδαφος, ενώ προχώρησε και σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων διπλωματών της Ουάσιγκτον.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως οι ΗΠΑ υποχρεούνται να μειώσουν το προσωπικό τους στα 455 άτομα έως την 1η Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος αριθμός διπλωματών δραστηριοποιείται στην Αμερική μετά την απέλαση 35 Ρώσων τον περασμένο Δεκέμβριο από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για τις κινήσεις του τονίζοντας πως έως τώρα είχε δείξει αυτοσυγκράτηση όμως πλέον πρέπει να απαντήσει με σφοδρότητα στη συμπεριφορά των ΗΠΑ, που όπως τόνισε είναι άγρια και παράλογη.

«Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ με αντικείμενο την φερόμενη ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές μαρτυρά την άνοδο της αντιρωσικής υστερίας», δήλωσε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε: «Εμείς συμπεριφερόμαστε με πολύ συγκρατημένο τρόπο, πολύ υπομονετικά, όμως την κατάλληλη στιγμή εμείς θα πρέπει να απαντήσουμε, διότι είναι αδύνατο να ανεχόμαστε επ΄ αόριστον την αυθάδεια σε βάρος της χώρας μας».

Στην ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΕΞ τονίζεται πως η απόφαση της Αμερικανικής Γερουσίας να ψηφίσει τις νέες κυρώσεις επιβεβαιώνει «την

ακραία επιθετικότητα των ΗΠΑ στις διεθνείς υποθέσεις».

«... οι ΗΠΑ αγνοούν αλαζονικά τις θέσεις και τα συμφέροντα άλλων χωρών», αναφέρει το υπουργείο και επισημαίνει: «με βάση τις απολύτως εφευρισκόμενες κατηγορίες περί ρωσικής παρεμβολής στις εσωτερικές τους υποθέσεις οι ΗΠΑ προχωρούν σε συνεχόμενες αντι-ρωσικές ενέργειες. Αυτό αντιβαίνει στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας».

2017 07 08T153205Z 1590995732 RC1482F81A40 RTRMADP 3 G20 GERMANY

(REUTERS/Alexander Zemlianichenko/POOL)

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ο ακριβής αριθμός των διπλωματών που θα αναγκαστούν να φύγουν από τη Ρωσία, όμως αξιωματούχους της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του μιλώντας στο Reuters, αποκάλυψε πως 1.100 διπλωμάτες δραστηριοποιούνται στη χώρα. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται Ρώσοι και Αμερικανοί πολίτες.

Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού των ΗΠΑ έχει έδρα την πρεσβεία της Μόσχας, ενώ οι υπόλοιποι είναι ακροβολισμένοι σε άλλα πόστα.

Πέραν των άτυπων απελάσεων, η Ρωσία κατάσχεσε μία εξοχική κατοικία που χρησιμοποιούν Αμερικανοί διπλωμάτες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά και μία αποθήκη στη Μόσχα. Να σημειωθεί πως τον περασμένο Δεκέμβριο οι ΗΠΑ – μαζί με τις απελάσεις των διπλωματών – είχαν προχωρήσει σε κατάσχεση δύο ρωσικών διπλωματικών χώρων σε Νέα Υόρκη και Μέριλαντ.

2017 07 07T123855Z 732515027 RC1EB86719A0 RTRMADP 3 G20 GERMANY TRUMP PUTIN

(REUTERS/Steffen Kugler/Courtesy of Bundesregierung/Handout via REUTERS)

Η ψηφοφορία στην Γερουσία

Η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών Γερουσιαστών τάχθηκε υπέρ του κειμένου που είχε εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι κυρώσεις που ψηφίστηκαν αφορούν τόσο τη Ρωσία, όσο και το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 98 ψήφους υπέρ και 2 κατά και είχε σθεναρή υποστήριξη από τους Δημοκρατικούς και από τους Ρεπουμπλικάνους.

Το νομοσχέδιο θα περάσει πλέον στα χέρια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα πρέπει να υπογράφει το τελικό κείμενο ή να θέσει βέτο στις κυρώσεις.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι ότι καλύτερο για τον πλανητάρχη, που μετά και την συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Σύνοδο Κορυφής της G20, είχε ζητήσει να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις των χωρών τους και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας σε κομβικούς τομείς, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο πόλεμος στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ