ΚΟΣΜΟΣ

Τρίτο συνεχόμενο βράδυ βομβαρδισμών από γαλλική αεροπορία

Τρίτο συνεχόμενο βράδυ βομβαρδισμών από γαλλική αεροπορία
REUTERS/S. Dupont/Armee de l'Air/ECPAD-French Defence Ministry/Handout via Reuters

Για τρίτο συνεχόμενο βράδυ βομβαρδίζει απόψε η πολεμική αεροπορία της Γαλλίας θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα, προπύργιο των τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα της Συρίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

"Ακόμα κι αυτή τη στιγμή, δέκα γαλλικά μαχητικά εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Ράκας", επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Ο Γάλλος υπουργός επιπλέον σημείωσε ότι η Ρωσία έχει κινητοποιηθεί στο θέμα της Συρίας και πλέον πλήττει θέσεις του Ισλαμικού Κράτους.

"Παρατηρώ ότι η Ρωσία έχει κινητοποιηθεί καθώς ακόμα και σήμερα ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ έπληξαν τη Ράκα", είπε στο δελτίο ειδήσεων του γαλλικού ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου.

Στο μέτωπο των ερευνών, άλλο ένα πρόσωπο που εμπλέκεται ευθέως στις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι αναζητούν οι γαλλικές αρχές ενώ η γαλλική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία, ζητώντας από τους πολίτες βοήθεια προκειμένου να αναγνωριστεί ένας άνδρας που όπως πιστεύεται ήταν ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας έξω από το Σταντ ντε Φρανς.

Με βάση τα δακτυλικά αποτυπώματα του άνδρα αυτού, έχει ήδη καθοριστεί ότι είχε περάσει τον Οκτώβριο από την Ελλάδα ενώ κοντά στο πτώμα του είχε βρεθεί ένα συριακό διαβατήριο, τα στοιχεία όμως της ταυτότητας που αναγράφονται σε αυτό αντιστοιχούν σε εκείνα ενός στρατιώτη των συριακών ενόπλων δυνάμεων ο οποίος σκοτώθηκε πριν από πολλούς μήνες.

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του BFMTV ο αδελφός του υπόπτου που φέρεται ότι διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις τρομοκρατικές επιθέσεις, Σαλά Αμπντελσλάμ επισημαίνει ότι του έχει δώσει συμβουλή να παραδοθεί στις αρχές.

Παράλληλα, ελεύθεροι αφέθηκαν οι πέντε άνδρες και οι δύο γυναίκες που είχαν συλληφθεί νωρίτερα σήμερα στο Άλσντορφ, κοντά στο Άαχεν, ως ύποπτοι για διασύνδεση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Στο διπλωματικό πεδίο, έντονη είναι η κινητικότητα στις διεθνείς σχέσεις, καθώς η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των μεγάλων δυνάμεων, που εδώ καιρό δοκιμάζουν τις γεωπολιτικές αντοχές τους στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ