ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Στόντενμπεργκ για το Σκοπιανό

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Στόντενμπεργκ για το Σκοπιανό
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Στόλτενμπεργκ επικοινώνησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόσφατη επίσκεψή του στην πΓΔΜ.

«Ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ σε σχέση με το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ, τονίζοντας τη σημασία της πιστής τήρησης της διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή του στην πΓΔΜ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν η πΓΔΜ μπορεί να μπει στη Συμμαχία με προσωρινό όνομα, απάντησε ξεκάθαρα «όχι». «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ παρά μόνο να επιλύσει τη διαμάχη. Δεν υπάρχει plan b. Οι σύμμαχοι, όμως, έχουν συμφωνήσει ότι εάν λυθεί το ονοματολογικό τότε θα προσκαλέσουν τη χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας παράλληλα ότι το ΝΑΤΟ χαιρετίζει το μομέντουμ και τις διαπραγματευτικές προσπάθειες για την επίλυση του Σκοπιανού.

Επιπλέον, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της πΓΔΜ να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Στις 24 Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Τη συνάντηση ανήγγειλε ο κ. Ζάεφ από την πόλη Στρούγκα, όπου παρέστηκε στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων καθώς σήμερα στη χώρα εορτάζονται τα Θεοφάνεια (με το Ιουλιανό ημερολόγιο).

Ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, επανέλαβε, ωστόσο, ότι η όποια λύση προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, προκειμένου οι πολίτες της χώρας να αποφανθούν επί αυτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ