ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές Κεντροαριστεράς: Γεννηματά και Ανδρουλάκης οι «μονομάχοι» στον β' γύρο

Εκλογές Κεντροαριστεράς: Γεννηματά και Ανδρουλάκης οι «μονομάχοι» στον β' γύρο
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης είναι το δίδυμο που θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διαδικασίας που χαρακτηρίστηκε από την εντυπωσιακή συμμετοχή των πολιτών με 210.505 πολίτες να συρρέουν στις κάλπες που στήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, όπως ανακοινώθηκαν από το γραφείο του Ν.Κ. Αλιβιζάτου, επί 166.782 ψηφισάντων σε σύνολο 210.505 στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πέραν των λευκών και των ακύρων, έλαβαν: Φώφη Γεννηματά 42,76%, Νίκος Ανδρουλάκης 25,38%, Γιώργος Καμίνης 13,45%, Σταύρος Θεοδωράκης 9,44%, Γιάννης Μανιάτης 4,22%,Γιάννης Ραγκούσης 2,39%,Κων/ος Γάτσιος 1,63%, Απόστολος Πόντας 0,54%, Δημήτρης Τζιώτης 0,19%.

Τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης.

Φώφη Γεννηματά: Δικαιώθηκε η πρωτοβουλία μας

H Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκε για το αποτέλεσμα των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στον νέο προοδευτικό φορέα επισημαίνοντας ότι οι πολίτες με την συμμετοχή και την επιλογή τους μίλησαν και έγινε το αποφασιστικό βήμα, ένα συγκλονιστικό πολιτικό γεγονός για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και την χώρα.

4282931


Πηγή:ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

«Οι 212.000 Ελληνίδες και Έλληνες είναι συνιδρυτές στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Δικαίωσαν την πρωτοβουλία μας. Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και αντίδρασης στην συντήρηση και τη λιτότητα», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι η ώρα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού ήρθε. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που φέρνει το πραγματικά ΝΕΟ στην πολιτική μας ζωή. Σπάμε τον κακέκτυπο δικομματισμό και ανοίγουμε νέους δρόμους για την χώρα», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά ευχαριστώντας όλους τους συνυποψήφιους της για τον αγώνα και την συμβολή τους στην επιτυχία της προσπάθειας.

«Είμαι βέβαιη ότι θα είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα.

Συγχαρητήρια στην Επιτροπή Αλιβιζάτου για το σημαντικό έργο της. Ευχαριστώ τους χιλιάδες εθελοντές που έδωσαν ζωή στην διαδικασία. Προχωράμε μαζί με αυτοπεποίθηση», κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.

Νίκος Ανδρουλάκης: Ζητάμε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς

«Χρειάζεται να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για αλλαγή πορείας. Εμείς τώρα αρχίζουμε. Και ζητάμε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα.

Είμαι εδώ για να δώσουμε μαζί τη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας. Σας θέλω όλους δίπλα μου», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στις 02.30 για τα αποτελέσματα των εκλογών της ηγεσίας του νέου προοδευτικού φορέα.

4280830


Πηγή:(EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Με την συγκλονιστική συμμετοχή του κόσμου αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στην πατρίδα μας», ανέφερε προσθέτοντας ότι οι προοδευτικοί πολίτες πήραν τον νέο φορέα στα χέρια τους.

«Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και προς εμάς τους ίδιους.

«Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και τον καθέναν ξεχωριστά, μέσα από την καρδιά μου, που στάθηκαν ώρες στις ουρές για να δηλώσουν πως η Παράταξη είναι Εδώ», σημείωσε.

Έκανε άνοιγμα στους υπόλοιπους υποψηφίους για την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο «σε πείσμα όσων έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρουμε», όπως αναφέρει.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στο twitter ευχαριστεί όσους τον στήριξαν στον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας και συγχαίρει την Φώφη Γεννηματά για την πρωτιά της.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης είχαν τηλεφωνική επικοινωνία αργά το βράδυ της Κυριακής, στην οποία ο πρόεδρος του Ποταμιού είπε στην κ. Γεννηματά ότι η στάση του στον δεύτερο γύρο θα κριθεί ανάλογα με αυτά που θα πει η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πηγές της Κεντροαριστεράς η κ.Γεννηματά ρώτησε τον κ. Θεοδωράκη τι θα κάνει στο δεύτερο γύρο και εκείνος απάντησε: «Περιμένω να ακούσω τι θα πείτε»

Γ. Καμίνης: Όλοι μαζί θα αλλάξουμε τη χώρα

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε δήλωση του αναφέρει: "Σήμερα με τη μαζική συμμετοχή ξεκίνησε η μεγάλη μέρα για την παράταξη και τη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω τους περισσότερους από 200 χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές. Τους εθελοντές όλων των υποψηφίων, την επιτροπή Αλιβιζάτου πρώτα απ' όλα που οδήγησε άξια μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Συγχαίρω όλους τους συνυποψήφιους για τον αγώνα που έδωσαν, ιδίως τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα για όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί. Ευχαριστώ τους προοδευτικούς πολίτες που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους σήμερα. Οι ιδέες μας, οι προτάσεις μας, οι άνθρωποι που μας εκπροσωπούν, θα είναι παρόντες. Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, τους εκατοντάδες εθελοντές που μέσα σε λίγες εβδομάδες και σε δύσκολες συνθήκες, έδωσαν την ψυχή τους, για να δημιουργηθεί από το μηδέν μια νέα δυναμική. Όλοι μαζί θα χτίσουμε τη νέα μας παράταξη. Όλοι μαζί θα αλλάξουμε τη χώρα. Σας ευχαριστώ για όλα. Συνεχίζουμε."

Ραγκούσης: Θα υπηρετήσω την ενότητα

"Αξίζουν συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της. Επίσης, στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση.
Ευχαριστώ κάθε πολίτη ξεχωριστά που συμμετείχε στην ίδρυση της νέας προοδευτικής παράταξης.
Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους καθώς και όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν στη διεξαγωγή αυτής της όμορφης διαδικασίας. Ανεξαρτήτως του αρνητικού αποτελέσματος για εμένα προσωπικά, όπως είχα πει από την αρχή, θα υπηρετήσω την ενότητα με όλες μου τις δυνάμεις."

Μανιάτης: Θα είμαστε όλοι παρόντες στην μεγάλη προσπάθεια της Νέας Προοδευτικής Παράταξης

«Θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα όλες τις φίλες και τους φίλους της παράταξης, που προσήλθαν και ψήφισαν σήμερα στις κάλπες. Ιδιαίτερα, είμαι ευγνώμων προς όσους με τίμησαν με την ψήφο τους.
Σήμερα η Παράταξη νίκησε. Οι 210.000 δημοκράτες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συμμετοχής είναι οι θριαμβευτές της ημέρας. Ο προοδευτικός κόσμος, που στήριξε και συμμετείχε είναι το θεμέλιο για την πολιτική επιτυχία του εγχειρήματος μας. Είναι ο συλλογικός εγγυητής της ενότητας στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας.
Θέλω επίσης να συγχαρώ θερμά τη Φώφη Γεννηματά για την άξια νίκη της και το Νίκο Ανδρουλάκη για την επιτυχία του να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μια ουσιαστική πολιτική αναμέτρηση μεταξύ συντρόφων ώστε να έχουμε το μέγιστο συλλογικό όφελος για την παράταξη. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους υπόλοιπους υποψηφίους που συμμετείχαν σε αυτό τον αγώνα, στον Γιώργο Καμίνη, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Απόστολο Πόντα, τον Κωνσταντίνο Γάτσιο και τον Δημήτρη Τζιώτη για την εξαιρετική παρουσία τους που ανέδειξε το υψηλότατο επίπεδο πολιτικής που πάντα χαρακτήριζε τον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης. Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα και της ιδιαίτερα σοβαρής και συστηματικής δουλειάς του Νίκου Αλιβιζάτου και της Επιτροπής, το κύρος της οποίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Όλοι μαζί, με οδηγό τους 210.000 πολίτες, είμαστε οι συνιδρυτές του νέου φορέα. Μετά την εκλογή ηγεσίας, όλοι θα είμαστε παρόντες στην μεγάλη προσπάθεια της Νέας Προοδευτικής Παράταξης»

Τεράστια η προσέλευση στις κάλπες

Μαζικά προσήλθαν την Κυριακή στις κάλπες οι πολίτες συμμετέχοντας στην διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυναν οι εννέα υποψήφιοι, περισσότεροι από 210.000 πολίτες ψήφισαν στα σχεδόν χίλια εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, όπου σημειώθηκαν ουρές, με την προσέλευση να ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες είχε σαν αποτέλεσμα να δοθεί παράταση στην ψηφοφορία, η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στις 21:30.

Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία, ανεξάρτητα από τον νικητή, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό «ότι ο κόσμος έδειξε πως θέλει να υπάρχει αυτή η παράταξη».

Εκλογές Κεντροαριστερά: Ουρές στις κάλπες για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα

«Ο κόσμος θέλει κάτι ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, που να μην ταυτίζεται ούτε με τη συντηρητική παράταξη, ούτε με τη στασιμότητα της σημερινής κυβέρνησης», επεσήμανε για να συμπληρώσει πως η συμμετοχή είναι «απάντηση σε όσους ειρωνεύονταν αυτήν την προσπάθεια».

Η συμμετοχή των πολιτών όπως διαμορφώθηκε ανά περιφέρεια, ως τις 21:00: Θεσσαλία: 12.880, Κρήτη: 19.000, Ανατολική Μακεδονία Θράκη: 9.500, Στερεά Ελλάδα: 8.500, Νότιο Αιγαίο: 5.500, Δυτική Μακεδονία: 5.250, Βόρειο Αιγαίο: 3.250, Αττική: 75.000, Δυτική Ελλάδα: 15.000, Πελοπόννησος: 13.400, Ήπειρος: 7.800, Ίονιο: 3.800, Κεντρική Μακεδονία: 30.200.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ