ΚΟΣΜΟΣ

Καραϊβική: Η«Μαρία» κατέστρεψε τη Δομινίκα και πλέον απειλεί το Πουέρτο Ρίκο

Καραϊβική: Η«Μαρία» κατέστρεψε τη Δομινίκα και πλέον απειλεί το Πουέρτο Ρίκο
REUTERS/Carlo Allegri/φωτογραφία αρχείου

Ο τυφώνας Μαρία, σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του από τη Δομινίκα, και πλέον κατευθύνεται απειλητικά προς το Πουέρτο Ρίκο, ενώ στο δρόμο του θα βρεθούν και οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι. Η Μαρία, που σαρώνει την Καραϊβική περίπου δέκα μέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ίρμα, είναι η ισχυρότερη καταιγίδα στην ιστορία που πλήττει την Δομινίκα, και ο ισχυρότερος τυφώνας που χτυπά το Πουέρτο Ρίκο εδώ και 85 χρόνια.

Παραμένει δε εξαιρετικά επικίνδυνος για τις περιοχές που αναμένεται να πλήξει προσεχώς, παρά την υποβάθμισή του σε τροπική καταιγίδα κατηγορίας 4, από 5 που ήταν όταν σάρωσε τη Δομινίκα.

«Σύμφωνα με την πρόβλεψη, η Μαρία κινείται προς την βορειοανατολική Καραϊβική και θα πλησιάσει τις Παρθένες Νήσους και το Πουέρτο Ρίκο αργά το βράδυ της Τρίτης, περιοχές που θα χτυπήσει ως τροπική καταιγίδα κατηγορίας 4 ή 5», σημειώνει το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ.

Οι άνεμοι που συνοδεύουν τη Μαρία πνέουν με ταχύτητα ως και 45 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ στο «μάτι του τυφώνα» η ταχύτητά τους φτάνει ακόμη και τα 205 χιλιόμετρα.

184820041


Πηγή: EPA/National Hurricane Center / HANDOUT

Στη Δομινίκα, όπου ο τυφώνας χτύπησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αρχές περιμένουν να ξημερώσει για να έχουν μια πρώτη εικόνα της καταστροφής που συντελέστηκε στο νησί των 73.000 κατοίκων.

«Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ εκτεταμένες καταστροφές. Στο στάδιο αυτό χάσαμε ό,τι μπορούσε να χαθεί. Οι άνεμοι πήραν τις στέγες των σπιτιών σχεδόν όλων των ανθρώπων με τους οποίους μίλησα ή ήλθα σε επαφή», έγραψε ο πρωθυπουργό της χώρας, Ρούζβελτ Σκέριτ στον λογαριασμό του στο twitter, απευθύνοντας έκκληση «για κάθε είδους βοήθεια».

Ενδεικτικό της «μανίας» του τυφώνα Μαρία είναι το γεγονός ότι οι άνεμοί του ήταν τόσο ισχυροί που είχαν ήδη ξεριζώσει δέντρα και στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης, είχε προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες πριν καν φθάσει στο νησί των 73.000 αγγλόφωνων κατοίκων.

«Ο μεγαλύτεροw φόβος μου, είναι ότι όταν ξημερώσει θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμη χειρότερα νέα, τραυματισμούς, ακόμη και θανάτους, αλλά και κατολισθήσεις που ενδεχομένως έχουν προκληθεί από τις πρωτοφανείς βροχές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Δομινίκα.

Η οικονομία της πρώην βρετανικής και γαλλικής αποικίας, που είναι ανεξάρτητο κράτος από το 1978, εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό και την γεωργία, τομείς που εκτιμάται ότι έχουν πληγεί σφοδρότατα από τον τυφώνα.

Ο τυφώνας Μαρία πέρασε και από τη Γουαδελούπη, όπου οι σφοδροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές.

Την ιδια ώρα, στο Πουέρτο Ρίκο, οι κάτοικοι φροντίζουν για τις προμήθειές τους, λίγο πριν χτυπήσει ο τυφώνας.

Hurricane Maria back at Category 5 as it barrels toward Puerto Rico, By Euan McKirdy, Joe Sterling and Monte Plott, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ