ΚΟΣΜΟΣ

«Το Αφγανιστάν θα γίνει νεκροταφείο για τις ΗΠΑ»: Οι Ταλιμπάν απαντούν με απειλές στον Τραμπ

«Το Αφγανιστάν θα γίνει νεκροταφείο για τις ΗΠΑ»: Οι Ταλιμπάν απαντούν με απειλές στον Τραμπ
REUTERS/Bob Strong/File Photo

Να μετατρέψουν το Αφγανιστάν σε «νεκροταφείο» για τα αμερικανικά στρατεύματα απειλούν οι Ταλιμπάν, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ενισχύσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη χώρα.

«Αν οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν, η χώρα θα μετατραπεί σύντομα σε ένα νέο κοιμητήριο για αυτή την υπερδύναμη του 21ου αιώνα. Οι Αμερικανοί ηγέτες θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», αναφέρουν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους, σε μια πρώτη αντίδραση στις εξαγγελίες Τραμπ.

«Αντί να συνεχίζουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί θα έπρεπε να έχουν σκεφτεί να αποσύρουν τους στρατιώτες τους από το Αφγανιστάν», ανέφερε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Τραμπ για την νέα πολιτική στο Αφγανιστάν και τη Νότια Ασία.

Ο Μουτζαχίντ είπε ότι «όσο υπάρχει έστω και ένας αμερικανός στρατιώτης στη χώρα μας, οι ένοπλοι ισλαμιστές θα συνεχίζουν τον τζιχάντ».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η απόσυρση από τη μακροβιότερη στρατιωτική συμπλοκή της Αμερικής δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα, ανακοινώνοντας παράλληλα την πρόθεσή του να αυξήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Αν και αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη συνέχιση του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001 μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ της 11ης Σεπτεμβρίου, σήμερα δήλωσε πως η νέα του προσέγγιση σκοπεύει να εμποδίσει το Αφγανιστάν να γίνει ασφαλής τόπος για ισλαμιστές μαχητές που είναι προσηλωμένοι σε επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

«Το αρχικό μου ένστικτο ήταν η απόσυρση», είπε ο Τραμπ σε διάγγελμά του, ωστόσο, πρόσθεσε πως τον έπεισαν οι σύμβουλοί του της εθνικής ασφάλειας να ενισχύσει την στήριξη της κυβέρνησης στην Καμπούλ, που στηρίζει η Αμερική, ώστε να εμποδιστούν οι Ταλιμπάν να την ανατρέψουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ