ΚΟΣΜΟΣ

Υπαναχωρεί η Κίνα στην εκτίμηση ότι ο σεισμός στη Β. Κορέα προκλήθηκε από έκρηξη

Υπαναχωρεί η Κίνα στην εκτίμηση ότι ο σεισμός στη Β. Κορέα προκλήθηκε από έκρηξη
REUTERS/Issei Kato

Ο σεισμός 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι, στη Βόρεια Κορέα. πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς η διεθνής κοινότητα είναι αναστατωμένη με τις απρόσμενες κινήσεις της χώρας. Ωστόσο, ώρες αργότερα, αποδείχτηκε πως ήταν ένας απλός σεισμός και πως η Πιονγιάνγκ δεν προχώρησε σε καμία πυρηνική δοκιμή.  

Η Κίνα είναι αυτή που ανησύχησε από την πρώτη στιγμή, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι ο σεισμός προέκυψε έπειτα από «περίεργη έκρηξη» και ότι δεν είχε εστιακό βάθος. Αργότερα, υπαναχώρησε σε αυτή την εκτίμηση.

Η Νότια Κορέα, αρχικά, υποστήριξε πως η δόνηση προκλήθηκε από φυσικά αίτια, έπειτα αναθεώρησε και στο τέλος κατέληξε στην αρχική εκτίμηση.

O Οργανισμός για τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, καθησύχασε τα πνεύματα και ανακοίνωσε ότι κατέγραψε δύο σεισμικές δονήσεις στη Βόρεια Κορέα, αλλά «προφανώς αυτές δεν οφείλονταν σε εκρήξεις».

Capture

Το πρακτορείο Xinhua μετέδωσε πως το επίκεντρο φαίνεται να είναι ίδιο σημείο που η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε την πυρηνική δοκιμή στις 3 Σεπτεμβρίου. Με τη σειρά τους και τα Ιαπωνικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για νέα, πιθανή, πυρηνική δοκιμή. Αναθεώρησαν όλοι.

Και ο επικεφαλής της αρχής παρακολούθησης πυρηνικής δραστηριότητας, έγραψε στο Twitter ότι παρατηρείται «ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα»:

Σύμφωνα πάντως με tweet της αρχής παρακολούθησης πυρηνικής δραστηριότητας CTBTO, η σεισμική δραστηριότητα στη Βόρεια Κορέα, σημειώθηκε περίπου 50 χλμ. από το σημείο των προηγούμενων πυρηνικών δοκιμών.

Από την πλευρά της, η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν ο σεισμός 3,5 βαθμών που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα οφειλόταν σε έκρηξη ή ήταν ένα φυσικό φαινόμενο.

Το USGS επιβεβαίωσε ωστόσο ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 22 χλμ ανατολικά-βορειοανατολικά του Σουνγκτζιμπέγκαμ, στη Βόρεια Κορέα, κοντά στη βασική περιοχή πυρηνικών δοκιμών της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ