ΚΟΣΜΟΣ

Απεργία πείνας ξεκίνησε ένας εκ των ηγετών των μεταρρυθμιστών στο Ιράν

Απεργία πείνας ξεκίνησε ένας εκ των ηγετών των μεταρρυθμιστών στο Ιράν
EPA/VAHID SALEMI

Απεργία πείνας ξεκίνησε ένας εκ των μεταρρυθμιστών ηγετών του Ιράν, ο Μεχντί Καρουμπί, ζητώντας να οδηγηθεί σε δημόσια δίκη και να απομακρυνθούν από το σπίτι του οι κάμερες που έχουν εγκατασταθεί εκεί. Ο ίδιος τελεί σε κατ' οίκον περιορισμό εδώ κι έξι χρόνια.

«Σήμερα, αφού προσευχήθηκε τα ξημερώματα, ο κ. Καρουμπί άρχισε απεργία πείνας», δήλωσε η σύζυγός του, η Φατιμά Καρουμπί, στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Saham News, ο οποίος πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές.

Το πρώτο και κύριο αίτημά του είναι να απομακρυνθούν οι κάμερες παρακολούθησης που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στο σπίτι του και οι πράκτορες της ασφάλειας που τοποθετήθηκαν στην κατοικία του, «μέτρα χωρίς προηγούμενο για το καθεστώς κατ' οίκον περιορισμού στο οποίο βρίσκεται, πριν ή μετά την (ισλαμική) επανάσταση» του 1979, όπως υπογράμμισε η Καρουμπί.

«Το δεύτερο αίτημά του είναι να διεξαχθεί μια δημόσια δίκη αν ο κατ' οίκον περιορισμός του πρόκειται να συνεχιστεί», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Καρουμπί επιμένει στο αίτημά του να δικαστει δημόσια, αν και δεν αναμένει ότι θα έχει δίκαιη δίκη, ενώ η σύζυγός του σημείωσε πως ο ίδιος θα σεβαστεί την ετυμηγορία του Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως οι μεταρρυθμιστές υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2009, οι Μεχντί Καρουμπί και Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, είχαν αμφισβητήσει την επανεκλογή του υπερσυντηρητικού λαϊκιστή Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και είχαν ηγηθεί των μαζικών διαδηλώσεων που κατεστάλησαν βίαια από τις ιρανικές αρχές.

Λόγω της εμπλοκής τους στις διαδηλώσεις τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό τον Φεβρουάριο του 2011. Υπομένουν ακόμη αυτό το μέτρο στέρησης της ελευθερίας τους παρότι επισήμως δεν τους απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες.

Μάλιστα, τον Μάρτιο, ο γιος του Μεχντί Καρουμπί, Χοσεΐν, καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλακή για «προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος», με την κατηγορία πως έδωσε στη δημοσιότητα ένα γράμμα που έγραψε ο πατέρας του στον πρόεδρο Χασάν Ροχανί για να υποβάλει το αίτημα να δικαστεί.

Η κατάσταση της υγείας του 79χρονου Μεχντί Καρουμπί είναι επιβαρυμένη και στις αρχές του Αυγούστου διακομίστηκε σε νοσοκομείο για να υποβληθεί σε μια επέμβαση στην καρδιά, σύμφωνα με τον ιστότοπο Saham News.

Τέλος, ενας βουλευτής προσκείμενος στους μεταρρυθμιστές, ο Μουσταφά Καβακεμπιάν, αναφέρθηκε στο κοινοβούλιο στο γεγονός ότι ο Καρουμπί άρχισε απεργία πείνας και προέτρεψε τους υπουργούς Υγείας και Πληροφοριών να ενεργήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ