ΚΟΣΜΟΣ

Η Β.Κορέα απειλεί: Όσο περισσότερες οι κυρώσεις τόσο γρηγορότερα θα αναπτύξουμε τα πυρηνικά μας

Η Β.Κορέα απειλεί: Όσο περισσότερες οι κυρώσεις τόσο γρηγορότερα θα αναπτύξουμε τα πυρηνικά μας
KCNA via REUTERS

Αποφασισμένο να αντιδράσει δυναμικά σε όλες τις παρούσες και μελλοντικές κυρώσεις που θα δεχθεί εμφανίζεται το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Πιονγιάνγκ να διαμηνύει πως όσο περισσότερες είναι οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη χώρα του, τόσο γρηγορότερα θα αναπτυχθεί πλήρως το πυρηνικό πλάνο του Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Όσο περισσότερες κυρώσεις επιβάλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Βόρεια Κορέα, τόσο ταχύτερα θα ολοκληρωθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας», επεσήμανε ο εν λόγω αξιωματούχος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες κυρώσεις που δέχθηκε η Πιονγιάνγκ μετά την εκτόξευση βόμβας υδρογόνου, του πιο ισχυρού όπλου της ανθρώπινης ιστορίας, ο ίδιος εκπρόσωπος έκανε λόγο για τις πλέον «μοχθηρές» και «απάνθρωπες» κινήσεις από πλευράς των εχθρών.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε: «είναι οι πιο μοχθηρές, ανήθικες και απάνθρωπες πράξεις εχθρότητας» που στοχεύουν στο να «εξολοθρεύσουν του πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, και πόσο μάλλον το σύστημα και την κυβέρνηση μας».

Ο νέος κύκλος κυρώσεων προς την Βόρεια Κορέα ψηφίστηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα και περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – απαγορεύσεις στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και περιορισμούς στην διακίνηση πετρελαίου.

Οι δηλώσεις αυτές αναμένεται να προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις, καθώς ήδη από χθες, Κυριακή, η αμερικανίδα πρέσβης του ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι είχε διαμηνύσει πως οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Κιμ δεν είναι λόγια του αέρα, ενώ παράλληλα είχε εκφράσει την εκτίμησή της πως έχουν εξαντληθεί τα διπλωματικά μέσα απάντησης στο καθεστώς.

Επίδειξη ισχύος από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πραγματοποιούν ασκήσεις στην Χερσόνησο θέλοντας να «τρίξουν τα δόντια» στον Κιμ και να τον αναγκάσουν να αναστείλει όλα τα μελλοντικά πλάνα του.

Αμερικανικά και νοτιοκορεατικά αεροσκάφη προχώρησαν σε ασκήσεις προσομοίωσης βομβαρδισμού στην Κορεατική Χερσόνησο, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις ΗΠΑ και Ιαπωνίας έκαναν κοινή στρατιωτική άσκηση στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το Reuters, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου B-1B και τέσσερα καταδιωκτικά F-35, απογειώθηκαν από το Γκουάμ και την Ιαπωνία και μαζί με τέσσερα Νοτιοκορεατικά μαχητικά F-15K, πέταξαν πάνω από την κορεατική χερσόνησο, για πρώτη φορά αφότου η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε στις 3 Σεπτεμβρίου την έκτη πυρηνική δοκιμή της και εκτόξευσε την Παρασκευή έναν βαλλιστικό πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία.

air force

(Air Staff Office of the Defense Ministry of Japan/HANDOUT via REUTERS)

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των προειδοποιήσεων προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν και απηχούν τις «υποσχέσεις» του Ντόναλντ Τραμπ για «φωτιά και οργή» στο καθεστώς και τις απειλές του νοτιοκορεάτη προέδρου για ολοκληρωτική καταστροφή του ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Κίνα και Ρωσία, οι κατευναστικές φωνές της έντασης, ενώνουν επίσης τις δυνάμεις τους στα πλαίσια κοινής ναυτικής άσκησης ανοιχτά του κόλπου του Βλαδιβοστόκ, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, η κοινή άσκηση θα διεξαχθεί ανοιχτά του Βλαδιβοστόκ, στη νότια Οχοτσκική θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα, και βόρεια της Ιαπωνίας.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος των στρατιωτικών γυμνασίων που διεξάγουν από κοινού Ρωσία και Κίνα φέτος, με το πρώτο σκέλος της άσκησης να γίνεται στη Βαλτική τον Ιούλιοκαι επισήμως δεν συνδέεται με την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, την ειρηνική εκτόνωση της οποία έχουν επανειλημμένα ζητήσει και οι δύο χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ