ΚΟΣΜΟΣ

Άτυπο θεωρεί η κυπριακή πλευρά το έγγραφο Γκουτέρες – Να διατηρηθεί το κεκτημένο του, λέει ο Κοτζιάς

Άτυπο θεωρεί η κυπριακή πλευρά το έγγραφο Γκουτέρες – Να διατηρηθεί το κεκτημένο του, λέει ο Κοτζιάς
EUROKINISSI

«Άτυπο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, το έγγραφο που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στο τελευταίο δείπνο στο Γκραν Μοντανά.

Στο έγγραφο αναφέρθηκε σε χθεσινή του δήλωση ο Νίκος Κοτζιάς, χαρακτηρίζοντάς το καλή βάση και σημειώνοντας ότι μόνο ο ίδιος και εν μέρει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Κοτζιά ο Νίκος Αναστασιάδης, υποστήριξε ότι «πρόκειται για ένα άτυπο έγγραφο το οποίο δεν έτυχε μακράς συζήτησης, καθώς εκείνη την ώρα ήταν σε ένταση ο διάλογος για τις θέσεις της Τουρκίας στα ζητήματα κατάργησης των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, το τι εννοούσαν με την εσαεί παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων ή την δημιουργία βάσεως. Έγινε επιδερμικά μία συζήτηση. Όντως ο κ. Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε, όπως κι εμείς, όμως ομιλώ για μια ολιγόλεπτη παρέμβαση σ’ αυτά τα θέματα, διότι το ουσιώδες ήταν το πλαίσιο Γκουτέρες και πιο συγκεκριμένα η πρώτη πτυχή που άπτονταν του τερματισμού των εγγυήσεων και ιδιαίτερα των επεμβατικών δικαιωμάτων».

Μιλώντας στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Sigmalive, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Α. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι το έγγραφο αναφερόταν αποκλειστικά στην εφαρμογή της λύσης, στη διαδικασία εφαρμογής της λύσης, στην επίβλεψη, την παρακολούθηση της εφαρμογής της λύσης, ενώ ανέθετε σε διάφορα επίπεδα αναβαθμισμένο ρόλο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, επεσήμανε, ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο τι λέγεται σχετικά με το συγκεκριμένο έγγραφο «γιατί αν αποκτήσει δικαίωμα ο Γ.Γ ΟΗΕ και ο ΟΗΕ γενικότερα να καταθέτει επίσημα έγγραφα στη διαδικασία τότε χάνεται ο χαρακτήρας της κυπριακής ιδιοκτησίας της διαδικασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ