ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Βερολίνο ο Ζάεφ την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία

Στο Βερολίνο ο Ζάεφ την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/BORIS PEJOVIC

Επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τετάρτη ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, στην ατζέντα της οποίας θα βρίσκονται εκτός από τις διμερείς σχέσεις, και τρέχοντα θέματα ευρωπαϊκής και περιφερειακής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος χώρας, έπειτα και από τη μαραθώνια συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στη Βιέννη.

Ο κ. Ζάεφ, μία μέρα μετά τη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, αφού είπε για άλλη μια φορά "Ναι" σε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, απέφυγε να δώσει πολλές πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, αποκάλυψε, ωστόσο, ότι τρία από τα επτά ζητήματα-αγκάθια ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια έχουν επιλυθεί.

Πιο συγκρατημένος, ωστόσο, εμφανίστηκε ο Κ. Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, κληθείς να σχολιάσει τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει διαφορετική αντίληψη στον καθένα, σε σχέση με τα θέματα που κλείσανε.

«Νομίζω ότι ο κύριος Ζάεφ εκφράζει μία αισιοδοξία που είναι καλή για τη διαπραγμάτευση. Κάναμε μία συζήτηση, σημείο προς σημείο. Και όταν κάνεις διαπραγματεύσεις, σημείο προς σημείο, βασικά πουθενά δεν μπορείς να συμφωνήσεις, γιατί σε κάθε σημείο έχεις εσύ μία άποψη και έχει ο άλλος μία διαφορετική άποψη. Αυτό που προσπαθείς να κάνεις, λοιπόν, είναι τα διαφορετικά σημεία να τα βάλεις σε ένα πακέτο. Αυτό που λέμε ακαδημαϊκά λύση-πακέτο. Που σημαίνει ότι, εγώ θα σου δώσω ένα σημείο που δεν είναι τόσο σημαντικό για μένα, αλλά για σένα είναι πιο σπουδαίο, και εσύ θα μου δώσεις ένα σημείο που είναι σπουδαίο για μένα, αλλά για σένα λίγο λιγότερο σπουδαίο, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Δηλαδή, αν πάρετε ένα-ένα σημείο, ο καθένας έχει τις απόψεις του. Πρέπει να τα βάλει όλα μαζί και να πει: «Τι είναι πιο σπουδαίο για μένα; Είναι το θέμα Α. Για σένα πιο είναι πιο σπουδαίο θέμα; Το θέμα Β. Ε, τότε να σου δώσω το Β να πάρω το Α», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα, ο κ. Κοτζιάς είπε πως «νομίζω ότι σε έναν συμβιβασμό και οι δύο πλευρές υποχρεώνονται να κάνουν υποχωρήσεις που δεν θέλουνε. Παραδείγματος χάριν, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει εδώ και 10 χρόνια τη σύνθετη ονομασία. Άμα λέγατε, τι όνομα θα ήθελα να δώσω ως νονός σε αυτή τη χώρα, δεν θα ήθελα να έχει το όνομα «Μακεδονία» αλλά, δυστυχώς, εδώ και 25 χρόνια το όνομά της, ακόμα και αυτό που χρησιμοποιεί η Ελλάδα είναι μια σύνθετη ονομασία, «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία», που περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία», της Μακεδονίας. Ας μην κάνουν μερικοί ως να μην περάσανε 25 χρόνια συμβιώνοντας με αυτή την ονομασία. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να κάνουν έναν συμβιβασμό που σε αυτό το σημείο θα είναι δύσκολος για εκείνους».

Όπως είπε, «υπάρχουν διάφορες ονομασίες. Είναι «Άνω Μακεδονία», είναι «Βόρεια Μακεδονία», είναι «Μακεδονία του Βαρδάρη», είναι «Μακεδονία Βαρντάσκι» κλπ. Υπάρχει μια συζήτηση όμως εκεί. Το όνομα θα είναι λατινικό, θα είναι στα αγγλικά ας πούμε, και μετά, εν δυνάμει, να μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες; Αυτό νομίζω ότι θα είναι εκείνο που θα επιθυμούσανε στα Σκόπια».

Εκφράζοντας τη δική του επιθυμία, είπε ότι αυτή είναι λίγο πιο σύνθετη: «Θα ήθελα να είναι ένα όνομα που ήδη, ηχητικά, και όπως το βλέπει κανείς, θα αντιλαμβάνεται ότι είναι κάποια άλλη Μακεδονία, γεωγραφική οντότητα, όχι ιστορική κληρονομία από την ελληνική Μακεδονία».

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα του ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα έχει δώσει «ένα σχέδιο συμφώνου προς συζήτηση στην πλευρά των Σκοπίων».

«Είναι ένα κείμενο το οποίο θα είναι, νομίζω, γύρω στις 20 σελίδες. Το πρώτο κομμάτι το έχουμε έτοιμο. Και θα αφορά στο όνομα, αλλά και στα παρεπόμενα του ονόματος», είπε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι «εμείς δεν διαπραγματευόμαστε να λύσουμε το πρόβλημα που έχουμε, το ονοματολογικό -με τα επακόλουθά του- με τη fYROM, γιατί πιεζόμαστε να μπουν αυτοί στην Ευρώπη, στο ΝΑΤΟ. Εμείς ασφαλώς αξιοποιούμε ότι εκείνοι πιέζονται και θέλουν να μπουν σε αυτές τις δομές, προκειμένου να κάνουμε πιο παραγωγική και πιο άμεση τη διαπραγμάτευση. Έχει μεγάλη διαφορά αυτό».

Τζανακόπουλος: Ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία είναι δεδομένος

Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι «είναι λανθασμένη η άποψη της απάλειψης του όρου ’’Μακεδονία’’, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αδιάλλακτη στάση από τους εταίρους μας, θα ήταν δύσκολο να εξηγηθεί στους εταίρους μας».

«Εμείς έχουμε προσέλθει με πολύ συγκεκριμένη θέση που προϋποθέτει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος. Είναι μια μεγάλη συζήτηση σε ό,τι αφορά τις συνταγματικές αναφορές σε αλυτρωτικές βλέψεις, έχει ήδη μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχουμε θέσει ως προϋπόθεση επίτευξης λύσης τη συνταγματική αναθεώρηση. Έχουμε πει ότι χωρίς συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία με τους γείτονές μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ