ΚΟΣΜΟΣ

Σεούλ: Ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου

Σεούλ: Ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου
Blue House/Yonhap/via REUTERS

Ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, πιθανότατα και ακόμη ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, έχει η Νότια Κορέα, όπως ισχυρίστηκε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της χώρας μιλώντας στη Βουλή τη Δευτέρα, μία μέρα μετά την νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ που σήμανε συναγερμό παγκοσμίως, κι ενώ το απόγευμα συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.  Παράλληλα, οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Thaad θα ενισχυθεί.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε σημάδια πιθανών νέων εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων. Επιπλέον μπορούμε να προβλέψουμε ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να εκτοξεύσει ακόμη έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο», είπε ο Chang Kyung-soo στη Βουλή, όπου κλήθηκε το υπουργείο Άμυνας προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για την έκτη και μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, την ισχύ της οποίας η Σεούλ υπολογίζει σε 50 κιλοτόνους.

Το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ ωστόσο δεν διευκρίνισε τον πιθανό χρόνο και τον τόπο πραγματοποίησης της νέα εκτόξευσης, μετά την πυρηνική δοκιμή της Κυριακής, που-σύμφωνα με την Βόρεια Κορέα αφορούσε θερμοπυρηνική βόμβα που έχει τη δυνατότητα να οπλίσει διηπειρωτικό πύραυλο.

«Η ισχύς της έκρηξης της βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής εκτιμάται στους 50 κιλοτόνους», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας. Η ποσότητα αυτή ενέργειας σημαίνει ότι η δοκιμή ήταν πέντε φορές ισχυρότερη από την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα τον Σεπτέμβριο 2016, και περισσότερο από τρεις φορές ισχυρότερη από την αμερικανική βόμβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα το 1945.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο πραγματικά για βόμβα υδρογόνου και δήλωσε ότι φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε «ποικιλία πυρηνικών υλικών».

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας ενέκρινε την ενίσχυση του συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας, με την ανάπτυξη ακόμη τεσσάρων εκτοξευτών, μετά και την ολοκλήρωση περιβαλλοντολογικής έρευνας για τις επιπτώσεις του THAAD στην περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή, μπορεί να επιτρέψει την διεξαγωγή κατασκευαστικών έργων στην ίδια περιοχή, για την προσπάθεια εγκατάστασης τεσσάρων ακόμη εκτοξευτών του αναφερόμενου αντιπυραυλικού συστήματος. Προς το παρόν στο σημείο υπάρχουν δύο εκτοξευτές.

Ασκήσεις προσομοίωσης επίθεσης στη Βόρεια Κορέα

2017 09 04T005143Z 1307093147 RC1219F02FF0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES


Πηγή: Defense Ministry/Yonhap/via REUTERS

Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς της Νότιας Κορέας διεξήγαγαν άσκηση νωρίς το πρωί, απαντώντας έτσι στην έκτη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε την Κυριακή η Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου, τα γυμνάσια στοχοθέτησαν την περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας όπου έγινε η χθεσινή δοκιμή.

Η άσκηση προσομοίωσε την εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικών πυραύλων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας.

Τα σημερινά γυμνάσια έγιναν με τη συμμετοχή μόνο νοτιοκορεατικών δυνάμεων, αλλά ετοιμάζονται νέα με τη συμμετοχή των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, προστίθεται.

2017 09 04T005030Z 1879862624 RC158A88A4B0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES


Πηγή:Defense Ministry/Yonhap/via REUTERS

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε χθες την έκτη και πιο ισχυρή από κάθε άλλη πυρηνική δοκιμή της χθες. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε αργότερα ότι δοκιμάστηκε μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου η οποία μπορεί να τοποθετείται στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, σε μια νέα δραματική κλιμάκωση της διένεξής της με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Την ίδια ώρα, μια νοτιοκορεατική εφημερίδα ζήτησε σήμερα από τη Σεούλ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τη σχέση της χώρας με την Ουάσινγκτον μία ημέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά της η Νότια Κορέα, όπου βρίσκονται 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες, απαγορεύεται να αναπτύξει στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα βάσει της συμφωνίας που συνήφθη το 1974 με τις ΗΠΑ, οι οποίες σε αντάλλαγμα έχουν δεσμευθεί να την προστατεύουν με την «πυρηνική τους ομπρέλα».

Ωστόσο η πυρηνική απειλή είναι πιο έντονη από ποτέ και γι’ αυτοί κάποιοι Νοτιοκορεάτες τάσσονται υπέρ της ακύρωσης της συμφωνίας.

«Τη στιγμή που τα πυρηνικά όπλα βρίσκονται πάνω από το κεφάλι μας, δεν μπορούμε να εξακολουθήσουμε να εξαρτόμαστε από την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ», έγραφε στο κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα Donga Ilbo.

Ο αμερικανικός στρατός είχε εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στη Νότια Κορέα μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-53),όμως τα απέσυρε το 1991 όταν Βόρεια και Νότια Κορέα είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους για αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

Πλέον αυτή η συμφωνία είναι κενή νοήματος, εκτιμά η Donga Ilbo.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιμένουμε σε αυτή τη συμφωνία», καθώς πλέον ζούμε «την αποπυρηνικοποίηση της Νότιας Κορέας» και όχι «την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», τονίζει η εφημερίδα.

Η Σεούλ, συνεχίζει η εφημερίδα, δεν θα πρέπει να διστάσει να επιτρέψει την επιστροφή των αμερικανικών, τακτικών, πυρηνικών όπλων, καθώς και να ξεκινήσει την ανάπτυξη δικών της.

Μετά τη χθεσινή, νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα ο πρόεδρος της Νότιας Μουν Τζε-ιν ζήτησε να συζητηθεί το ενδεχόμενο «ανάπτυξης των πιο ισχυρών στρατηγικών στρατιωτικών μέσων του αμερικανικού στρατού», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Αν και κάποιοι εκτίμησαν ότι με αυτό τον τρόπο αναφερόταν στα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, το γραφείο του Μουν επανέλαβε την επίσημη θέση της Νότιας Κορέας υπέρ της αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

«Φωτιά» στο παγκόσμιο σκηνικό

Δραματικά κλιμακώνεται η ένταση με φόντο την κορεατική χερσόνησο, μετά και τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε την Κυριακή η Βόρεια Κορέα, βάζοντας «φωτιά» στην «παγκόσμια σκακιέρα». Οι ΗΠΑ προειδοποιούν με μαζική στρατιωτική αντίδραση σε κάθε απειλή, ενώ η Νότια Κορέα έκανε ήδη άσκηση προσομοίωσης επίθεσης με πυραύλους αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικούς πυραύλους, με στόχο την περιοχή στην οποία έγινε η χθεσινή δοκιμή.

Για τις «πολλές στρατιωτικές επιλογές» των ΗΠΑ απέναντι στη Βόρεια Κορέα ενημερώθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από το αμυντικό επιτελείο της χώρας του, λίγες ώρες μετά την νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ με βόμβα υδρογόνου, ενώ εκτάκτως συνεδριάζει σήμερατο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νωρίτερα ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαντήσει λακωνικά «θα δούμε», ενώ ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις πάντως προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα με «ευρεία στρατιωτική απάντηση» σε περίπτωση που απειληθούν οι ΗΠΑ ή οι σύμμαχοί τους.

2017 09 03T200054Z 794618123 RC1255834340 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES MATTIS


Πηγή: REUTERS/Mike Theiler

Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους συμμάχους τους «χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των διπλωματικών, συμβατικών και πυρηνικών δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο αμερικανός πρόεδρος με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε κατά την οποία καταδίκασαν τις «συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες» της Βόρειας Κορέας.

2017 09 03T081639Z 932262929 RC1C5627C750 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES 1


Πηγή:REUTERS/Jim Bourg/File Photo

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τις απαρασάλευτες αμοιβαίες δεσμεύσεις τους για την άμυνα των δύο χωρών, και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία» τους, αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο δήλωσε ότι συμφώνησε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον να συνεργαστούν στενά για να ασκηθεί περισσότερη πίεση στη Βόρεια Κορέα μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

«Συμφωνήσαμε (να συνεχιστεί) η στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ για να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στη Βόρεια Κορέα και στον ΟΗΕ», κι ιδιαίτερα για «την υιοθέτηση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Κόνο σε δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Τίλερσον, μία ημέρα αφότου η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην έκτη της δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου.

Άμπε: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αμυνθούμε

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, θα πράξει ότι είναι δυνατόν να γίνει, προκειμένου ν’ αμυνθεί κατά των πυραυλικών εκτοξεύσεων από την Βόρεια Κορέα, αλλά και για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής της άμυνας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συμφώνησαν σήμερα να επιδιώξουν την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας από τον ΟΗΕ, μετά τη χθεσινή έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της νοτιοκορεατικής προεδρίας.

«Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα μεταξύ τους, αλλά και με τις ΗΠΑ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κυανού Οίκου Παρκ Σου Χιούν.

Παράλληλα, Μουν και Άμπε υπογράμμισαν ότι πρέπει «να επιβληθούν οι πιο ισχυρές κυρώσεις και να ασκηθεί πίεση στη Βόρεια Κορέα ώστε να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Παρκ.

Ο Μουν στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Άμπε, που διήρκησε περίπου 20 λεπτά, τόνισε ότι χρειάζεται να ληφθούν «πιο ουσιαστικά μέτρα», ώστε η Πιονγκγιάνγκ να «κατανοήσει την πίεση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ