ΚΟΣΜΟΣ

Ετοιμάζεται επίθεση για ανακατάληψη της Ράκα

Ετοιμάζεται επίθεση για ανακατάληψη της Ράκα
REUTERS/Rodi Said

Σε καθεστώς πολιορκίας βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες η ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, Ράκα, που βομβαρδίζεται από τον διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS υπό την Αμερική, την ώρα που Κούρδοι μαχητές ενισχύουν την γραμμή του δικού τους μετώπου για την περίπτωση που ξεκινήσει η χερσαία επίθεση.

Όπως μεταδίδει το CNN.com, η επιχείρηση βρίσκεται ακόμα στα σκαριά, ωστόσο Κούρδοι αξιωματούχοι με τις ομάδες μάχης τους μιλούν με σιγουριά και συνεχώς για αθρόα μάζωξη πολιτοφυλακής ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι μαχητές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην εμπροσθοφυλακή ενός μετώπου λένε ότι πολεμούν περισσότερο εκπληρώνοντας το καθήκον τους προς την ίδια την ανθρωπότητα και λιγότερα ως εκδίκηση για τους φίλους που έχασαν.

"Θα εκδικηθούμε για το Παρίσι", ακούγεται ένας μαχητής να λέει.

Πηγή: REUTERS/Rodi Said

Και το οξύμωρο είναι ότι στη διάθεσή τους για να το πετύχουν έχουν πολύ λίγα οπλικά μέσα, κατά κύριο λόγο παλιά AK - 47.

Το ηθικό τους όμως είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο από το γεγονός ότι η μάχη που δίνουν έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις.

"Εάν οι Γάλλοι, Ρώσοι, Αμερικανοί μαχητές έρθουν εδώ να δώσουν μάχη, θα συνεργαστούμε μαζί τους καθώς όλοι μας θέλουμε να καθαρίσουμε την ανθρωπότητα από το Ισλαμικό Κράτος", είπε ένας στρατιωτικός διοικητής της περιοχής.

Εχθρικό και με βόμβες το έδαφος που χωρίζει απο Ράκα

Το CNN μίλησε με μαχητή των κουρδικών μονάδων μάχη που υπηρετεί σε φυλάκια κατά μήκος χαρακώματος που αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη γραμμή του μετώπου στη διεκδίκηση της Ράκα που απέχει περίπου 20 μίλια μακριά.

Το πεδίο που χωρίζει τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές περιγράφεται ως εχθρικό και δύσκολο, είναι όμως η κρίσιμη περιοχή που θα φέρει τους Κούρδους μαχητές στην είσοδο της πόλης.

Αυτό που μεταφέρει ο μαχητής είναι πολλοί βομβαρδισμοί σε πολλά σημεία της περιοχής αυτής, ενδεχομένως από ρωσικούς πυραύλους ή από ρουκέτες που εκτοξεύει το Ισλαμικό Κράτος.

Δείτε εδώ ρωσική εκτόξευση πυραύλων Κρουζ από την Κασπία προς ISIS

Στον τοίχο των χαρακωμάτων το ρεπορτάζ του CNN εντοπίζει γκραφίτι κοροϊδευτικά για τον ηγέτη του χαλιφάτου, Αλ - Μπαγκντάτι και έναν πλαστικό σκελετό στην είσοδο με ένα τσιγάρο στο στόμα του.

Η κίνηση προς την κατεύθυνση της Ράκα θα είναι δύσκολη, αλλά οι αεροεπιδρομές θεωρείται δεδομένο ότι θα βοηθήσουν εάν οι Κούρδοι αποφασίσουν να ξεκινήσουν την προέλασή τους, αναφέρει ο ιστότοπος του αμερικανικού δικτύου.

Ρόλο - κλειδί οι Σουνίτες Άραβες που στρέφονται κατά ISIS

Κομβικό ρόλο στη μάχη στο πλευρό των μαχητών είναι μια νέα συμμαχία που διαμορφώνεται και η οποία ονομάζεται Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια συλλογή επί της ουσίας Κούρδων μαχητών και άλλων σουνιτικών αραβικών ένοπλων μονάδων της Συρίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλοί θεωρούν ότι η συμμαχία αυτή δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια αμερικανική ιδέα να επιχειρηθεί και να διασφαλιστεί η παρουσία Σουνιτών Αράβων ως συμμάχων των κουρδικών μονάδων ώστε η προέλασή τους σε -ως επί τω πλείστον- σουνιτικές περιοχές που ελέγχουν πλέον οι τζιχαντιστές να μην θεωρηθεί ως αρπαγή γης από Κούρδους που επιδιώκουν να κατοικοεδρεύσουν σε μια δική τους γη.

Αυτές οι σουνιτικές αραβικές μονάδες λαμβάνουν εξοπλισμό και στρατιωτική εκπαίδευση και εκτιμάται ότι συνεργάζονται με τα 50 μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που έχουν αναλάβει την μεταλαμπάδευση των γνώσεων.

Μάλιστα στρατηγός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων ανέφερε ότι η συνεργασία με τους Αμερικανούς έχει ξεκινήσει, χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιώσει την παρουσία τους στην περιοχή.

Όπως γράφει το CNN.com άλλος στρατηγός, του Σουνιτικού Αραβικού Επαναστατικού Στρατού της Ράκα, τόνισε ότι η προετοιμασία για την επίθεση στη Ράκα είχε ήδη εξασφαλίσει μια μεγάλη επιτυχία, αυτή της αποδοχής συμμετοχής πολλών ντόπιων σουνιτών μελών διαφόρων φυλών στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο στρατηγός που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας είπε: "Δεν περιμέναμε αυτό τον μεγάλο αριθμό να ενταχθεί, αλλά οι αριθμοί φθάνουν σήμερα τις 4.000. Όταν θελήσουμε να προχωρήσουμε, όλοι τους είναι έτοιμοι και έχουμε ήδη κατορθώσει να περάσουμε όπλα σε αυτούς. Προχωράμε".

Το CNN δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό αυτό, αλλά εάν αποδειχθεί αληθής τότε απαντάει σε ένα βασικό ερώτημα των σκεπτικιστών μιας πιθανής προέλασης προς τη Ράκα και αφορά στο εάν είναι αρκετές οι διαθέσιμες χερσαίες δυνάμεις για να ένα τέτοιο εγχείρημα.

Και αυτό γιατί οι Κούρδοι είναι δυνατοί και κινητοποιημένοι, αλλά στερούνται του απαραίτητου αριθμού δυνάμεων και οπλισμού ώστε να ανακαταλάβουν και να διατηρήσουν υπό την κατοχή τους μια ολόκληρη πόλη.

Η δύναμη δε που θα εισέλθει στην σουνιτική αραβική αυτή πόλη θα χρειαστεί ντόπια σουνιτική αραβική
στήριξη ώστε να μην θεωρηθεί ξένη ή να ρισκάρει την απόρριψη από τον πληθυσμό.

Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει στα τέλη Οκτωβρίου την αποστολή μικρού αριθμού δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων στη Συρία, την οποία κυβερνητικές πηγές προσδιόριζαν αριθμητικά σε "λιγότερους από 50" και οι οποίοι θα αναπτύσσονταν σε ελεγχόμενες από Κούρδους περιοχές στη βόρεια Συρία έχοντας καθαρά συμβουλευτικό ρόλο.

Syria exclusive: Kurdish forces dig in just outside ISIS headquarters in Raqqa
by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ