ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές Κεντροαριστεράς: Θριαμβευτική νίκη Γεννηματά

Εκλογές Κεντροαριστεράς: Θριαμβευτική νίκη Γεννηματά
EUROKINISSI

Με καταμετρημένο το 90,01% των ψήφων πανελλαδικά, με 56,95%, έναντι 43,05% του Νίκου Ανδρουλάκη, η Φώφη Γεννηματά είναι η νικήτρια των εκλογών για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα στη προοδευτική παράταξη. 

Σε δήλωσή της η νικήτρια των εκλογών της Κεντροαριστεράς, Φώφη Γεννηματά, τόνισε πως «και αυτή την στιγμή της χαράς η σκέψη μου είναι στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους τους ανθρώπους που δοκιμάζονται σκληρά στην Δυτική Αττική.

Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους χιλιάδες προοδευτικούς πολίτες, που για δεύτερη φορά έδωσαν βροντερό παρόν στις κάλπες.

Έδωσαν έτσι τεράστια ώθηση στον νέο, ενιαίο φορέα, για μια μεγάλη παράταξη ΝΙΚΗΣ τώρα.

Έχω πλήρη επίγνωση των ευθυνών που συνεπάγεται η ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΤΟΛΗ που μας έδωσαν οι πολίτες.

Από αύριο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα δουλέψουμε για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους.

Η μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είναι εδώ.

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία, στα κόμματα και τις κινήσεις που συνέβαλαν στο εγχείρημα, στους συνυποψήφιούς μου, στους χιλιάδες εθελοντές και στον κ. Αλιβιζάτο και την Επιτροπή», κατέληξε η κα. Γεννηματά.

Συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά έστειλαν ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ: ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ειδικότερα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε:

«Οι προοδευτικοί πολίτες κινητοποιήθηκαν και αυτήν την Κυριακή, για δεύτερη φορά. Με τη συμμετοχή τους και την ψήφο τους, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής. Μια απάντηση σε όσους συστηματικά τα τελευταία χρόνια, υπηρετώντας ακροδεξιές αντιλήψεις, επιδιώκουν να απαξιώσουν τη συνεισφορά της Παράταξής μας στην πορεία της χώρας.

Η μήτρα της Παράταξης, είναι αυτή η συμμετοχή των πολιτών, εντολή και παρακαταθήκη για όλους μας, με πρώτη τη Φώφη Γεννηματά. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά και με αυτόν το σκοπό δημιουργήθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Θα προχωρήσουμε συντεταγμένα στα επόμενα βήματα ώστε να φέρουμε στη χώρα τις μεγάλες αλλαγές που οφείλουμε απέναντι στους Έλληνες και τη χώρα.

Θερμά συγχαρητήρια σε όσους έφεραν το οργανωτικό βάρος της προσπάθειας, σε όλους τους υποψήφιους του πρώτου γύρου, τον Νίκο Ανδρουλάκη και την αδιαμφισβήτητη νικήτρια Φώφη Γεννηματά.

Καλή μας δουλειά!»

Συγχαρητήρια τόσο από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και από τον υποψήφιο στον α'γύρο της Κεντροαριστεράς, Γιάννη Μανιάτη, δέχτηκε η κα. Γεννηματά μέσω twitter.

Επιπλέον, και ο Γιάννης Ραγκούσης, επίσης υποψήφιος στον α'γύρο των εκλογών της Κεντροαριστεράς, συνεχάρη τη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη συμμετοχή του στην κοινή προσπάθεια.

Το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πανηγυρικό.

4295056

EUROKINISSI

4294996

EUROKINISSI

Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τόνισε πως «ευθύνη όλων μας να προχωρήσουμε σε έναν ισχυρό ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό φορέα».

«Συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για την εκλογή της στη θέση της επικεφαλής του νέου ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς μέσα από ανοιχτές μαζικές διαδικασίες. Η συμμετοχή των πολιτών και σήμερα είναι μία πολύ θετική εξέλιξη. Είναι ευθύνη όλων μας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και οι διερ­γα­σί­ες να οδηγήσουν σε έναν ισχυρό ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό φορέα με στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχε­τι­σμών στην χώρα. Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί συνεχίζεται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως η συμμετοχή των πολιτών, που ανήλθε στις 160.000 χαρακτηρίστηκε ικανοποιητική και νωρίτερα, τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασαν σε δηλώσεις τους τη βούληση για ενότητα την επόμενη μέρα των εκλογών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών & Δεοντολογίας, Νίκο Αλιβιζάτο, η συμμετοχή έφθασε το 74% του πρώτου γύρου (που διεξήχθη την προηγούμενη Κυριακή) παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τα δραματικά γεγονότα της δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με πηγές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πριν τις 19:00’ είχαν ψηφίσει περίπου 147.000 πολίτες, με ροή ψηφοφόρων γύρω στους 220 ανά λεπτό.

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, ψήφισε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

4294637

EUROKINISSI

Οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας ψήφισαν πριν το μεσημέρι εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για το αποτέλεσμα.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ψήφισε στο Καματερό στην εκλογική διαδικασία για το νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς. «Σήμερα οι προοδευτικοί πολίτες στις κάλπες, αποφασίζουν για τη μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς. Όλες οι γενιές συμπορεύονται. Μαζί τολμήσαμε, μαζί πετύχαμε, μαζί τώρα για την νίκη», δήλωσε.

fofi

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στο Ηράκλειο Κρήτης υπογραμμίζοντας ότι η φλόγα της ελπίδας που άναψε, όπως είπε, την προηγούμενη Κυριακή, πρέπει να κρατηθεί ζωντανή.

Ενότητα ζήτησαν Σημίτης, Παπανδρέου και Βενιζέλος

Σε δήλωσή του ο Κώστας Σημίτης σημειώνει την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κοινό όργανο από τους κύριους πρωταγωνιστές το οποίο θα βοηθήσει τον πολιτικό χώρο να απαντήσει στα δύο κύρια, όπως λέει, προβλήματα: την πορεία προς το συνέδριο και τις πολιτικές κατευθύνσεις της παράταξης.

«Σήμερα ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ενιαίας κεντρο-αριστερής παράταξης, που συνενώνει διάφορες τάσεις και ομάδες σε μια κοινή πορεία. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να έχει άμεση συνέχεια. Να δημιουργηθεί ένα κοινό όργανο από τους κύριους πρωταγωνιστές, για να απαντήσει ενωμένο στα δυο κύρια προβλήματα: την πορεία προς το συνέδριο και τις πολιτικές κατευθύνσεις της παράταξης. Η παραδοσιακή άποψη πως "οι νικητές διατάσσουν και οι ηττημένοι υπακούουν" δεν πρέπει να ισχύσει. Ένας και μόνον είναι ο κανόνας της μελλοντικής επιτυχίας: Όλοι μαζί», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η μεγάλη συμμετοχή της προηγούμενης Κυριακής έδειξε ότι ο κόσμος της Κεντροαριστεράς απαιτεί σεβασμό στη φωνή του.

«Το μήνυμα το στέλνει ο ίδιος ο πολίτης σήμερα. Ο προοδευτικός πολίτης. Την προηγούμενη Κυριακή, όπως και σήμερα, με τη συμμετοχή του ο πολίτης έδειξε ότι απαιτεί σεβασμό στη φωνή του, σεβασμό στην άποψή του για να μπορεί να πάρει ο ίδιος ο λαός την τύχη στα χέρια του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο προοδευτικός πολίτης θέλει να πορευτούμε με βάση τις αλήθειες και όχι τα πολλά και μεγάλα ψέματα τα οποία επέτειναν, εμβάθυναν την κρίση και σκέπασαν τα πραγματικά αίτια της κρίσης».

Με τη σειρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την έξοδο του από το εκλογικό κέντρο, δήλωσε:

Το βήμα που ολοκληρώνεται σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βεβαίως, το στοίχημα της χώρας θα κερδηθεί στην προγραμματική αντίληψη, στην πρότασή μας. Στη μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα της κοινωνίας. Όποιος μιλά συγκεκριμένα, ολοκληρωμένα, υπεύθυνα και λέει εφικτά πράγματα που θα βγάλουν τη χώρα στο μέλλον, αυτός θα κερδίσει το στοίχημα. Αυτό πρέπει να κάνει η δημοκρατική παράταξη. Εκεί κρίνεται το πολιτικό παιχνίδι πριν κριθεί στους εκλογικούς αριθμούς.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου, εάν προϋπόθεση είναι η ενότητα, ο ίδιος απάντησε: «Αυτό είναι ηθική υποχρέωση όλων εκείνων που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ