ΚΟΣΜΟΣ

Επιθέσεις στην Ισπανία: Θρίλερ με τον οδηγό του βαν, επεκτείνονται και στη Γαλλία οι έρευνες

Επιθέσεις στην Ισπανία: Θρίλερ με τον οδηγό του βαν, επεκτείνονται και στη Γαλλία οι έρευνες
REUTERS/Sergio Perez

Συνεχίζεται το θρίλερ με την ταυτότητα και την τύχη του οδηγού του βαν που σκόρπισε τον τρόμο και το θάνατο το απόγευμα της Πέμπτης στη Βαρκελώνη. Οι ισπανικές Αρχές δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν αν ο άνθρωπος που οδήγησε το βαν πάνω στο πλήθος στην Λα Ράμπλα, είναι ένας από του πέντε τρομοκράτες που σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών μερικές ώρες αργότερα στην πόλη Καμπρίλς, σε μια δεύτερη τρομοκρατική επίθεση.

Νεότερες πληροφορίες από την καταλανική αστυνομία που επικαλείται το CNNi, αναφέρουν πως το όνομα του ανθρώπου που πιστεύεται ότι ήταν ο οδηγός του βαν και εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης, είναι Γιούνες Αμπουγιααγκούμπ.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας έδωσε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά τα ονόματα των τριών εκ των πέντε τρομοκρατών που σκοτώθηκαν στην Καμπρίλς, λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στην «καρδιά» της Βαρκελώνης.

Πρόκειται για τους Μούσα Ουκαμπίρ, Σαΐντ Ααλάα και Μοχάμεντ Χισαμί. Οι πέντε ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια σφυριά, ενώ έφεραν και γιλέκα εκρηκτικών, τα οποία εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ήταν ψεύτικα.

4ypoptoi

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η γιγάντια αντιτρομοκρατική επιχείρηση και οι έρευνες που ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης, προκειμένου να εντοπιστούν τα υπόλοιπα μέλη του 12μελούς πυρήνα που οργάνωσε και έκανε πράξη τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καταλονία, με απολογισμό 14 νεκρούς και 120 τραυματίες. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη συλληφθεί τέσσερις ύποπτοι, τρεις Μαροκινοί κι ένας Ισπανός, κάτοικο του ισπανικού θύλακα Μελίγια στη Βόρεια Αφρική.

Οι ύποπτοι είναι μεταξύ 21 και 34 ετών και κανένας τους δεν έχει ιστορικό που να τον συνδέει με την τρομοκρατία. Έχουν αναγνωριστεί άλλοι τρεις ύποπτοι, που διαφεύγουν τη σύλληψη. Σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, πιθανόν οι δύο σκοτώθηκαν όταν σημειώθηκε η έκρηξη στο Αλκανάρ, ενώ ένας Μαροκινός καταζητείται από την αστυνομία.

Ο ένας εκ των συλληφθέντων, που έπεσε στα χέρια των Αρχών στο χωριό Αλκανάρ είναι βαρύτατα τραυματισμένος από την έκρηξη που ισοπέδωσε το σπίτι στο οποίο βρίσκονταν, το βράδυ της Τετάρτης, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Στα συντρίμμια του σπιτιού στο χωριό Αλκανάρ εντοπίστηκαν ίχνη του ισχυρότατου εκρηκτικού TATP και οι Αρχές υποπτεύονται ότι το κτίριο χρησιμοποιείτο για την προετοιμασία επιθέσεων μεγάλης κλίμακας στη Βαρκελώνη, αλλά η έκρηξη ανάγκασε τους δράστες να προχωρήσουν σε πιο «πρόχειρες» επιθέσεις.

Οι έρευνες έχουν επεκταθεί και στη Γαλλία, όπου η αστυνομία αναζητεί τον οδηγό ενός λευκού Renault Kangoo το οποίο μπορεί να χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι που ενεπλάκησαν στην επίθεση στη Βαρκελώνη.

Οι επιθέσεις στην Καταλονία ήρθαν να προστεθούν σε μια σειρά ενεργειών στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο στις οποίες εξτρεμιστές χρησιμοποίησαν αυτοκίνητα ως όπλα, μια τακτική που είναι σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπιστεί. Οι τρομοκρατικές ενέργειες αυτές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Σουηδία και την Ισπανία.

Την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που υποστήριξε ότι επρόκειτο για αντίποινα εναντίον των χωρών που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ