ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή σήμερα η πολιτική σύγκρουση για την Ασφάλεια

Στη Βουλή σήμερα η πολιτική σύγκρουση για την Ασφάλεια
EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης

Σύγκρουση, σε ανώτατο επίπεδο, γίνεται αυτή την ώρα στη Βουλή, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα ασφάλειας.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν αφήνει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της

Από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε δριμεία κριτική στις κυβερνητικές τακτικές που έχουν οδηγήσει την ΕΛΑΣ ενώπιον μίας «άγριας κατάστασης», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. «Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η κυβέρνηση δεν την αφήνει (την αστυνομία) να κάνει τη δουλειά της. Η αστυνομία τρέχει να συλλαμβάνει αυτούς που εσείς αφήνετε ελεύθερους», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

4276086

«Φυλακές υψίστης ασφάλειας υπάρχουν σε όλες τις χώρες αλλά εσείς κρίνετε σκόπιμο να τις καταργήσετε όταν πήρατε την εξουσία. Σήμερα στις φυλακές συνυπάρχουν και συναγελάζονται δολοφόνοι, ποινικοί και τρομοκράτες. Οι νονοί και τα μεγάλα κεφάλια του εγκλήματος λειτουργούν ανενόχλητοι, κάνοντας τις φυλακές κέντρα διοίκησης οργανωμένου εγκλήματος. Η δολοφονία Ζαφειρόπουλου οργανώθηκε εντός φυλακών. Η έδρα του οργανωμένου εγκλήματος είναι στον Κορυδαλλό. Εξηγήστε μας γιατί φέρατε το νόμο. Μήπως για να κάνετε χατίρι σε φυλακισμένους φίλους του κ. Λάμπρου; Σας κρατάνε; Τους χρωστάτε κάτι;», διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στη σύλληψη του 29χρονου φερόμενου ως μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης, «Πυρήνες της Φωτιάς», ο οποίος κατηγορείται για την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε: «Ποιος εξίσωσε τη βία και την τρομοκρατία με τα μνημόνια;», και απάντησε λέγοντας: «Το κάνατε εσείς όταν βάλατε φωτιά στη χώρα για να έρθετε στην εξουσία και μετά να υπογράψετε μνημόνια».

4276080

EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Το νομοσχέδιο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών τέθηκε επίσης στο επίκεντρο της κριτικής του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε πως «η αστυνομία έχει επιτυχίες χάρη σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που επιχειρήσατε να αλλάξετε. Δεν το αλλάξατε αλλά βγάλατε τους ποινικούς από τα κελιά με το νόμο Παρασκευόπουλου» και αναφέρθηκε σε όλες τις περιπτώσεις ατόμων που αφέθησαν ελεύθεροι βάσει του εν λόγω νόμου και διέπραξαν και πάλι εγκλήματα.

4276081

«Τι έχετε να πείτε στη σύζυγο του εστιάτορα στην Ύδρα; Τι έχετε να πείτε στα θύματα του ληστή που σκορπούσε τον τρόμο σε Κυψέλη σε βάρος ηλικιωμένου; Τι έχετε να πείτε στην ηλικιωμένη που την έκαψαν εγκληματίες; Όλοι αυτοί απελευθερώθηκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου».

EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει το νόμο και να ζητήσει συγνώμη από τα θύματα και συνέχισε αναφερόμενος στη βία που εκδηλώνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια, που, όπως είπε, «εξελίσσονται σε πεδίο δράσης τραμπούκων. Υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για εμπόριο ναρκωτικών στο ΑΠΘ. Και η απάντηση Γαβρόγλου ήταν να συγκροτηθεί ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα λες και είναι δουλειά των φοιτητών να αντιμετωπίζουν το έγκλημα».

«Κάνετε κάτι για όλα αυτά κ. Τσίπρα; Πήγε κάποιος εισαγγελέας; Κάνατε κάποια δήλωση; Τι μας λέτε, ότι η αστυνομία που εξάρθρωσε την απαγωγή Λεμπιδάκη δεν μπορεί να ταυτοποιήσει όσους χτύπησαν ένα ΑμεΑ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο; Εσείς δεν τους αφήνετε να το κάνουν».

Δρίμεια επίθεση από τον Αλέξη Τσίπρα

«Η Αθήνα είναι πλέον ασφαλέστερη, στο κέντρο της έχει χιλιάδες χαρούμενους τουρίστες καθημερινά να βλέπουν τα αξιοθέατα και όχι κουκουλοφόρους να παίζουν κλεφτοπόλεμο με την αστυνομία, όπως συνέβαινε επί των ημερών σας. Και η ΕΛΑΣ αξιοποιεί το δυναμικό της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην καταπολέμηση του εγκλήματος». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον πρόεδρος της ΝΔ.

«Ενώ εσείς το πρωί διακηρύττατε το νόμο και την τάξη, το βράδυ υπογράφατε απολύσεις αστυνομικών. Επί Νέας Δημοκρατίας -με αρμόδιο υπουργό εσάς, κ. Μητσοτάκη, στο αντίστοιχο υπουργείο και τον κ. Δένδια, που εξεγείρεται σήμερα, υπουργό Δημόσιας Τάξης- καταργήθηκαν 6.700 οργανικές θέσεις στην Αστυνομία» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Να ζητήσετε συγγνώμη για όσα ισχυρίζεστε περί κύκλου αίματος στη χώρα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ, από το βήμα της Βουλής, ενώ χαρακτήρισε «ντροπή» τα όσα υποστηρίζει τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, για τον νόμο Παρασκευοπούλου.

4276109

EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Ο πρωθυπουργός χρέωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «copy paste» ορισμένων δημοσιευμάτων, τα οποία πολλές φορές είναι ανακριβή, όπως είπε, για να προσθέσει ότι «πιάνεστε από τα "fake news"».

«Γιατί το κάνετε αυτό, γιατί σας έχει πιάσει απελπισία, σας έχει λείψει η εξουσία κ. Μητσοτάκη, γι' αυτό το κάνετε αυτό» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

«Η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα. Η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά θα πετύχει δημοσιονομική υπεραπόδοση και θα βρίσκεται ξανά εντός στόχων και το 2018» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Η χρονιά θα κλείσει με την οικονομία να τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2% προσέθεσε, ενώ καταλόγισε αδιέξοδο στη ΝΔ.

4276100 copy

EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

«Η χώρα επέστρεψε με πολύ ευνοϊκότερους όρους, από την τελευταία φορά, στις αγορές. Αναβαθμίζει διαρκώς τη θέση της στις διεθνείς εξελίξεις. Και αναγνωρίζεται καθολικά» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Δεν σας βολεύει και δε σας αρέσει το προφανές, ότι χώρα βρίσκεται σε μια περίοδο δυναμικής ανάκαμψης. Και δεν σας αρέσει, γιατί το μόνο που έχετε στο μυαλό σας είναι το δικό σας το καημό, να επιστρέψετε στη διακυβέρνηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ