ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ: Τρία θέματα-αγκάθια έχουν κλείσει

Ζάεφ: Τρία θέματα-αγκάθια έχουν κλείσει
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/FEHIM DEMIR

«Ναι» σε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό είπε για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, που παράλληλα αποκάλυψε ότι τρία από τα επτά ζητήματα-αγκάθια ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια έχουν επιλυθεί. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η «αξιοπρέπεια και η ταυτότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία των διαπραγματεύσεων».

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας απέφυγε να δώσει πολλές πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις και τις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών με τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη.

«Να μη φανεί ότι διαπραγματευόμαστε μέσα από τα μίντια» είπε ο κ. Ζάεφ, και συμπλήρωσε:

Ο διαμεσολαβητής Νίμιτς διευθύνει τη διαδικασία, γνωρίζει τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι για κάθε ένα από τα δύο μέρη.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο MIA, o πρωθυπουργός της πΓΔΜ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πόλη Νεγκοτίνο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έχουν τεθεί στο τραπέζι όλα τα ανοικτά ζητήματα.

«Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν με επτά θέματα. Τώρα γνωρίζω ότι έχουν μειωθεί σε τέσσερα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τρία έχουν επιλυθεί. Πιστεύω στην πολιτική της κυβέρνησης και ότι και τα υπόλοιπα ζητήματα θα κλείσουν σύντομα» τόνισε ο ίδιος, αποφεύγοντας να τα κατονομάσει.

Συμπλήρωσε δε, ότι η χώρα του θέλει λύση στο ονοματολογικό και πως η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να διαμορφώσει εσωτερική συναίνεση εντός της χώρας, με στόχο την τελική λύση. Όπως είπε:

Είμαστε όλοι αισιόδοξοι για την επίτευξη λύσης. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια λύση για το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών. Αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε λύση, είναι εφικτό. Η διαδικασία έχει ενώπιον της ένα χρονοδιάγραμμα. Ελπίζω ότι στα επόμενα βήματα θα εναρμονιστούν οι θέσεις μας για τα ανοιχτά θέματα, τα οποία θα πρέπει κυριολεκτικά να λειτουργήσουν ως γέφυρα ενότητας και με στόχο μια λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας με το συνταγματικό μας όνομα.

Επανέλαβε δε, τη θέση που είχε εκφράσει και προ ημερών για τον γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Ένας γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτή λύση: αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη απορρίψει κάθε άλλη πρόταση που είχε κατατεθεί συμπεριλαμβανομένου του χρονικού προσδιορισμού» ανέφερε, και συμπλήρωσε: «Όπως είναι κατανοητό, οι βασικές θέσεις είναι κρίσιμες, δηλαδή το όνομα, το σύνταγμα, η γλώσσα και άλλα θέματα που έχουν ήδη συζητηθεί. Αυτά τα θέματα είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ προσέθεσε ότι περιμένει και από τις δύο πλευρές να επιδείξουν πραγματισμό. Επέμεινε δε, ότι η λύση που θα προκύψει θα επικυρωθεί σε δημοψήφισμα –κάτι το οποίο δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα κόμματα της χώρας του.

«Το προσχέδιο του διεθνούς συμφώνου είναι ένα από τα εργαλεία και εξετάζονται ενδελεχώς πιθανές λύσεις για το πώς θα μπορέσουν να γίνουν αποδέκτες από τους πολίτες των δύο χωρών» είπε ο κ. Ζάεφ, συμπληρώνοντας ότι όλοι θα πρέπει να θυμούνται ότι όλα τα θέματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση επιστρέφουν στον Μάθιου Νίμιτς, καθώς η διαδικασία διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ