ΚΟΣΜΟΣ

Η Β. Κορέα άνοιξε φράγμα στα σύνορα με τη Ν. Κορέα – Φόβοι για πλημμύρες

Η Β. Κορέα άνοιξε φράγμα στα σύνορα με τη Ν. Κορέα – Φόβοι για πλημμύρες
REUTERS/ KCNA

Πρώτη μέρα διεξαγωγής της κοινής στρατιωτικής άσκησης ΗΠΑ-Νότιας Κορέας σήμερα, Δευτέρα και η Πιονγιάνγκ απάντησε με άνοιγμα του φράγματος στα σύνορα με τη Νότια Κορέα.

Όπως αναφέρει το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, το κομμουνιστικό καθεστώς άνοιξε το φράγμα στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ταχέως και επικίνδυνα η στάθμη των υδάτων.

«Οι κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας μπορεί να οδηγήσουν σε μια ανεξέλεγκτη φάση πυρηνικού πολέμου» προειδοποίησε η Βόρεια Κορέα ενόψει των στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας.

Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτηρίζει τις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις των δύο χωρών, ως την «πιο ρητή έκφραση εχθρότητας», εκφράζοντας το «φόβο» ότι «τα πολεμικά παιχνίδια» μπορεί να εξελιχθούν «σε πραγματικές μάχες».

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες φαντασιώνονται ότι ένας πόλεμος στη χερσόνησο θα συνέβαινε σε κάποιον άλλον, μακριά από αυτές στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, απατώνται περισσότερο από ποτέ», ανέφερε το καθεστώς.

Την Κυριακή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε πως η στρατιωτική άσκηση UFG, που διεξάγεται από το 1976 και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε προσομοιώσεις μέσω υπολογιστών, θα προχωρήσει όπως έχει προβλεφθεί.

Αρνήθηκε να πει αν θα ελαφρυνθεί στην προσπάθεια να χαμηλώσουν οι εντάσεις. Όμως το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχουν 17.500 στρατιώτες έναντι 25.000 στρατιωτών που είχαν συμμετάσχει στα γυμνάσια του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ