ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Οι δύο Έλληνες θα δικαστούν στην Τουρκία - αναμένουμε την άμεση επιστροφή τους

Τζανακόπουλος: Οι δύο Έλληνες θα δικαστούν στην Τουρκία - αναμένουμε την άμεση επιστροφή τους
EUROKINISSI

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές Αρχές και αναμένουμε την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με την υπόθεση σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στον Έβρο.

 

Ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ήδη ο αρχηγός ΓΕEΘΑ κ. Αποστολάκης συνομίλησε σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του και, όπως είπε, «αναμένουμε τις τυπικές διαδικασίες για την επιστροφή τους».

Σε σχετική ερώτηση σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στην Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το περιστατικό προέκυψε από λάθος, καθώς λόγω κακοκαιρίας μπήκαν στην Τουρκία. «Σύμφωνα με τις τυπικές νομικές διαδικασίες στην Τουρκία, οι δύο στρατιωτικοί θα δικαστούν για παράνομη είσοδο στη χώρα».

Συμπλήρωσε, δε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τέλος, χαρακτήρισεσυνομωσιολογικά τα σενάρια που θέλουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς να ανταλλάσσονται με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το πρωί έγινε γνωστό πως ένας υπολοχαγός και έναν οπλίτης 5ετούς υποχρεώσεως (ΕΠΟΠ) του ελληνικού στρατού συνελήφθησαν την Πέμπτη από τουρκική περίπολο στον Έβρο, αφού είχαν χαθεί λόγω της έντονης κακοκαιρίας και βρίσκονταν σε έδαφος της Τουρκίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού: «στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος».

«Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες», επεσήμανε η ανακοίνωση κλείνοντας.

Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για το θέμα

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν αναλυτικές αναφορές στη σύλληψη των δύο Ελλήνων, επικεντρώνοντας, τα περισσότερα, σε αυτό καθαυτό το γεγονός.

Το CNN Turk και η ιστοσελίδα της Hurriyet αναφέρονται στο χρονικό της υπόθεσης, επισημαίνοντας πως οι στρατιωτικοί χάθηκαν λόγω της έντονης χιονόπτωσης στην περιοχή όπου έκαναν περίπολο και η ανάκριση τους από τις Αρχές της Τουρκίας είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Σε πιο οξύ τόνο κινείται το δημοσίευμα της aHABER, το οποίο αναφέρει το χρονικό του συμβάντος και τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των δύο χωρών για την επιστροφή των στρατιωτικών στη χώρα, τονίζοντας όμως πως «η Ελλάδα που δεν έχει παραδώσει τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, ξεκίνησε προσπάθειες για την παράδοση των δύο στρατιωτών που συνελήφθησαν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ