ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα βάζει «λουκέτο» σε όλες τις επιχειρήσεις της Βόρειας Κορέας

Η Κίνα βάζει «λουκέτο» σε όλες τις επιχειρήσεις της Βόρειας Κορέας
REUTERS/Issei Kato

Η Κίνα εγκαταλείπει προσωρινός τη μετριοπαθή στάση της έναντι της Βόρειας Κορέας και θέτει σε εφαρμογή τις πιο αυστηρές κυρώσεις, που ψηφίστηκαν από τον ΟΗΕ, ως απάντηση στην προκλητικότητα του Κιμ Γιονγκ Ουν. Το υπουργείο Εμπορίου της χώρας έδωσε τελεσίγραφο σε όλες τις βορειοκορεατικές επιχειρήσεις που έχουν εγκαθιδρυθεί στην Κίνα να κλείσουν έως τον Ιανουάριο.

«Οι κοινοπραξίες μεταξύ κινεζικών και βορειοκορεατικών εταιριών, οι επιχειρήσεις με μικτά κεφάλαια και ξένα κεφάλαια που έχουν εγκαθιδρυθεί στην Κίνα από οντότητες ή άτομα από τη Βόρεια Κορέα θα πρέπει να κλείσουν μέσα στις επόμενες 120 ημέρες» αρχής γενομένης από την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2375 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 11 Σεπτεμβρίου, διευκρινίζει το υπουργείο.

Θα εξαιρεθούν μόνο, «κατά περίπτωση», οι μη εμπορικές οντότητες ή όσες εμπλέκονται σε υποδομές του δημόσιου τομέα, έπειτα από εξέταση της κατάστασής τους από το υπουργείο, προστίθεται στο κείμενο.

Το ψήφισμα 2375 που υποστηρίχθηκε από το Πεκίνο – κύριο διπλωματικό σύμμαχο της Πιονγκγιάνγκ – προβλέπει έναν όγδοο γύρο κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, απαγορεύοντας κυρίως τις εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας και περιορίζοντας τις εισαγωγές πετρελαίου.

Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από την έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε στις 3 Σεπτεμβρίου η Πιονγκγιάνγκ, την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα και η οποία προκάλεσε μια ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή μέχρι τη βορειοανατολική Κίνα. Το καθεστώς είχε δηλώσει τότε ότι επρόκειτο για μια επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Το Πεκίνο, που παρέχει σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώνεται στη Βόρεια Κορέα, επιβεβαίωσε το περασμένο Σάββατο ότι θα περιορίσει δραστικά τις εξαγωγές διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων στην Πιονγκγιάνγκ.

Έπειτα από έναν προηγούμενο γύρο κυρώσεων, η Κίνα είχε ήδη απαγορεύσει στα τέλη Αυγούστου στις βορειοκορεταικές εταιρίες και στους βορειοκορεάτες πολίτες να ιδρύουν νέες επιχειρήσεις στο έδαφός της. Εξάλλου, οι μεγάλες κινεζικές τράπεζες αρνούνται να δεχθούν βορειοκορεάτες πελάτες.

Διαβεβαιώνοντας ότι εφαρμόζει «στο σύνολό τους» τις κυρώσεις του ΟΗΕ, το Πεκίνο τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνικής» επίλυσης της βορειοκορεατικής κρίσης.

Συγκεκριμένα η Κίνα τάσσεται υπέρ της επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και προτείνει ένα «διπλό μορατόριο» – δηλαδή να σταματήσουν ταυτόχρονα οι βαλλιστικές και πυρηνικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ και τα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ