ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα έτοιμη για εκτόξευση πυραύλων στη Γκουάμ – Δεν συζητά το πυρηνικό της πρόγραμμα

Η Βόρεια Κορέα έτοιμη για εκτόξευση πυραύλων στη Γκουάμ – Δεν συζητά το πυρηνικό της πρόγραμμα
REUTERS/ KCNA

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, τη στιγμή που από τη Δευτέρα βρίσκονται σε εξέλιξη τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, τα οποία πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για την προστασία της Νότιας Κορέας από μια βορειοκορεατική επίθεση.

Ο υπεύθυνος της βορειοκορεατικής πρεσβείας στη Ρωσία, Jin Jong Hyop, δήλωσε στον Sputnik ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία του σχεδίου εκτόξευσης πυραύλων κοντά στο νησί Γκουάμ και είναι έτοιμη να το θέσει σε εφαρμογή σε περίπτωση «πρόκλησης».

Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να πιέζουν τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο Jin Jong Hyop, υπογραμμίζοντας ότι το αν θα γίνει πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο εξαρτάται από την Ουάσινγκτον.

«Όπως γνωρίζετε, ολοκληρώσαμε την προετοιμασία του σχεδίου για την εκτόξευση πυραύλων στο Γκουάμ. Όλα εξαρτώνται από το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργούν λογικά ή όχι. Αν δεν το κάνουν, θα ντροπιαστούν και πάλι στην Κορεατική Χερσόνησο μπροστά σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Jin Jong Hyop.

«Πρέπει να σταματήσουν τις φανερές προκλήσεις και την μονομερή πίεση», δήλωσε ο Jin Jong Hyop και πρόσθεσε: «Αυτό θα καθορίσει αν θα υπάρξει πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο ή όχι».

Ο Βορειοκορεάτης διπλωμάτης είπε επίσης ότι η Πιονγκγιάνγκ είχε ήδη προτείνει μορατόριουμ για τις πυρηνικές δοκιμές, αλλά η Ουάσιγκτον ως απάντηση επέλεξε να ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις με τη Σεούλ.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Βόρεια Κορέα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί για το πυρηνικό της πρόγραμμα, μέχρι οι Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τις προκλητικές πολιτικές τους και τις απειλές τους εναντίον της χώρας του.

Ο Jin Jong Hyop ανέφερε ακόμα ότι η Βόρεια Κορέα παρακολουθεί στενά τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει προληπτική επίθεση σε περίπτωση πρόκλησης.

Εκτός διαπραγμάτευσης το πυρηνικό πρόγραμμα

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Πιονγκγιάνγκ υπογράμμισε την Τρίτη ότι το αμυντικό πυρηνικό αποτρεπτικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας δεν θα τεθεί ποτέ στο διαπραγματευτικό τραπέζι.

Ο Τζου Γιονγκ Τσολ μίλησε στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που διεξάγεται στη Γενεύη μετά τη δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή για τον αφοπλισμό Ρόμπερτ Γουντ, πως «ύψιστη προτεραιότητα» του Ντόναλντ Τραμπ είναι να προστατεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους έναντι της «αυξανόμενης απειλής» από τη Βόρεια Κορέα.

«Τα μέτρα που έλαβε η Βόρεια Κορέα για να ενισχύσει την πυρηνική αποτρεπτική της δύναμη και να αναπτύξει διηπειρωτικούς πυραύλους είναι μια εύλογη και νόμιμη επιλογή αυτοάμυνας έναντι τόσο προφανών και πραγματικών απειλών», δήλωσε ο Τζου στο φόρουμ της Γενεύης, κάνοντας λόγο για «συνεχείς πυρηνικές απειλές» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Όσο η εχθρική πολιτική και η πυρηνική απειλή των ΗΠΑ παραμένουν χωρίς αμφισβήτηση, η Βόρεια Κορέα δεν πρόκειται ποτέ να θέσει την αμυντική πυρηνική αποτρεπτική δύναμή της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ