ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή

Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή
(EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Σε μετωπική σύγκρουση -με την ανταλλαγή βαρύτατων προσωπικών κατηγοριών- ήρθαν στη Βουλή Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια συζήτηση που είχε ως βασικό θέμα την ανομία, αλλά εξελίχθηκε σε μια εφ΄ όλης της ύλης σφοδρή αντιπαράθεση.

Η υπόθεση Αυγενάκη και Siemens που θέλησε να εκμεταλλευθεί πολιτικά ο πρωθυπουργός προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, οδηγώντας στα άκρα την σύγκρουση των δύο πολιτικών αρχηγών. Στη ΝΔ που ανέμεναν τις αναφορές αυτές, εστιάζουν στα ζητήματα ανομίας και βίας, σημειώνοντας ότι στη συζήτηση στην Ολομέλεια ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους θα εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των πολιτών.

Λίγο αργότερα, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη «άδειασε» κατά έμπειρους κοινοβουλευτικούς τον κ. Αυγενάκη, παραπέμποντας στη συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί ο γραμματέας του κόμματος στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι.

Στη συζήτηση στην ολομέλεια ο πρωθυπουργός καταλόγισε ακροδεξιά ρητορική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και σχολίασε –συνδέοντας τα δύο θέματα- ότι «η ανομία δεν συχνάζει μόνον στα Εξάρχεια, αλλά και σε πιο high περιοχές, όπως στην αυλή της ΝΔ». Όπως είπε, «έχει κουραστεί η αστυνομία να συλλαμβάνει ανθρώπους που συναγελάζεται ο γραμματέας του κόμματος». Αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Μητσοτάκης παρέχει στήριξη στον Αυγενάκη. «Σε τι τον κρατάει;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας πως θα περίμενε την αποπομπή του. Υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ανέδειξε το μέσο που ανέδειξε το θέμα και όχι την ουσία της υπόθεσης όταν εκείνος τον αποκάλεσε «εκπρόσωπο του παρακράτους». Μίλησε δε, για τζακ ποτ σε ότι αφορά τη συγκυρία –το timing, όπως είπε επί λέξει- που συζητείται η επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ.

Ενοχλημένος από τη λέξη «ψεύτης» που του απέδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο πρωθυπουργός ανέφερε με αφορμή την κατάθεση της γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου ότι «η ανομία δεν πίνει μόνον καφέ στα Εξάρχεια, αλλά και στο σαλονάκι της αξιωματικής αντιπολίτευση από καφετιέρα Siemens».

Οι τόνοι ανέβηκαν στις δευτερολογίες των κ.κ. Τσίπρα – Μητσοτάκη, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για τον κ. Αυγενάκη μετά το δημοσίευμα εφημερίδας, τον χαρακτήρισε «εκπρόσωπο του παρακράτους». «Ήρθατε να μιλήσετε ως εκπρόσωπος του παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που τρέφεται από σκοτεινούς μηχανισμούς που όταν δεν εκβιάζει, συκοφαντεί με τη στήριξη ΜΜΕ που κατασκευάζει», είπε και πρόσθεσε: «Έχετε επιστρέψει τη χώρα την περίοδο του αυριανισμού». Διαμήνυσε ακόμη, πως η ΝΔ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε παλιά και νέα διαπλεκόμενα τζάκια με τα οποία συναναστρέφεστε εσχάτως, ότι η ΝΔ δεν φοβάται και πως άλλοι έχουν λόγο να φοβούνται γιατί θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη… Εκλογές έχουν χάσει πολλοί και πιο ικανοί από εσάς, δεν είναι ντροπή, ντροπή είναι να προσπαθείς να επιβιώσεις μέσα από συμφωνίες με Κουρήδες και Βαξεβάνηδες».

Απαντώντας ο πρωθυπουργός, είπε πως η υπόθεση Αυγενάκη δεν ξεκίνησε από κανένα παρακράτος, αλλά από μια νόμιμη διαδικασία. «Κάντε κριτική στην εφημερίδα που το αποκάλυψε, σε λίγο θα μηνύσετε και τον εισαγγελέα και τη δικογραφία», είπε, σημειώνοντας πως το ΣΔΟΕ παρακολουθούσε έναν ναρκέμπορα και έπεσε πάνω σε κάποιον άλλο συνέταιρο του με μαυραγορίτη χρυσού. «Οι κοριοί της αστυνομίας έπιασαν τον γραμματέα, ζητήσατε εξεταστική για τον Καμμένο αλλά δεν απομακρύνετε τον Αυγενάκη».

Οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν την αντίδραση του Λευτέρη Αυγενάκη με τον πρωθυπουργό να του απαντά «κάτσε κάτω τώρα…».

Αναφορικά με την υπόθεση της Siemens και την πρόβλεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές, o πρωθυπουργός σχολίασε καυστικά ότι «σε καμία χώρα η Siemens δεν κέρδισε τις εκλογές». Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε πως δεν πήρε κανένα δώρο από την εταιρία και κατηγόρησε τον πρωθυπουργός ότι επαναλαμβάνει ανερυθρίαστα μια συκοφαντία, ενώ άφησε υπαινιγμούς για παρακολουθήσεις συνομιλιών.

Επί της ουσίας της επίκαιρης ερώτησης για την ανομία, ο πρωθυπουργός επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ για ακροδεξιά ρητορική και καλλιέργειας κλίματος φόβου στην κοινωνία εξαιτίας του πανικού –όπως είπε- που τον έχει καταλάβει γιατί θέματα στα οποία είχε επενδύσει πολιτικά, δεν του βγαίνουν. «Παρουσιάζετε την εικόνα του ντόκτορ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ αφού από τη μια μιλάτε για γενικευμένη ανομία και από την άλλη δίνετε συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ για τις επιτυχίες της στις υποθέσεις Λεμπιδάκη, Ζαφειρόπουλου και Παπαδήμου.

«Που πάτε το κόμμα; Κέντρο ή δεξιά;», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά «προς τα πάνω». Παραδέχθηκε πάντως, ο πρωθυπουργός ότι υπάρχει πρόβλημα στα Εξάρχεια, λέγοντας ότι επί ημερών της δικής του κυβέρνησης αυξήθηκαν οι συλλήψεις και μειώθηκαν οι προσαγωγές. «Εμείς δεν κάνουμε επιχειρήσεις σκούπα», είπε και κατηγόρησε πρόεδρο της ΝΔ ότι ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατήργησε 6400 οργανικές θέσεις στην ΕΛΑΣ και διέλυσε την Δημοτική Αστυνομία. Κάλυψε τον Νίκο Παρασκευόπουλο για το νόμο περί αποσυμφόρησης των φυλακών, αλλά και τον Νίκο Τόσκα, λέγοντας ότι επί ημερών του υπήρξαν όλες αυτές οι επιτυχίες.

«Λέτε ψέματα, είστε χυδαίος και συκοφάντης, καταργήσαμε κενές οργανικές θέσεις», εξερράγη ο Κυριάκος. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως ως κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο Παρασκευόπουλου που έβγαλε από τις φυλακές κακοποιούς, θα επαναφέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας που κατήργησε η σημερινή κυβέρνηση, ενώ στα πανεπιστήμια θα ισχύσει ο νόμος εκτός των περιπτώσεων ελευθερίας της έκφρασης.

«Τα πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε αρένα οργανωμένων τραμπούκων και τρομοκρατικών στοιχείων», είπε και αναφερόμενος στην περίπτωση του Ρουβίκωνα, είπε ότι «κάποιοι εδώ μέσα θεωρούν ότι τα παιδιά κάνουν απλώς επαναστατική γυμναστική». Σημείωσε, ακόμη ότι κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ χλευάζουν την αντίληψη «ότι η βία είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται», θυμίζοντας ότι και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ως πολιτικός αρχηγός είχε χαρακτηρίσει τα ΜΑΤ παρακρατικές συμμορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ