ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα στέλνει τη ναυαρχίδα της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία

Η Μόσχα στέλνει τη ναυαρχίδα της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία
Φωτογραφία του 2009, όπου το καταδρομικό Moskva καταπλέει ανοιχτά της Σεβαστούπολης Russian cruiser moskva by mil.ru. licensed under cc

Έναν πολύπειρο παίκτη κατεβάζει η Μόσχα στα συροτουρκικά σύνορα.

Από την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, το καταδρομικό Moskva, που είναι εξοπλισμένο με σύστημα πυραύλων Fort, το οποίο δημιουργεί εν πλώ αντιαεροπορική ομπρέλα παρόμοια με τις χερσαίες συστοιχίες S-300, έλαβε εντολή να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λαττάκειας με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Σεργκέι Ρουντσκόι (Sergey Rudskoy), να απειλεί ευθέως με ανάληψη δράσης έναντι οποιασδήποτε νέας επιθετικής πράξης κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία.

Αναφερόμενος στην κατάρριψη του βομβαρδιστικού Su-24M από την τουρκική αεροπορία, ο Ρώσος αντιστράτηγος προειδοποίησε ότι: «όλοι οι στόχοι που θέτουν πιθανό κίνδυνο θα καταστραφούν, όλες οι στρατιωτικές επαφές με την Τουρκία αναστέλλονται».

Η ισορροπία τρόμου, στην οποία έχουν εισέλθει οι ρωσοτουρκικές σχέσεις, επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, όταν τουρκικό κονβόι χτυπήθηκε από πυραύλους, με τα τουρκικά μέσα να κατηγορούν τη Ρωσία. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε πυριτιδαποθήκη.

Το Moskva, με εκτόπισμα πλήρους φορτίου 11.490 τόνων και ταχύτητα 32 ναυτικών μιλίων, είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Έχει δε κάνει ξανά την εμφάνισή του στη Μεσόγειο τον Αύγουστο του 2013, ως ρωσική απάντηση στην μεταφορά αμερικανικών ναυτικών μονάδων ανοιχτά της Συρίας.

Η διπλωματία της θάλασσας

Ήταν η εποχή που είχαν ενταθεί τα σενάρια για δυτική επέμβαση στη Συρία, τα οποία όμως δεν ευοδώθηκαν, καθώς η ρωσική διπλωματία ενεργοποιήθηκε άμεσα, οδηγώντας στο πλαίσιο-συμφωνίας του Σεπτεμβρίου για καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ.

Το πυραυλοφόρο καταδρομικό, που έχει ως κύρια αποστολή τις επιχειρήσεις κατά στόχων επιφανείας, ναυπηγήθηκε το 1979 με το όνομα «Slava» («Δόξα») και από το 1983 -έτος που εντάχθηκε επίσημα στο πολεμικό ναυτικό της Σοβιετικής Ένωσης-, έχει συμμετάσχει στα σημαντικότερα γεγονότα της ρωσικής στρατιωτικής ιστορίας.

Τον Δεκέμβριο του 1989, συνόδευσε τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη σύνοδο της Μάλτας, όπου διεξήχθησαν συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο ανάμεσα στους ηγέτες ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, λίγες εβδομάδες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, το ρωσικό καταδρομικό παρέμεινε ανενεργό στα ναυπηγεία του Νικολάεφ (Nikolaev/Mykolaiv) της Ουκρανίας. Μετά από εκτεταμμένο πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των συστημάτων του, το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας αποφάσισε να επαναφέρει την παλιά του «Δόξα» στην υπηρεσία. Ως Moskva ανέλαβε τη διοίκηση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, παίρνοντας μέρος σε ασκήσεις του ρωσικού στόλου από τη Δυτική Αφρική έως τον Ινδικό Ωκεανό.

Μέχρι σήμερα, έχουν ναυπηγηθεί μόνο τρία πολεμικά πλοία της κλάσης Slava / Project 1164 Atlant (Marschal Ustinov και Varyag τα άλλα δυο). Ένα τέταρτο, το Ukrayina παραμένει μέχρι σήμερα καθηλωμένο λόγω οικονομικών προβλημάτων στα ναυπηγεία Νικολάεφ, με τη Μόσχα να έχει υποσχεθεί στο Κίεβο ότι θα συνδράμει στην ολοκλήρωσή του.

Μετρώντας πολέμους

Τον Αύγουστο του 2008, το Moskva συμμετείχε στον πόλεμο κατά της Γεωργίας, ασφαλίζοντας τα θαλάσσια σύνορα της καυκασιανής δημοκρατίας. Μετά τη ρωσική νίκη, στάθμευσε στο Σοχούμι της λεγόμενης Δημοκρατίας της Αμπχαζίας που είχε κηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία με τη στήριξη της Μόσχας.

Τον Αύγουστο του 2013, κατέπλευσε στην Αβάνα της Κούβας, επανερχόμενο σύντομα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, εξαιτίας της κλιμάκωσης του συριακού ζητήματος.

Κατά τη διάρκεια της προσάρτησης της Κριμαίας, έλαβε εντολή να αποκλείσει τον ουκρανικό στόλο στη λιμνοθάλασσα Ντόνουσλαβ στα νότια της χερσονήσου.

Η πιο πρόσφατη αποστολή του ρωσικού καταδρομικού αφορούσε στην υποστήριξη από θαλάσσης των γαλλικών αεροπορικών βομβαρδισμών κατά του ISIS στη συριακή ενδοχώρα, ύστερα από σχετική εντολή που δόθηκε στις 17 Νοεμβρίου από τον ίδιο τον Πούτιν. Επτά ημέρες μετά, το Moskva θα ανέβαινε προς τα συροτουρκικά σύνορα, βορείως της Λαττάκειας, μεταφέροντας ανοιχτά της Τουρκίας το κλίμα που επικρατεί στη Μόσχα.

Ήδη, το Γενικό Επιτελείο της Ρωσίας αναπτύσσει στην αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στην ανατολική Συρία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

Για την ιστορία, τον Σεπτέμβριο του 2014, το Moskva είχε επισκεφτεί την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, στο πλαίσιο του διεθνούς κοινωνικού φόρουμ «Ρώσικη Εβδομάδα στα Ιόνια Νησία», που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002, από τους Δήμους Κερκυραίων και Λευκάδας, την Παγκόσμια Ρωσική Λαϊκή Σύνοδο και την Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ στην πόλη της Μόσχας, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ρώσικης Ομοσπονδίας στην Ελλάδα και του Επίτιμου προξένου της Ρώσικης Ομοσπονδίας στα Ιόνια Νησία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ