ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Νέες επαφές Κοτζιά - Ντιμιτρόφ και αλλαγή «πλεύσης» από τον σκοπιανό ΥΠΕΞ

Σκοπιανό: Νέες επαφές Κοτζιά - Ντιμιτρόφ και αλλαγή «πλεύσης» από τον σκοπιανό ΥΠΕΞ
EPA/GEORGI LICOVSKI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα συνάντηση με τον σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς – για τρίτη φορά σε διάστημα μίας εβδομάδας – αυτή τη φορά στο περιθώριο άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) στην Σόφια.  

Οι δύο ΥΠΕΞ φωτογραφήθηκαν μπροστά σε μία γιγαντοοθόνη με το σύνθημα της υπουργικής συνόδου, το οποίο στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως «Η ισχύς εν τη ενώσει...», θέλοντας να δείξουν έτσι το καλό κλίμα που κυριαρχεί στις διαπραγματεύσεις.

Η κοινή τους φωτογραφία αναρτήθηκε στον λογαριασμό του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, με ένα λιτό κείμενο που ανακοίνωνε τη συνάντησή τους.

Η συνάντησή τους, επικεντρώθηκε σε πτυχές προγραμματισμού ενόψει και επόμενων συναντήσεών τους, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ντιμιτρόφ, ξεφεύγοντας από τις έως τώρα τοποθετήσεις του σχετικά με το Σκοπιανό, έκανε μία δήλωση που μαρτυρά αλλαγή πλεύσης.

«Η χώρα μου ωρίμασε και δεν χρειάζεται πλέον ρίζες 2.000 ετών για να νιώσει αυτοπεποίθηση...», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ επισημαίνοντας, παράλληλα, πως «είναι καλύτερο να συνεργαζόμαστε και να ανταγωνιζόμαστε για πράγματα που έχουν σημασία σήμερα, από το να ανταγωνιζόμαστε για το ποιος είχε περισσότερες λαμπρές νίκες και ήττες στην πλούσια ιστορία μας».

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα να υπάρξει συμβιβασμός στο ονοματολογικό, ένα θέμα που μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ στην ΕΕ, και τόνισε πως «κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να υπάρξει πολιτική απόφαση τον Ιούνιο».

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος με τη σειρά του, είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι πεπεισμένη» ότι Ελλάδα –πΓΔΜ μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους έως τον Ιούνιο.

Να σημειωθεί πως την ερχόμενη εβδομάδα ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα μεταβεί στη Γερμανία, ώστε να πραγματοποιήσει συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι οι διμερείς σχέσεις και τρέχοντα θέματα ευρωπαϊκής και περιφερειακής πολιτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ