ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Σε κατάσταση συναγερμού μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μετρό (pics&vid)

Λονδίνο: Σε κατάσταση συναγερμού μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μετρό (pics&vid)
REUTERS/Hannah McKay

Ως «τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτηρίζουν οι βρετανικές αρχές την έκρηξη που σημειώθηκε εντός συρμού στο μετρό του Λονδίνου, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 29 ανθρώπων.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε συρμό της γραμμής «District Line» στo σταθμό Parsons Green, ενώ οι πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο twitter δείχνουν ότι πήρε φωτιά ένας άσπρος κουβάς που βρισκόταν σε μία σακούλα γνωστής αλυσίδας σουπερμάρκετ.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός και ότι σημειώθηκε μερική εκπυρσοκρότηση. Ο δράστης της επίθεσης παραμένει ασύλληπτος ενώ η Αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες για σύλληψη ενός ατόμου.

Την ίδια ώρα οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο St Mary και η κατάσταση της υγείας τους δεν είναι κρίσιμη.

Μέι: Η σκέψη μου είναι στους τραυματίες

Στο Λονδίνο έχει σημάνει συναγερμός για τη νέα τρομοκρατική απειλή, με την Πρωθυπουργό, Τερέσα Μέι να συγκαλεί σύσκεψη της επιτροπής αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, προκειμένου να συμφωνηθούν οι επόμενες κινήσεις. Την ίδια ώρα η περιοχή γύρω από τον σταθμό του μετρό παραμένει αποκλεισμένη και η αστυνομία συμβουλεύει τους κατοίκους να μην πλησιάζουν στο σημείο.

Η Τερέζα Μέι σε δήλωσή της σημείωσε ότι «οι σκέψεις μου είναι με αυτούς που τραυματίστηκαν στο Parsons Green και στις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων που, για άλλη μια φορά, άμεσα και με γενναιότητα αντιμετώπισαν το συμβάν».

Τζόνσον: Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

«Φοβάμαι ότι οι πληροφορίες που έχω είναι συγκεχυμένες» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

«Πρέπει όλοι να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να συνεχίσουν κανονικά το καθημερινό τους πρόγραμμα» πρόσθεσε.

Δήμαρχος Λονδίνου: Δεν θα μας νικήσει η τρομοκρατία

Μήνυμα ενότητας έστειλε από την πλευρά του ο Δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, λίγη ώρα αφότου οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η έκρηξη σε συρμό του μετρό οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια.

«Η πόλη μας καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες των ατόμων που προσπαθούν, μέσω του τρόμου, να μας βλάψουν και να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας. Το Λονδίνο έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι ποτέ δεν θα εκφοβιστεί ή θα νικηθεί από την τρομοκρατία.

Βρίσκομαι σε στενή επαφή με την Μητροπολιτική Αστυνομία, τις υπηρεσίες Μεταφορών, την Κυβέρνηση και όλες τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών. Επίσης θα παρευρεθώ στην έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί υπό την Πρωθυπουργό».

«Άνθρωποι ποδοπατήθηκαν»: Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

Οι πρώτοι μάρτυρες αναφέρουν ότι είδαν να σχηματίζεται μια μπάλα φωτιάς, αμέσως μετά την έκρηξη γεγονός που παραπέμπει την Αστυνομία σε επίθεση με χημικά. Η φωτιά, σύμφωνα με τους μάρτυρες, εξαπλωνόταν και στα υπόλοιπα βαγόνια του συρμού, ενώ σύμφωνα με έναν μάρτυρα δεν ακούστηκε κάποιος δυνατός κρότος καθώς τη στιγμή της έκρηξης το τρένο ήταν κατάμεστο.

Αρκετοί τραυματίες φέρουν εγκαύματα στο πρόσωπο ενώ ορισμένοι ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να βγουν από το βαγόνι.

«Άκουσα μία πολύ δυνατή έκρηξη. Κοίταξα πίσω μου και είδα αρκετούς τραυματίες, ανθρώπους που είχαν εγκαύματα στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Ο ένας βοηθούσε τον άλλον» ανέφερε ένας επιβάτης, σύμφωνα με τον Guardian.

Η δημοσιογράφος του BBC μετέδωσε ότι είδε «μία γυναίκα που είχε εγκαύματα στα πόδια της και στο πρόσωπό της».

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας τόνισε: «Είδα έναν λευκό κάδο, ένας κουβά από αυτούς που χρησιμοποιούν οι οικοδόμοι και μία τσάντα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Οι φλόγες έβγαιναν μέσα από τον κάδο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ