ΚΟΣΜΟΣ

Στις διαπραγματεύσεις με την Β.Κορέα επιμένει ο Πούτιν - Πιθανή συνάντηση αντιπροσώπων των δύο χωρών

Στις διαπραγματεύσεις με την Β.Κορέα επιμένει ο Πούτιν - Πιθανή συνάντηση αντιπροσώπων των δύο χωρών
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Στο Βλαδιβοστόκ υποδέχθηκε τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν ο Βλαντιμίρ ΠούτινΟι δύο άνδρες συνομίλησαν για τη Βόρεια Κορέα και τις κυρώσεις που αναμένεται να συζητηθούν και να ψηφιστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επόμενη Δευτέρα. 

Ο Ρώσος πρόεδρος, στην συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του, ζήτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τη διευθέτηση της κρίσης ενώ τόνισε ότι δεν είναι δυνατή η επίλυση της βορειοκορεατικής κρίσης με μόνο μέσον τις κυρώσεις και την άσκηση πιέσεων.

Το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

2017 09 06T071216Z 710265090 RC131E583800 RTRMADP 3 RUSSIA FAREAST FORUM

Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

«Χωρίς πολιτικά και διπλωματικά εργαλεία, είναι αδύνατη η διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση. Για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, είναι απολύτως αδύνατη», είπε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο.

Με τη σειρά του Μουν Τζάε-ιν δήλωσε πως μια μείωση της παροχής πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα είναι αναπόφευκτη και έκανε γνωστό ότι ζήτησε τη συνεργασία της Ρωσίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε, όπως μετέδωσε το Russia Today, ότι οι αντιπρόσωποι Ρωσία - Βόρεια Κορέας "πιθανόν να συναντηθούν" στο πλαίσιο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βλαδιβοστόκ.

Πούτιν: Ανώφελες κι αναποτελεσματικές τυχόν νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα

Η επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας θα είναι «ανώφελη και αναποτελεσματική», τόνισε την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «η στρατιωτική υστερία» ενδέχεται να οδηγήσει σε «παγκόσμια καταστροφή».

Υπενθύμισε μάλιστα στην περίπτωση του ηγέτη του Ιράκ, ο οποίος εγκατέλειψε το πρόγραμμα παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφή, αλλά δολοφονήθηκε υπό το πρόσχημα της έρευνας για όπλα.

«Αυτό το γνωρίζουν όλοι και το θυμούνται. Και η Βόρεια Κορέα το γνωρίζει και το θυμάται. Πιστεύετε ότι με την υιοθέτηση μερικών κυρώσεων, η Βόρεια Κορέα θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής;», διερωτήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ