ΚΟΣΜΟΣ

Στο «μάτι» του κυκλώνα Μαρία το Πουέρτο Ρίκο (vids)

Στο «μάτι» του κυκλώνα Μαρία το Πουέρτο Ρίκο (vids)
National Weather Service National Hurricane Center/Handout via REUTERS

Ο ισχυρός τυφώνας, κατηγορίας 4, Μαρία έφτασε στο Πουέρτο Ρίκο, συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 250 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC), η Μαρία έπληξε τη Γιαμπουκόα στο νοτιοανατολικό τμήμα του Πουέρτο Ρίκο περίπου στις 06:15 (τοπική ώρα, 13:15 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το NHC, το οποίο πρόσθεσε ότι κατευθύνεται βορειοδυτικά με ταχύτητα 17 χιλιομέτρων την ώρα.

Πριν φτάσει στο Πουέρτο Ρίκο ο τυφώνας είχε σαρώσει πολλά νησιά της Καραϊβικής. Η Δομινίκα μετρά σοβαρές καταστροφές, ενώ στη Γουαδελούπη, πέραν των πολλών υλικών ζημιών, έχασε την ζωή του ένας άντρας, ο οποίος καταπλακώθηκε από δέντρο, ενώ αγνοούνται ακόμη δύο άτομα.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Ρικάρντο Ροσέλο, συμβούλευσε - νωρίτερα - τους κατοίκους του να σπεύσουν σε κάποια από τα καταφύγια της χώρας. «Αν ζείτε σε περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες, είναι καιρός να αναλάβετε δράση και να βρείτε ένα ασφαλές μέρος να πάτε», είπε.

Η χώρα έχει στην διάθεσή της καταφύγια χωρητικότητας, όμως μόλις 299 άτομα είχαν βρει κατάλυμα σε κάποια από τις δομές πριν από την έλευση του τυφώνα, γεγονός που είχε προκαλέσει ανησυχία στις Αρχές.

«Ο πλέον καταστροφικός στην ιστορία» της χώρας

Ο κυκλώνας Μαρία που πλήττει το Πουέρτο Ρίκο θα είναι ο «πλέον καταστροφικός στην ιστορία» της νήσου, όπου οι πληγές παραμένουν ανοικτές μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα πριν από δέκα ημέρες, προειδοποίησε ο κυβερνήτης της χώρας.

«Πρόκειται για τον καταστροφικότερο κυκλώνα του αιώνα ή της σύγχρονης ιστορίας. Κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι ζημιές» δήλωσε ο κυβερνήτης Ρίκαρντ Ροσέλο στο CNNi, από την κατοικία του, την ώρα που η Μαρία κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα Σαν Χουάν.

Το μάτι του κυκλώνα κατηγορίας 4 άγγιξε έδαφος κοντά στη Γιαμπουκόα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της νήσου, γύρω στις 06.15 τοπική ώρα (13.15 ώρα Ελλάδας), έγινε γνωστό από το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

«Περίπου το 60% του δικτύου ηλεκτροδότησης έχει τεθεί εκτός λειτουργίας στο Πουέρτο Ρίκο και αναμένουμε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Οι τηλεπικοινωνίες βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης» συμπλήρωσε ο Ροσέλο, διατυπώνοντας φόβους για τα θύματα που ενδεχομένως προκαλέσουν οι πλημμύρες και οι σφοδρές βροχοπτώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ