ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας με προτροπές για ψυχραιμία

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας με προτροπές για ψυχραιμία
EPA/ANATOLY MALTSEV

Σε ισορροπία τρόμου βρίσκεται ακόμα η παγκόσμια διεθνής κοινότητα που επιχειρεί να απορροφήσει τους κραδασμούς που προκάλεσε η χθεσινή κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία απευθύνοντας εκκλήσεις για ψυχραιμία σε αλληλοσυγκουόμενο όμως πεδίο που καλλιεργούν οι εκδοχές Μόσχας και Άγκυρας για το τι πραγματικά συνέβη.

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Τζον Κέρι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του το βράδυ στεκόμενος στη σημασία της επίδειξης ηρεμίας και στροφής στο διάλογο μεταξύ των δυο χωρών ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ στο Παρίσι τόνισε ότι οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δυο κρατών.

Η Τουρκία επιδιώκει να ρίξει τους τόνους, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει το πρωί της Τετάρτης ότι δεν επιθυμεί την οποιαδήποτε κλιμάκωση ισχυριζόμενος ότι ενήργησε απλώς για να υπερασπισθεί τη δική της ασφάλεια και τα δικαιώματά της επί των συνόρων της.

Αντίθετη γνώμη όμως έχει το Κρεμλίνο που συνέχισε και σήμερα τις διπλωματικές καταγγελίες σε υψηλούς τόνους. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Τουρκίας ενθαρρύνουν τον εξισλαμισμό της τουρκικής κοινωνίας.

Ενώ από τη μεριά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μίλησε για "προσχεδιασμένη προβοκάτσια" και διασαφήνισε ότι η Ρωσία δεν θέλει να ξεκινήσει πόλεμο ενάντια στην Τουρκία προσθέτοντας όμως ότι θα "αναθεωρήσει σοβαρά τις σχέσεις της με την Άγκυρα".

Οργισμένη εμφανίζεται και η ρωσική κοινή γνώμη ειδικά μετά και τις φωτογραφίες με τη βεβηλωμένη σορό του ενός πιλότου ο οποίος σκοτώθηκε από Τουρκομάνους ενώ έπεφτε με το αλεξίπτωτό του.

Δείτε βίντεο με τα συντρίμμια του ρωσικού Σουκόι που κατερρίφθη

Νωρίτερα το μεσημέρι επεισόδια σημειώθηκαν όταν διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Μόσχα πετώντας αυγά και πέτρες και σπάζοντας τζάμια.

Ήδη η Μόσχα αναπτύσσει στη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

Προειδοποιήθηκαν οι πιλότοι από την Τουρκία ή όχι;

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αποκάλυψε σήμερα ότι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, στη διάρκεια του οποίου του μεταφέρθηκαν τα «ειλικρινή συλλυπητήρια» της Τουρκίας, ο κ. Τσαβούσογλου «συνέχισε να βρίσκει δικαιολογίες» για την κατάρριψη του μαχητικού λέγοντας ότι υπήρξε παραβίαση 17 δευτερολέπτων του τουρκικού εναέριου χώρου.

Θολό είναι παράλληλα το τοπίο σχετικά με τον εάν συμφωνήθηκε οι άντρες να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο Βελιγράδι, πληροφορία που μεταδόθηκε αλλά αργότερα διαψεύστηκε από τον εκπρόσωπο του Σεργκέι Λαβρόφ σε ένα πυρετώδες επικοινωνιακό μπρα ντε φερ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θέλωντας να αναδείξει το υπερβολικό της αντίδρασης των Τούρκων επικαλέστηκε το παράδειγμα της πρακτικής της Άγκυρας με τις συνεχείς παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν πάντως στη δημοσιότητα ηχητικό αρχείο στο οποίο έχουν καταγραφεί οι προειδοποιήσεις που ισχυρίζοντας ότι απηύθυνε η πολεμική αεροπορία της χώρας στους Ρώσους χειριστές του βομβαρδιστικού προτού το καταρρίψουν.

Ωστόσο, ο Ρώσος χειριστής του αεροσκάφους που επέζησε δήλωσε σε ρωσικό κανάλι λίγο νωρίτερα ότι δεν είχε λάβει καμία ειδοποίηση από την τουρκική πολεμική αεροπορία και ότι σε κάθε περίπτωση δεν πέταγε εντός του τουρκικού εναέριου χώρου όταν δέχθηκε τα πυρά εντελώς ξαφνικά χωρίς καν να προλάβει να κάνει ελιγμό αποφυγής τους.

Φόβοι ότι ξεκίνησαν ήδη τα ρωσικά στρατιωτικά αντίποινα

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως επαληθεύονται οι φόβοι της Άγκυρας για ρωσικά αντίποινα καθώς βίντεο που γυρίστηκε σε μεθοριακή διάβαση στα σύνορα της Συρίας με την επαρχία Κιλίς καταγράφει φορτηγά να φλέγονται, έπειτα από μια αεροπορική επιδρομή, την οποία κατήγγειλαν εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής.

Παραμένει άγνωστο εάν η επίθεση διενεργήθηκε από ρωσικά μαχητικά και εάν τα φορτηγά μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια ή όχι. Στα κοινωνικά δίκτυα έχει ήδη ξεκινήσει ο επικοινωνιακός πόλεμος καθώς δημοσιεύονται συνεχώς αντικρουόμενες πληροφορίες σε σχέση με το συμβάν.

Γεγονός είναι πάντως ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε σήμερα σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην επαρχία Λαττάκεια ενώ και η Τουρκία έχει ήδη θέσει σε επιφυλακή τον στρατό και την αεροπορία της.

Σε κάθε περίπτωση τα οικονομικά αντίποινα έχουν τεθεί σε εφαρμογή με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καθώς ο πρόεδρος Πούτιν κάλεσε τους Ρώσους τουρίστες να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία ενώ μαζικές είναι οι ακυρώσεις εισιτηρίων και τα μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία σταματούν να πωλούν πακέτα για την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ